HREAN cu MIERE – o rețetă tradițională pentru afecțiuni cardiovasculare, respiratorii și digestive
Vă prezentăm o rețetă apiterapeutică foarte populară și eficientă, pe bază de hrean și miere, recomandată în diferite afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, precum și ale aparatului respirator și digestiv.
Nu preparați acest amestec în cantități mai mari, deoarece este indicat ca hreanul să fie proaspăt ras înainte de consum.
Cuprins
Hrean cu miere – rețetă
Ingrediente
• 1 lingură de hrean ras
• 1 lingură de miere de salcâm
Amestecați bine ingredientele până la omogenizare. Doza zilnică este de 1 linguriță, care se ia de dimineața, înainte de masă. Pasta se mestecă încet și se înghite. După ce se termină, preparați un nou amestec, respectând aceeași proporție de 1:1.
Se face o cură de 30 de zile. Dacă este nevoie, tratamentul se poate relua după o pauză de cel puțin 2 luni.
În afecțiunile cardiovasculare, este importantă și mișcarea fizică. Se pot face în acest scop plimbări zilnice și exerciții fizice (gimnastică) în fiecare dimineață și seară.
♣ Indicații terapeutice
Hreanul este decongestionant, expectorant, hipotensor, laxativ, diuretic, tonic cardiac și general, vasodilatator, anti-reumatic, antispastic, vermifug, antiparazitar și sedativ nervos. Este un condiment stimulent extraordinar pentru sezonul rece. Conține mult mai multă vitamina C decât lămâia.
Afecțiuni cardiovasculare:
– hipertensiune arterială
– angină pectorală
– cardiopatie ischemică dureroasă
Afecțiuni ale aparatului respirator:
– nas înfundat, mucozități excesive
– tuse persistentă
– rinită
– ainuzită
– astm
– bronșită
– catar cronic respirator
– curățarea plămânilor
– pneumonie
– gripă
– guturai
Afecțiuni digestive:
– indigestie
– stimularea digestiei
– viermi intestinali
– putrefacție intestinală
– atonie intestinală
– lipsa apetitului
Alte indicații:
– oboseală, slăbiciune
– febră
– imunitate scăzută (mai ales la răceli)
– ficat obosit, intoxicat
– dureri reumatice și articulare
– nevralgie intercostală
– prevenirea cancerului
– obezitate
Contraindicații
Consumul de hrean nu este recomandat în congestii, hemoroizi, hemoptizie, aritmie cardiacă, afecțiuni ale tiroidei, persoanelor cu stomacul sensibil, sau care au ulcer gastric.
Hreanul trebuie consumat cu prudență în colon iritabil și gastrită hiperacidă.
Consumat în cantități mari, hreanul poate cauza tulburării nervoase și digestive.
Pe durata curei cu hrean și miere trebuie evitat consumul de tutun și de alcool, și unele excese: efort fizic și intelectual pre mare, frigul sau căldura prea mare, ploaia, umezeala și vântul.
Sursă: „Fitoterapie Tradițională și Modernă”, Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu