CAPONATA siciliană – vinete, dovlecei, roșii și măsline la tigaie

Caponata este una din cele mai cunoscute mâncăruri din Sicilia. Este o rețetă tradițională cu o istorie lungă în Italia.

Poate fi caracterizată ca un amestec de legume făcute la tigaie. Este un fel de tocăniță din vinete, dovlecei, ardei și roșii. Spre deosebire de rețetele românește, Caponata este ceva mai aromată la gust, datorită adaosului de măsline, apio și busuioc.

Caponata reteta

Totodată, rețeta conține capere – niște muguri comestibili care găsesc în zona Mării Mediteraneene și sunt des întâlniți în preparatele cu acest specific. Dacă nu găsiți, puteți renunța la acest ingredient.

Unele surse susțin că rețeta de Caponata a apărut prin secolul al 18-lea, perioadă în care era servită ca masă principală în regiunea Mării Mediteraneene. Astăzi, Caponata se servește ca aperitiv sau ca garnitură la mâncăruri din carne sau pește.

Rețeta este simplă, dar necesită ceva timp pentru a prepara toate legumele.

Caponata – rețetă

Ingrediente

• 2 vinete
• 2 dovlecei (sau zucchini)
• 2 cartofi mari
• 2 ardei grași (unul roșu și unul galben)
• 1 rămurică de apio
• 1 ceapă
• 150 g de sos de roșii
• 50 g de măsline negre fără sâmburi
• 50 g de capere
• 40 ml de oțet alb
• 1 lingură de zahăr
• ulei de măsline
• 10 frunze de busuioc verde
• sare după gust

Preparare

Spălați toate legumele și uscați-le. Tăiați vinetele cubulețe, amestecați-le cu puțină sare și puneți-le într-o sită la scurs. Lăsați-le să stea o oră, până când se scurge tot lichidul din ele.

Tăiați toate celelalte legume în cubulețe, iar ceapa solzișori sau pătrățele mici.

Puneți puțin ulei într-o crăticioară cu pereții înalți și căliți mai întâi ceapa. După ce s-a înmuiat, se adaugă ardeii, iar după puțin timp, dovleceii. La o distanță de câteva minute se adaugă vinetele, iar mai apoi roșiile. Spre final, se adaugă caperele, măslinele, apio (opărită în prealabil în apă cu sare) și busuiocul.

Adăugați sosul de roșii, zahărul, oțetul și puțină sare, după gust. Lăsați tocănița 10 minute pe foc, sau până când legumele sunt făcute bine.

Caponata se servește pe felii de pâine prăjită, ca un fel de bruschette.

Caponata este o rețetă tipică siciliană, însă există cel puțin 30 de versiuni, în funcție de fiecare provincie în parte. Unele rețete de caponata conțin muguri de pin și migdale prăjite, alte conțin miere, altele mentă sau usturoi. Experimentați și găsiți gustul care vă place cel mai mult.

Sursă: San Pellegrino Fruit Beverages, „Caponata”: https://www.sanpellegrinofruitbeverages.com/uk/citrus/italian-food-recipes/caponata

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]