LIPII libaneze din făină INTEGRALĂ

Lipiile sunt unul din cele mai apreciate preparate din bucătăria arabică. Au devenit foarte populare și la noi, ca alternativă la pâinea pufoasă din comerț, sau ca o soluție practică pentru rulouri și aperitive rapide.

Cei mai mulți caută lipii libaneze pentru a face shaorma. Se pot umplu cu tot felul de ingrediente – creme, sosuri, pateuri, unturi, hummus, salate, compoziții de legume, carne sau fructe.

Lipii reteta

Se găsesc de cumpărat în comerț, dar pot fi preparate și acasă, după o rețetă foarte ușoară.

Lipii libaneze – rețetă de casă

Ingrediente

• 235 ml de apă caldă (nu fierbinte sau clocotită)
• 2 lingurițe de drojdie uscată
• 360 g de făină integrală
• 2 lingurițe de sare
• opțional: un praf de zahăr
• opțional: 1-2 lingurițe de ulei de măsline

Preparare

Amestecați apa călduță cu drojdia și lăsați compoziția în repaus 5 minute, sau până când drojdia se dizolvă. Adăugați 300 g de făină, sarea și uleiul (dacă folosiți). Amestecați cu o lingură de lemn pentru omogenizare, apoi mutați compoziția pe masa de lucru tapetată cu făină. Frământați cu mâinile circa 5-7 minute, până când aluatul devine elastic.

Dacă aluatul se lipește foarte tare de mâini, mai adăugați făină, dar nu multă. Este indicat să nu folosiți prea multă făină, pentru ca lipiile să iasă moi și pufoase.

Transferați aluatul într-un bol uns cu puțin ulei de măsline și întoarceți-l până este acoperit complet cu ulei. Acoperiți-l cu un prosop curat sau cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească circa 1-2 ore, sau până când își dublează volumul.

În acest stadiu, aluatul poate fi păstrat în frigider până la momentul utilizării. Rezistă foarte bine până la o săptămână în această stare.

Când aluatul a crescut, se pune din nou pe masa tapetată cu făină și se împarte în 8 bucăți egale. Aplatizați fiecare bilă de aluat și întindeți-o cu un sucitor sub forma unui disc cât mai rotund, de circa 20-23 cm lățime și ½ cm grosime.

Întoarceți lipia des pe măsură ce o întindeți, pentru a nu se lipi de masă. Dacă devine lipicioasă, presărați făină peste ea. Dacă se strânge, mai lăsați-o câteva minute, apoi continuați să o rulați.

Lipie

Cum se coc lipiile libaneze

Aveți două opțiuni: în cuptor sau pe aragaz.

În cuptor: aprindeți cuptorul la 230 de grade Celsius. Luați lipiile pe palmă, așezați-le o tavă și puneți-o pe raftul cel mai de jos, sau pe cărămizi subțiri. Tava sau cărămizile trebuie să fie încinse bine. Lăsați-le 3 minute. Vor începe să se umfle după 1-2 minute. Sunt gata după ce se fac ca un balon.

Acoperiți-le cu un prosop curat pe măsură ce le scoateți din cuptor și le coaceți pe toate.

Pe aragaz: înfierbântați o tigaie antiaderentă la foc mediu-tare. Picurați puțin ulei și ștergeți excesul cu un șervețel.

Când tigaia s-a încins bine, așezați o lipie în tigaie și coaceți-o 30 de secunde, sau până formează bule. Întoarceți-o cu o paletă și lăsați-o încă 1-2 minute, sau până când se formează pete maronii mari pe partea de dedesubt. Întoarceți-o din nou și mai lăsați-o 1-2 minute.

Va începe să se umfle. Dacă nu se umflă, presați suprafața ușor cu un prosop curat. Nu le lăsați mai mult, deoarece vor deveni prea tari.

Lipiile libaneze sunt bune calde sau proaspete, imediat după coacere. Cele rămase pot fi păstrate într-o pungă, câteva zile. Se pot reîncălzi în tigaie la nevoie.

Dacă doriți să le păstrați mai mult timp, congelați-le. Așezați câte o foaie de copt între ele. La congelator rezistă până la 3 luni.

___________________

Sursă: The Kitchn, How To Make Pita Bread at Home: https://www.thekitchn.com/how-to-make-pita-bread-at-home-cooking-lessons-from-the-kitchn-90844

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.