Pateu de LEURDĂ cu NUCI – rețetă de post

Leurda (Allium ursinum) mai este cunoscută în popor sub numele de „usturoiul ursului”, deoarece urșii caută cu multă sete această plantă după perioada de hibernare, pentru a-și reface puterile.

Face parte din aceeași familie cu ceapa și usturoiul. Mirosul înțepător de sulf ne dă mărturie despre această înrudire. De altfel, majoritatea beneficiilor sale se datorează conținutului de sulfură de alil. Conținutul său nutrițional este extrem de divers: vitamina A, vitamina C, vitamine din grupul B, calciu, magneziu, fosfor, fier, glucide și proteine.

Pateu de Leurdă

Pateu de Leurdă

Leurda are proprietăți tonice generale și detoxifiante. Vechii daci și romani foloseau această plantă pentru eliminarea otrăvurilor din sânge și pentru vindecarea unei game variate de boli.

Leurda se culege începând cu luna martie, până în aprilie. Frunzele sunt mai bogate în principii active cât timp încă nu au apărut tulpinile cu flori. În scop culinar și terapeutic se folosesc frunzele tinere, fragede. Acestea se taie cu un cuțitaș, fără a leza bulbul plantei și a împiedica apariția altor frunze.

Leurda se păstrează în frigider și se consumă în stare crudă. Vă prezentăm un mod sănătos de a prepara această plantă cât este în sezon.

Pateu de leurdă – rețetă

Ingrediente

• 1 legătură de leurdă
• 1 mână de miez de nucă măcinat, alune, migdale, semințe de pin etc
• 2 linguri de ulei de măsline
• 3-4 fire de pătrunjel verde
• sare după gust

Preparare

Spălați leurda, frunză cu frunză, pentru a îndepărta toate impuritățile. Stoarceți-le de apă și tăiați-le mărunt. Puneți-le în blender împreună cu miezul de nucă măcinat. Adăugați puțin ulei. Mixați până când obțineți o pastă fină, omogenă. Adăugați sarea, pătrunjelul verde spălat, și alte condimente, după preferință.

Dacă vi se pare că pateul este prea moale și nu poate fi întins pe pâine, mai adăugați miez de nucă, până când acesta atinge consistența dorită. Păstrați pateul într-o caserolă cu capac, în frigider.

Această pastă poate fi servită sub formă de tartine, însă poate fi adăugată și în mâncăruri, precum la borș sau amestecat cu paste fierte (în loc de sos). Poate fi folosit și ca umplutură pentru colțunași, clătite sau plăcinte.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.