SALATĂ mozaic – rețetă mănăstirească de post

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Această salată cu specific mănăstiresc este ideală pentru perioadele de post de peste an, dar mai cu seamă pentru Postul Mare, când avem nevoie să ne hrănim cât mai natural și sănătos.

Am adaptat rețeta pentru a se potrivi rânduielilor de postire din Postul Mare, în sensul că se prepară fără ulei. Dacă vreți să adăugați o sursă naturală de grăsime, puteți folosi avocado (tăiat cubulețe) sau o mână de nuci, semințe sau alune crude.

Salata mozaic – reteta de post

 

Salata se numește „Mozaic” pentru că este plină de culoare: roșu, alb, portocaliu și verde. Ingredientul central este varza. Această legumă cruciferă conține cantități mari de antioxidanți, îndeosebi flavonoide și antocianini. A demonstrat în studii efecte antiinflamatoare, detoxifiante, antioxidante și anticancerigene.

Varza roșie are cel mai mare conținut de antioxidanți. Un studiu al cercetătorilor chinezi a arătat că extractele de diferite varietăți de varză pot ajuta la prevenirea bolilor cronice asociate cu stresul oxidativ, precum bolile arterelor coronariene și cancerul.

Salată mozaic – rețetă

Ingrediente

• ¼ varză albă
• ¼ varză roșie
• 1 salată verde mică
• 1 morcov
• 1 castravete
• 1 lămâie
• 1 lingură de mărar tocat
• sare și piper, după gust

Preparare

Tăiați varza albă și varza roșie fideluță fină și puneți-o într-un bol mare. Adăugați sare și frecați-o cu mâinile pentru a se înmuia.

Spălați și tăiați salata verde mărunt, castraveții cubulețe. Curățați morcovul și dați-l pe răzătoarea mare sau tocați-l mărunt cu cuțitul.

Adăugați aceste legume peste varză și amestecați bine, pentru omogenizare. Presărați sare și piper.

Stoarceți zeama de la lămâie și turnați-o peste salată. Amestecați pentru final. În afara posturilor puteți folosi maioneză. Această salată poate fi servită ca atare, sau ca garnitură. 

Surse bibliografice:

1. Youjung Lee, Seoyoung Kim, Beodeul Yang, Chiyeon Lim, Jung-Hoon Kim, Hyungwoo Kim, and Suin Cho, „Anti-inflammatory Effects of Brassica oleracea Var. capitata L. (Cabbage) Methanol Extract in Mice with Contact Dermatitis”, articol publicat în Pharmacognosy Magazine. 2018 Apr-Jun; 14(54): 174–179, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909311/
2. Rokayya S, Li CJ, Zhao Y, Li Y, Sun CH., „Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential”, articol publicat în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. 2014 Jan;14(11):6657-62, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377584
3. Tudor Osiac, „Salată Mozaic”, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 66

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.