Pâine sau turte NEDOSPITE, fără drojdie – mai sănătoase decât orice tip de pâine din comerț (rețetă)

Rețeta pe care v-o prezentăm este foarte simplă, și poate fi realizată de oricine. Aceste pâinici sunt mult mai consistente și nutritive, și au mai multe proprietăți terapeutice decât pâinea albă, și chiar decât pâinea Graham.

Pâine Nedospită

Pâine Nedospită

Turte din grâu integral – rețetă

Grâul integral este foarte bogat în vitaminele B, A, D, E, K și PP, și minerale (calciu, magneziu, siliciu, potasiu, fier, zinc, mangan, cupru și cobalt. Conține de asemenea proteine de calitate.

Ingrediente

• 4 mâini de boabe de grâu
• 1 linguriță de sare grunjoasă
• apă

Preparare

Boabele de grâu se spală bine, în mai multe ape, apoi se lasă la uscat. Se aleg de impurități, apoi se macină prin râșnița de cafea sau cu ajutorul unei mori electrice, dacă aveți așa ceva în casă. Pulberea rezulată trebuie să fie cât mai fină, pentru a o folosi la aluat. Cu cât mai fină este făina, cu atât mai gustoase vor fi turtele.

Din făina integrală obținută se prepară un aluat simplu, pe care-l putem modela sub formă de pâinici, turte sau lipii.
Așadar, într-un bol, se amestecă făina cu sarea, și se adaugă câte puțină apă, frământând totul cu mâna, până când rezultă un aluat semi-solid, nelipicios. Cu cât se frământă amestecul mai bine, cu atât rezultatul va fi mai bun.

Pâine Nedospită

Pâine Nedospită

Acest aluat nu conține drojdie, și nu trebuie lăsat la dopsit. Se pregătește o tablă curată, care se pune pe foc la încins, apoi se lasă la foc mediu. Dacă nu aveți o astfel de tablă sau o plită, folosiți o tavă sau un grătar de cuptor.

Aluatul se împarte în bucățele potrivite. Se ia fiecare bucată de aluat și se frământă, apoi se modelează cu mânile în formele dorite: bastonașe (cu diametrul de 2 degete), turte rotunde (cu o grosime de 1 deget), sau lipii subțiri. Aceasta nu trebuie să fie lipicioase.

Se pun turtițele pe plită și se întorc la 1-3 minute, până ce se coc uniform. Dacă le coaceți în cuptor, lăsați-le până când se rumenesc, în funcție de intesitatea focului. Turtele coapte vor fi tari și puțin elastice. Când sunt gata, se iau de pe tablă, și se pun următoarele.

Înveliți turtele într-un prosop, sau puneți-le într-o oală cu capac, pentru a se menține moi. Altfel, există riscul să se întărească prea tare din cauză că își pierd umiditatea.

Aceste pâinici minunate se pot mânca goale, calde, unse cu unt și cașcaval ras pe deasupra, sau se pot consuma reci, în locul pâinii obișnuite.

Deoarece sunt foarte consistente, recomandarea este să nu le asociați cu mâncăruri complexe.

Sursa rețetei: “Vindecare și Purificare Prin Alimentația și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. O doamne ce bune erau ..

  2. Cu siguranta o voi incerca. Multumesc

  3. Nici faina nu mai este cum era odata

  4. Faina in general nu e sanatoasa….. 😉

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.