VINETE la cuptor cu ardei și roșii – rețetă mănăstirească

Vinetele conțin mult fibre și vitamine din complexul B (B1, B3, B6 și B9), vitamina K, cupru, mangan și potasiu. Sunt însă foarte bogate în antioxidanți. Conțin îndeosebi compuși fenolici (acid cafeic, acid clorogenic) și flavonoide (nasunin).

Studiile au arătat că vinetele sunt benefice pentru inimă și creier, datorită antioxidantului nasunin care protejează grăsimile din membranele celulelor creierului.

Vinete la Cuptor

Vinete la Cuptor

Am găsit o rețetă reușită care combină trei legume din aceeași familie a solanaceelor: vinete, ardei și tomate. Mâncare obținută este absolut savuroasă.

Vinete la cuptor cu ardei și roșii – rețetă

Ingrediente

• 500 g de vinete
• 500 g de ardei grași
• 500 g de roșii
• 500 g de ceapă
• 7-9 căței de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 3-4 linguri de ulei
• sare neiodată, după gust

Preparare

Vinetele se curăță de coajă și se pun într-o cratiță cu apă clocotită și sare. Se lasă să fiarbă câteva minute.

Ceapa se înăbușă în ulei cu puțină sare, după care se adaugă ardeii tăiați fășii. Se poate folosi o combinație de ardei roșu și ardei verde.

Roșiile se opăresc și se decojesc, apoi se taie feliuțe, după care se amestecă ușor cu un mujdei obținut din cățeii de usturoi crud.

Într-o tavă de cuptor, se formează trei straturi de legume: un strat de vinete (întregi, sau tăiate pe lungime/rondele), un strat de ceapă și ardei, și la final un strat de roșii și usturoi. Dacă aveți o tavă mai mică, este posibil să obțineți mai multe straturi. Ultimul strat trebuie să fie de roșii.

La final, se presară pe toată suprafața tăvii puțin ulei și pătrunjelul verde tocat mărunt.

Se introduce vasul în cuptorul încins și se lasă focul la mic. După circa o oră, mâncarea este gata.

Se vorbește despre o legătură între consumul de legume din familia solanaceelor și agravarea simptomelor de artrită și alte boli musco-scheletice, însă nu există nici un studiu uman amplu care să demonstreze că eliminarea acestor alimente din dietă poate produce îmbunătățiri persoanelor cu afecțiuni articulare.

Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
2. http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-6octombrie-decembrie-2015/retete-sanatoase-de-inspiratie-manastireasca-testate-casa-faur/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. Cica vinetele se curata de coajă,dar în imagine sunt cu coajă!

  2. MERGE CU UN VINISOR .O ZI BUNA ITI DORESC .

  3. super …multumesc de reteta

  4. Foarte buna mancarea …

  5. O mancare usoara buna si sanatoasa. Pofta buna.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.