BUDINCĂ dietetică din OREZ și FRUCTE de sezon

Această rețetă este o sugestie venită din partea celor de la SOLARIS, care comercializează diverse tipuri de făină integrală, obținute prin măcinarea lentă pe mori tradiționale cu pietre.

Putem alege din diferite sortimente de cereale, semințe și leguminoase, precum făină de orez, de secară, grâu speltă, hrișcă, ovăz, orz, mei, năut, linte, roșcove sau de in.

Budincă de orez cu fructe

Aceste făinuri sănătoase, bogate în nutrienți, se găsesc de cumpărat în magazinele naturiste, sau pe Internet.

Pot fi folosite atât la prepararea de pâine, cât și la biscuiți, fursecuri, clătite, plăcinte, tarte, budinci, cozonac, prăjituri, șnițele, chiftele, drob și alte compoziții care necesită făină.

__________________________

În această rețetă se folosește făină integrală de orez, care este în general o alternativă bună la făina de grâu sau din alte cereale care conțin gluten și zaharuri.

Este o alegere bună pentru persoanele cu intoleranță sau alergie la gluten, precum și pentru cei care sunt la dietă.

Făina de orez conține magneziu, zinc, seleniu și mangan, fibre, vitamine din grupul B și antioxidanți.

Datorită mineralelor, este recomandată și în alimentația persoanelor cu anemie sau stări de slăbiciune.

__________________________

Budincă de orez și fructe – rețetă

Ingrediente

• 100 g de făină integrală de orez
• 500 g de fructe de sezon
• 50 ml de ulei
• zahăr invertit
• scorțișoară, coajă de lămâie, vanilie (sau alte arome)

Preparare

Fructele trebuie să fie zemoase, întrucât nu se folosește lapte, apă sau alt lichid la prepararea budincii. Puteți folosi mere, pere, prune, căpșuni, zmeură, afine sau alte fructe de pădure.

Spălați fructele și tăiați-le cubulețe sau dați-le pe răzătoare, în funcție de consistența lor.

Într-un castron, amestecați făina de orez cu fructele tăiate/rase. Adăugați uleiul, zahărul sau mierea, coaja de lămâie și aromele preferate.

Amestecați ușor, fără să zdrobiți complet fructele.

Transferați compoziția într-o tavă/formă mică, rotundă sau pătrată, unsă cu ulei și tapetată cu făină de orez.

Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați budinca să se facă la foc mediu. În 40-50 de minute ar trebui să fie gata.

__________________________

Sugestii:

Făina de orez poate fi obținută și în casă, prin măcinarea boabelor de orez integral prin râșnița electrică de cafea. Făina nu va ieși la fel de fină precum cea cumpărată. Budinca va avea o consistență mai vâscoasă.

Puteți folosi ulei de cocos, care pe lângă faptul că conține grăsimi care ajută la scăderea în greutate, are proprietatea de a întări preparatele în care este adăugat, după ce acestea stau la rece.

Uleiul de cocos este solid la temperaturi mici și devine lichid la temperaturi ridicate.

În loc de zahăr invertit se poate folosi zahăr brut, stevia, sirop de arțar/agave, sau alt îndulcitor. Dacă folosiți miere, folosiți-o ca topping în momentul servirii, după ce budinca s-a răcit.

Un mod ingenios de a îndulci în mod natural un desert este să folosim fructe dulci. Curmalele, smochinele și bananele sunt cele mai bune alegeri în acest sens.

Curmalele pot fi înmuiate în apă și mixate în blender cu puțină apă. Se vor transforma într-o pastă foarte dulci, care poate fi adăugată în diverse compoziții (rețeta aici). La fel și banane pasate. 

__________________________

Sursă: Solaris Plant, FAINA INTEGRALA DE OREZ: https://solarisplant.ro/ro/faina-integrala-de-orez-500-g-solaris

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]