SALATĂ de GULIE, MORCOV și MĂR – puternic ANTI-CANCERIGENĂ și DETOXIFIANTĂ

Ingredientul special al acestei salate de legume este gulia. Aceasta are un gust asemănător tulpinii de broccoli, însă mult mai blând și mai dulce.

130 g de gulie acoperă 140% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Este de asemenea foarte bogată în fibre, potasiu, fosfor, acid folic și calciu.

Salată de Gulie și Morcov

Studiile au arătat că această legumă conține fitonutrienți care combat diabetul, ajută la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului și îmbunătățirea funcției ficatului și rinichilor.

Gulia face parte din familia legumelor crucifere, cunoscute pentru capacitatea lor a de a lupta împotriva cancerului. Fitonutrienții pe care îi conține stopează creșterea celulelor canceroase – tumori mamare, endometrioză, cancer pulmonar, cancer hepatic, cancer cervical și de ficat.

Un alt aspect important al acestei legume este conținutul de glucozinolați, compuși sulfurici care susțin procesele de detoxifiere ale organismului. Totodată, aceștia reduc riscul cancerului de sân, de colon și de plămâni.

Compușii din gulie previn cancerul prin faptul că stimulează eliminarea substanțelor carcinogene înainte ca acestea să afecteze ADN-ul sau să altereze căile de semnalizare celulară și să transforme celulele normale în celule canceroase.

__________________________________________________________________________________________________________

Salată de gulie, măr și morcov – rețetă

Din această cantitate se obține o salată de circa 6-8 porții. Dacă nu aveți gulie, o puteți înlocui în această rețetă cu ridiche.

Ingrediente

• 2 morcovi
• 1 gulie
• 1 măr
• 2-3 fire de tulpini apio
• 1 lămâie
• ulei
• sare

Preparare

Se curăță gulia de coajă și se dă pe răzătoare. Dacă are mult suc, stoarceți excesul.

Dați și morcovul pe răzătoare. Tocați apoi tulpinile de apio mărunt, iar merele tăiați-le fâșii mici.

Amestecați toate ingredientele într-un bol și stropiți-le cu sucul proaspăt stors de la lămâie. Adăugați ulei, sare și piper, după gust.

Această salată se poate prepara și fără ulei, pentru cei care postesc mai aspru sau țin regim.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Dr. Axe – Food is Medicine, Kohlrabi: A Disease-Fighting, Phytochemical Powerhouse: https://draxe.com/kohlrabi/

2. Say7info, Салат с кольраби, сельдереем, яблоком и морковью: http://www.say7.info/cook/recipe/825-Salat-kolrabi.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. era mai bine daca s ar traduce toate cuvintele sau santem inteligenti scriind apio in loc de telina,,,pe care in tittlu nici nu e specificata….

    • Nu putem înșira toate ingredientele în titlu. Apio este o tulpină de țelină dulce, care se găsește în supermarketuri și este diferită de rădăcina de țelină. Poate fi sau nu incorporată în rețetă, deoarece nu este un ingredient central.

  2. Bună dimineața,am și eu o nelămurire,dacă gulia nu este recomandată la hipertiroidă?mulțumesc anticipat

  3. Gulia nu este recomandată pt cancerosi.

  4. Multumesc pentru reteta , este delicioasa !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.