Mălai dulce – o rețetă de demult…

Mălaiul dulce este o rețetă străveche, ce provine din mediul rural. Mai bine zis, este o delicatesă țărănească, preparată cu precădere în zonele din Ardeal. Câte bordeie, atâtea obiceiuri, zice o vorbă. Și în cazul acestei prăjituri, variantele de rețetă diferă de la o casă la alta. Unii folosesc prune, alții stafide, alții vișine. Unii folosesc iaurt, alții lapte, alții smântână.

Ingrediente

• 400 g de mălai
• 200 g de făină (puteți folosi făină integrală)
• 200 g de zahăr brut
• 1 litru de lapte
• 3 ouă
• 100 g de unt
• ½ cub de drojdie
• 1 mână de stafide sau prune uscate

Mălai Dulce Rețetă

Mălai Dulce Rețetă

Preparare

Mai întâi de toate, puneți stafidele într-un bol. Turnați peste ele puțin lapte călduț (cât să le acopere) și eventual puțină esență de rom. Lăsați-le la înmuiat 30 de minute.

Mai departe, puneți 200 ml de lapte călduț (nu fierbinte) într-un bol. Adăugați 1 linguriță de zahăr și drojdia. Pasați-o cu o furculiță, adăugați puțină făină (cât să se îngroașe puțin) și amestecați ușor. Lăsați acest amestec la dospit circa 10 minute.

Într-un alt bol, amestecați mălaiul cu făina și restul de zahăr. Adăugați și puțină sare. Faceți o gropiță în mijloc și turnați amestecul dospit de drojdie. Adăugați și stafidele hidratate, care s-au umflat. Amestecați totul cu o lingură.

Puneți restul de lapte la înfierbântat. Puneți în el untul, și lăsați-l să se topească. După ce s-a răcorit puțin, turnați-l în compoziția de mălai de mai sus. Adăugați și 3 gălbenușuri. Amestecați totul cu telul sau cu mixerul.

Separat, bateți cele 3 albușuri spumă, și adăugați-le în compoziția de mai sus. Amestecați ușor, cu o lingură de lemn, până la omogenizare.

Turnați compoziția prăjiturii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a introduce tava în cuptorul încins, lăsați compoziția să crească puțin, circa 20-30 de minute.

Coaceți prăjitura de mălai la foc domol. Verificați dacă este gata după jumătate de oră, făcând testul cu scobitoarea.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. ce dor imi este sa mananc..bunica si soacra faceau mai ales iarna…cu iaurt sau lapte dulce imi placea ….mmmmm

  2. Se cheama chisalita,si se face si cu visine!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.