VINETE la cuptor cu ardei și roșii – rețetă mănăstirească
Vinetele conțin mult fibre și vitamine din complexul B (B1, B3, B6 și B9), vitamina K, cupru, mangan și potasiu. Sunt însă foarte bogate în antioxidanți. Conțin îndeosebi compuși fenolici (acid cafeic, acid clorogenic) și flavonoide (nasunin).
Studiile au arătat că vinetele sunt benefice pentru inimă și creier, datorită antioxidantului nasunin care protejează grăsimile din membranele celulelor creierului.
Am găsit o rețetă reușită care combină trei legume din aceeași familie a solanaceelor: vinete, ardei și tomate. Mâncare obținută este absolut savuroasă.
Vinete la cuptor cu ardei și roșii – rețetă
Ingrediente
• 500 g de vinete
• 500 g de ardei grași
• 500 g de roșii
• 500 g de ceapă
• 7-9 căței de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 3-4 linguri de ulei
• sare neiodată, după gust
Preparare
Vinetele se curăță de coajă și se pun într-o cratiță cu apă clocotită și sare. Se lasă să fiarbă câteva minute.
Ceapa se înăbușă în ulei cu puțină sare, după care se adaugă ardeii tăiați fășii. Se poate folosi o combinație de ardei roșu și ardei verde.
Roșiile se opăresc și se decojesc, apoi se taie feliuțe, după care se amestecă ușor cu un mujdei obținut din cățeii de usturoi crud.
Într-o tavă de cuptor, se formează trei straturi de legume: un strat de vinete (întregi, sau tăiate pe lungime/rondele), un strat de ceapă și ardei, și la final un strat de roșii și usturoi. Dacă aveți o tavă mai mică, este posibil să obțineți mai multe straturi. Ultimul strat trebuie să fie de roșii.
La final, se presară pe toată suprafața tăvii puțin ulei și pătrunjelul verde tocat mărunt.
Se introduce vasul în cuptorul încins și se lasă focul la mic. După circa o oră, mâncarea este gata.
Se vorbește despre o legătură între consumul de legume din familia solanaceelor și agravarea simptomelor de artrită și alte boli musco-scheletice, însă nu există nici un studiu uman amplu care să demonstreze că eliminarea acestor alimente din dietă poate produce îmbunătățiri persoanelor cu afecțiuni articulare.
Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
2. http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-6octombrie-decembrie-2015/retete-sanatoase-de-inspiratie-manastireasca-testate-casa-faur/
Cica vinetele se curata de coajă,dar în imagine sunt cu coajă!
Foarte gustoasa!!!
MERGE CU UN VINISOR .O ZI BUNA ITI DORESC .
super …multumesc de reteta
Foarte buna mancarea …
O mancare usoara buna si sanatoasa. Pofta buna.