SALATĂ de LINTE și RIDICHE – rețetă cu beneficii

Leguminoasele se numără printre cele mai hrănitoare alimente de pe pământ. Comparativ cu fasolea, năutul sau soia, lintea fierbe cel mai repede, se digeră mai rapid și este mai bine tolerată de cei cu probleme digestive.

Se remarcă printr-un conținut bogat în proteine, fibre, minerale și vitamine din complexul B.

Salata cu linte reteta

Potrivit The World’s Healthiest Foods, 200 g de linte gătită ne pot oferi:

– 330% din DZR de molibden
– 90% din DZR de acid folic (vitamina B9)
– 56% din DZR de cupru
– 56% din DZR de fibre
– 51% din DZR de fosfor
– 43% din DRZ de mangan
– 37% din DZR de fier
– 36% din DZR de proteine
– 28% din DZR de vitamina B1
– 25% din DZR de vitamina B5
– 23% din DZR de zinc
– 21% din DZR de vitamina B6

Consumul de linte a fost asociat cu prevenirea bolilor de inimă coronariene, cardiovasculare și digestive.

Lintea crește nivelurile de energie prin aportul însemnat de fier, scade valorile de colesterol total și trigliceride, și ajută la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge la persoanele cu hipoglicemie, diabet sau rezistență la insulină.

______________________________

Salată de linte și ridiche – rețetă

Ingrediente

• 250 g de linte
• 1 morcov
• 1 castravete
• 1 ardei gras
• 1 legătură de ridiche roșie
• 4 cepe verzi
• 2 linguri de ulei de măsline
• oțet de mere sau suc de lămâie, după gust
• sare, mărar, pătrunjel, tarhon, după gust

Preparare

Boabele de linte se sortează, se spală în mai multe ape și se pune la fiert cu o cantitate dublă de apă. Unii susțin că trebuie lăsat focul mare până începe să clocotească, după care se dă la mic și se lasă să fiarbă îngăduit circa 20-30 de minute, fără capac.

Adăugați apă dacă mai este nevoie, astfel încât lintea să fie puțin acoperită cu lichid.

Această metodă de preparare permite boabelor de linte să rămână cât mai ferme, fără să devină „păstoase”. Un alt secret este să adăugați sarea la urmă, tot pentru a împiedica spargerea boabelor și terciuirea lor.

După ce lintea a fiert se strecoară și se scoate într-un bol. Se asezonează cu ulei, oțet de mere sau zeamă de lămâie, sare și mirodenii.

Se incorporează morcovul dat pe răzătoare, ceapa și celelalte verdețuri, tocate mărunt.

După ce lintea s-a răcorit, se adaugă ridichile, castravetele și ardeiul, tăiate cubulețe sau fâșii.

Se amestecă ușor, pentru a nu zdrobi boabele de linte, și se decorează la final cu frunzulițe verzi de pătrunjel.

______________________________

Surse bibliografice:

1. Centrul Medical Naturalia, Conceptul Alimentului Integral, Rețete, Cap. III, Salate, Salată de linte și ridichi, Editura Christiana, București, 2015, p. 29

2. The Kitchn, How To Cook Perfectly Tender Lentils on the Stove: https://www.thekitchn.com/how-to-cook-lentils-on-the-stove-116321

3. The World’s Healthiest Foods, Lentils: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52

4. A beautiful plate, ROASTED CARROT LENTIL SALAD WITH TAHINI DRESSING: https://www.abeautifulplate.com/roasted-carrot-lentil-salad-with-tahini-dressing/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. F buna, se poate face in multe moduri, cu paste, sau scazuta cu putina afumatura, toate sunt gustoase 😉

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.