JELEURI de casă din plante medicinale și fructe, fără zahăr – bunătăți vindecătoare (rețetă)

Când sunt bolnavi, cei mici nu au dispoziția necesară să mănânce nimic, iar medicamentele le iau cu multă împotrivire, din cauza gustului lor neplăcut. Jeleurile din plante medicinale sunt idei ingenioase de “medicamente” sau tonice naturale și gustoase. Se prepară foarte ușor acasă, din gelatină, care este foarte sănătoasă (vezi acest articol).

Jeleu de Casă

Jeleu de Casă

Jeleu din plante și fructe – rețetă

Ingrediente

• 1-3 lingurițe de plante, flori sau fructe (uscate sau proaspete)
• 2 căni de suc natural de fructe
• 1 ½ linguri de gelatină fără zahăr și arome

Preparare

Puneți plantele, florile sau fructele din care doriți să faceți jeleul într-un borcan de sticlă. Dacă folosiți plante uscate, puneți 1-3 lingurițe. Dacă folosiți pulbere de plante, precum de frunze de măslin, folosiți 1 linguriță. Dacă folosiți fructe uscate, folosiți 3 lingurițe. Dacă folosiți plante proaspete, tăiați plantele mărunt și umpleți borcanul cu ele.

Încălziți 1 ½ căni de suc, până aproape de fierbere, apoi turnați-l peste plante și acoperiți cu o farfurioară. Lăsați plantele la infuzat 15-20 de minute, apoi strecurați (printr-un tifon gros) și puneți infuzia pe foc. Lăsați să dea câteva clocote. Între timp, puneți restul de ½ cană de suc rece într-un vas, adăugați granulele de gelatină, amestecați, și lăsați-le la umflat circa 1 minut.

Cu atenție, turnați sucul care fierbe peste amestecul de suc rece și gelatină și amestecați timp de 5 minute, până când se dizolvă. Puteți adăuga în acest timp și 2 lingurițe de miere, dacă doriți ca jeleul să fie mai dulce, deși sucul de fructe este de regulă suficient de dulce.

Turnați compoziția de jeleu în formele dorite și dați-le la frigider. Lăsați-le la rece circa 3 ore, pentru a se închega, sau peste noapte. Tăiați apoi jeleul în pătrățele, și păstrați-le la frigider.

Altă variantă a rețetei de jeleu

Într-un bol înalt, amestecați 1 lingură de gelatină cu ¼ cană de ceai rece din plante (sau fructe) sau suc rece de fructe, până când ingredientele se încheagă ca un gel. Turnați peste această mixtură 1/4 cană de apă fierbinte, și amestecați până când gelatina se dizolvă complet. Adăugați apoi încă 1 1/2 cană de ceai sau suc, și amestecați până la omogenizare.

Turnați amestecul într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt pentru a preveni lipirea jeleului (sau în alte forme dorite, de sticle), și dați jeleul în frigider. Lăsați-l la rece cel puțin 2 ore. Este gata când suprafața este tare la atingere. Tăiați jeleul pătrățele și serviți.

Sucul poate fi preparat din diferite fructe: mere, căpșuni, pepene roșu, struguri, zmeură, pere, prune, piersici, vișine, kiwi, cireșe, ananas, portocale, lămâie, fructe de soc, coacăze negre etc.

Ceaiul poate fi preparat din diferite plante:

Mușețel – anti-inflamator, spasme musculare ale stomacului, agitație, insomnie
Valeriană – insomnie, intestin iritabil
Ghimbir – antibacterian, anti-parazitic, răceli, stomac deranjat, greață, indigestie, rău de dimineață
Coada-șoricelului – febră, răceală, indigestie (nu trebuie folosită de femeile gravide)
Frunze de mur – diaree ușoară, dureri în gât
Fructe de soc – antiviral
Roiniță – utilă pentru infecții virale, herpes, stomac deranjat, insomnie
Frunze de măslin – antibacteriene, antivirale, febră
Mentă – indigestie, colici
Floarea-pasiunii (frunze și tulpini) – tensiune musculară, insomnie (nu trebuie folosită de femeile gravide sau de copiii sub 6 ani)

Pentru a face jeleurile și mai sănătoase și imunostimulatoare, puteți adăuga și 1-2 linguri de sirop (de coacăze negre, de flori de soc, afine, cătină etc)

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. Sigur voi incerca! Ne plac jeleurile! Muuult!

  2. interesanta reteta.si nici nu-i greu de realizat!

  3. Doina-Elena marinescu

    Mulţumim frumos !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.