Mămăligă din mălai și cartofi – o rețetă tradițională din zona Bucovinei
Această minunată rețetă face parte din categoria mâncărurilor tradiționale preparate la sate.
Mămăliga din făină de porumb și cartofi pasați este o rețetă veche, de prin secolul al 19-lea, populară în regiunile din Bucovina, de unde și numele de „Mămăligă Bucovineană”.
Combinația dintre mămăligă caldă și cartofi este deosebit de gustoasă. De altfel, alăturarea acestor două mâncăruri este deseori practicată în zona rurală.
Unii s-au gândit să amestece mălaiul și cartofii, pentru a obține o mămăligă mai consistentă și mai bogată la gust.
Mămăligă cu cartofi – rețetă
Ingrediente
• 1 cană de mălai
• 250 g de cartofi
• 1 litru de apă
• 1 linguriță de sare
Preparare
Pentru a fi mai sănătoși, fierbeți cartofii în coajă, apoi curățați-i.
Puneți-i într-o cratiță sau în ceaunul în care pregătiți mămăliga, și pasați-i cu furculița, sau cu ustensila specială pentru piure.
Adăugați sarea, făina de porumb și apă, puțin câte puțin, amestecând ușor, pentru a evita formarea de cocoloașe. Amestecați până se încorporează toată făina.
Puneți vasul pe foc și amestecați constant.
Când începe să clocotească, dați focul la mic apoi la potrivit, și lăsați mămăliga să fiarbă. Amestecați ocazional. În 10-15 minute ar trebui să fie gata.
După ce a fiert, răsturnați mămăliga pe o farfurie lată și puțin adâncă. Se poate servi în locul mămălgii clasice, preparate doar cu mălai.
În afara postului, se poată adăuga în compoziție și brânză rasă, spre final.
Sursă:
Nu am mancat niciodata .
tarziu tare de tot mancam acu 30 ani asa ceva n imic nou