Cum să faci HALVA din SUSAN și nucă de COCOS – o rețetă bogată în MINERALE și compuși care reduc GRĂSIMEA
Noi românii știm că halvaua se obține din miez de floarea-soarelui, însă în Orientul Mijlociu, acest produs se face din susan, mai precis din tahini (pastă de susan). Variantele acestei rețete sunt nenumărate, în funcție de zonă. În unele regiuni din lume, halvaua se prepară inclusiv din morcov.
Ca ingrediente adiționale, se pot adăuga nuci, migdale, banane, curmale sau ciocolată.
Vă prezentăm o rețetă ușoară, în care susanul se combină cu nucă de cocos. Nu se folosește zahăr, iar ingredientele nu se fierb. De aceea, această halva este naturală, și foarte sănătoasă, întrucât valoarea nutrițională nu este afectată de procesele termice.
Halva de susan și nucă de cocos – rețetă
Ingrediente
• ½ cană de semințe de susan crude
• ¾ cană de cocos răzuit
• ¼ cană de miere
• 2 linguri de ulei de cocos
• opțional: pudră/extract de vanilie
Preparare
Puneți toate ingredientele în blender și mixați până rezultă o pastă fină, omogenă. Aveți nevoie de un blender de viteză mare, pentru a mărunți semințele de susan. În compoziție puteți adăuga la final și câteva migdale, alune sau fistic, fără să mai mixați.
Transferați compoziția obținută într-o tavă de chec sau pâine, tapetată cu hârtie de copt, nivelați și dați-o la congelator sau la frigider, până se întărește și se poate tăia.
Porționați halvaua după preferință. Păstrați restul în frigider sau în congelator.
♣ Beneficii
Semințele de susan au un conținut de minerale impresionant. Pe lângă calciu, care ajută la prevenirea osteoporozei și migrenelor, semințele de susan conțin:
– magneziu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale la îmbunătățirea sănătății respiratorii și vasculare
– cupru – un mineral cu proprietăți antiinflamatoare
– zinc – important pentru oase, piele, țesuturi și păr
– un acid gras mononesaturat numit acid oleic, care ajută la scăderea colesterolului
– fitosteroli care ajută la scăderea colesterolului, la îmbunătățirea răspunsului imun al corpului și la prevenirea unor tipuri de cancer
Pentru a beneficia de toate aceste calități, cumpărați susan integral, care are o culoare maronie. Cel alb este procesat, și nu are aceeași valoare nutrițională.
Cât despre nuca de cocos naturală (nu fulgii de cocos procesați și îndulciți din comerț), aceasta este considerată un aliment funcțional foarte nutritiv. Este bogată în vitamine, minerale, fibre și mai ales în acizi grași de lanț scurt și mediu. Potrivit cercetătorilor australieni, aceste grăsimi sunt ușor absorbiți și metabolizați de către ficat, și pot fi convertiți în cetone, un compus cu efecte benefice asupra creierului (memorie, Alzheimer).
Studiile au arătat că nuca de cocos poate fi benefică în reducerea grăsimii corporale și a grăsimilor din sânge, fiind utilă în obezitate, colesterol mare, hipertensiune arterială și rezistență la insulină.
Surse articol:
1. http://www.deliciousobsessions.com/2015/09/sesame-coconut-halva/
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25997382
..multumesc pentru reteta, o voi face si eu…..