CREMA de GĂLBENELE, o minune la casa omului – cum să o faci tu singur (video)

Gălbenelele sunt plante medicinale cu totul excepționale. Efectele lor terapeutice se adresează atât pielii, cât și sănătății interne. Alifia este o adevărată comoară de vindecare pe care este bine să o avem în casă.

Cremele de gălbenele din comerț, chiar și cele din farmacii, au un procent mic plante și conțin aditivi nocivi, de aceea este bine să o preparăm singuri, pentru a avea control asupra tuturor ingredientelor pe care le punem în ea.

Alifie de Gălbenele

Alifia de gălbenele este un leac mănăstiresc secular, preparat și folosit de călugări pentru tratarea unei game variate de afecțiuni dermatologice. 

Efectele sale vindecătoare se datorează acțiunii sale stimulatoare asupra circulației sângelui de la nivelul țesuturilor. Are proprietăți antiinflamatoare, antifungice, antivirale, anti-microbiene și astringenteAceste calități fac ca gălbenelele să fie cu adevărat o plantă multi-vindecătoare.

Alifie de Gălbenele

Poate fi folosită pentru urticarie, eczeme, acnee, alergii ale pielii, furunculoză, scabie, negi și dermatită seboreică. Ajută foarte mult la regenerarea pielii afectate de răni, tăieturi minore, mâncărimi, mușcături de insecte sau gândaci, zgârieturi sau arsuri solare.

Crema de gălbenele are efecte blânde asupra pielii. Înmoaie pielea întărită și uscată și ajută la vindecarea crăpăturilor. Este utilă inclusiv în boli mai grave, precum ulcerații, ulcer varicos sau flebită.

_________________________________________________________________________________________________________

Alifie de gălbenele – rețetă

Ingrediente

• 120 ml de ulei de gălbenele
• 1 ½ lingurițe de ceară de albine
• opțional: 3-5 picături de ulei esențial de lavandă

Alifie de Gălbenele

Preparare

Uleiul de gălbenele se poate obține în casă foarte ușor. Aveți nevoie de flori sau petale de gălbenele, care se pot culege direct din natură sau se pot procura de la magazinele naturiste (ceai vrac). Se folosesc plantele uscate.

Se umple un borcan de sticlă pe jumătate sau pe trei sferturi cu materialul vegetal și se acoperă cu ulei de măsline. Se închide ermetic și se lasă la macerat într-un loc însorit (pe pervaz) sau călduros, cel puțin 2 săptămâni.

Ulei de Gălbenele

Se strecoară printr-o sită deasă. Este recomandabil să folosiți un tifon, pentru a putea stoarce bine plantele și extrage tot uleiul.

Se poate folosi tot la prepararea unei alifii, sau se păstrează într-o sticluță închisă la culoare și se utilizează doar o parte.

Dacă nu aveți posibilitatea să preparați uleiul singuri, îl puteți procura de la magazinele naturiste. Atenție, acesta trebuie să fie vegetal, nu esențial.

Modul de preparare al alifiei este foarte simplu. Puneți uleiul într-un pahar termorezistent sau într-un borcan/bol. Așezați-l într-un ibric cu apă sau deasupra unui ibric cu apă care clocotește.

Adăugați bucățile de ceară și amestecați des să se topească de tot.

Testați dacă alifia este suficient de groasă, punând cu vârful lingurii o picătură pe mână. Așteptați câteva secunde să se răcească, apoi întindeți-o cu degetul. Dacă este prea subțire/uleioasă, mai adăugați puțină ceară. Dacă este prea groasă, mai puteți adăuga ulei.

Adăugați și uleiul esențial, dacă folosiți, și turnați repede compoziția în borcănele de sticlă sau în cutiuțe.

Alifie de Gălbenele

Lăsați alifia să se răcească de tot pentru a se solidifica, apoi puneți capacele.

 

rețeta video:

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Puterea unei plante: Gălbenelele, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 10, 10 iunie – 10 august 2016, pp. 24-25

2. The herbal Academy, How to make calendula salve: https://theherbalacademy.com/how-to-make-calendula-salve/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Care este greutatea exact de galbenele uscate folosita?

    • Nu contează. Puneți florile sau petalele de gălbenele într-un borcan și acoperiți-le cu ulei de măsline (cu un deget deasupra). Puteți folosi un pachet întreg de gălbenele (ceai vrac de la magazinele naturiste).

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.