CIORBĂ de SFECLĂ ca la Muntele Athos

Toți cei care au avut prilejul să mănânce la o mănăstire, fie ca invitat la hramul bisericii, fie ca pelerin, mărturisesc că a fost o experiență unică. Mâncarea de la mănăstire este întotdeauna mai gustoasă și mai bună, chiar dacă ea este foarte simplă și nu conține carne.

Secretul nu stă neapărat în bucatele folosite, ci în „ingredientele duhovnicești”, care sunt dragostea și rugăciunea. Călugării și maicile spun rugăciunea „Doamne Iisuse” când prepară mâncarea, când așază masa și când îi servesc pe pelerini.

ciorba-de-sfecla-ca-la-muntele-athos

Ciorbă de sfeclă ca la Athos

Cu siguranță că și rețetele mănăstirești au specificul lor. Am găsit o rețetă de ciorbă de sfeclă aghioritică ce se prepară la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, pe care o putem încerca și noi, cei din lume. În limba greacă se numește „Agioritiki soupa pantzari”.

Ciorbă de sfeclă ca la Athos – rețetă

Ingrediente

• 1 sfeclă mare 
• 1 țelină
• 2 morcovi mari
• 1 rădăcină de pătrunjel
• 1 ceapă mare
• 1 ardei gras mare
• 2 roșii mari
• 1 fir de praz
• 60 g de orez
• 1 legătură de leuștean
• sare și piper, după gust

Preparare

Sfecla roșie se spală bine și se coace în cuptor sau se fierbe, apoi se decojește și se dă pe răzătoare.

Spălați (curățați dacă este cazul) apoi toate celelalte legumele și verdețurile. Morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel se dau pe răzătoare. Ceapa, roșiile și ardeiul gras se toacă grosier.

Puneți câteva picături de ulei de măsline într-o cratiță mare. Adăugați ceapa și undiți-le puțin. Adăugați apoi toate legumele și orezul și căliți-le câteva minute. Stingeți apoi cu apă, umplând cratița pe trei sferturi.

Fierbeți legumele până când se înmoaie, iar spre final adăugați roșiile. La sfârșit, adăugați sfecla rasă împreună cu sucul lăsat. Așteptați încă puțin, apoi presărați leușteanul tocat mărunt și stingeți focul.

Ciorba de sfeclă se servește caldă, cu smântână sau iaurt de oaie, și cu pâine preparată cu măsline sau ulei de măsline.

Puteți modifica rețeta după preferință, înlocuind unele legume sau adăugând și altele, care vă plac. Se pot folosi și cartofi, păstârnac, pătrunjel verde, mărar, ardei kapia, bulion, borș de tărâțe crud, oțet sau zeamă de lămâie pentru acrirea ciorbei.

Mai multe rețete cu sfeclă roșie puteți găsi aici. http://lataifas.ro/page/4/?s=sfecla+

Sursă: http://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/retete-la-papa-gheorghiu/ciorba-de-sfecla-rosie-ca-la-muntele-athos.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.