Biscuiți cu susan și portocală (fără zahăr, făină sau ulei)

Acești biscuiți cu susan și portocală sunt o gustare sănătoasă și hrănitoare pentru copii și adulți deopotrivă.

Se prepară foarte ușor, din doar 3 ingrediente. Nu conțin zahăr rafinat, nici făină sau ulei. Sunt ideali pentru post, pentru regimul vegetarian, pentru dieta fără gluten.

Biscuiti cu susan si portocala - fara zahar, faina sau ulei

Imagine sugestiva: Biscuiti cu susan: Marco Verch Professional Photographer

Beneficiile nutriționale ale semințelor de susan

Semințele de susan au numeroase beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru piele. În antichitate, indienii considerau susanul un aliment al nemuririi.

Valoarea nutrițională a semințelor de susan se datorează conținutului de vitamine (B1), fibre alimentare, proteine (triptofan, metionină), fosfor, fier, calciu, magneziu, cupru, zinc și mangan, grăsimi bune (acid linoleic, acid oleic), fitosteroli, tocoferoli și lignani unici (sesamină și sesamolină).

50-60% din compoziția lor este constituită din ulei de înaltă calitate, bogat în acizi grași polinesaturați și antioxidanți naturali.

Scad colesterolul, protejează inima, ficatul și rinichii

Lignanii, tocoferolii și fitosterolii sunt antioxidanți puternici cu efecte protectoare împotriva speciilor de oxigen reactiv. Sesamina și sesamolina ajută la scăderea colesterolului și previn creșterea tensiunii arteriale.

Semințele de susan au proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și antumorale. Protejează sistemul cardiovascular, ficatul și rinichii.

Biscuiți cu susan și portocală – rețetă

Mierea are doar rol de îndulcitor în această rețetă. 

Ingrediente

  • 1 portocală mare
  • 150 g de semințe de susan albe
  • 50 g de miere lichidă

Mod de preparare

Începeți prin a pune portocala la fiert. Spălați-o bine cu bicarbonat și puneți-o într-o cratiță. Turnați peste ea apă, cât să o cuprindă.

Așezați vasul pe foc, puneți capacul și aduceți la punctul de fierbere. Când a început să clocotească, dați focul la mic și lăsați apa să fiarbă 20 de minute.

Între timp va trebui să prăjiți semințele de susan. Puneți-le într-o tigaie, la foc mic. Amestecați continuu cu o lingură de lemn.

Trebuie să le rumeniți puțin. Atenție să nu le ardeți. Transferați-le într-un bol și lăsați-le să se răcorească.

Scoateți portocala din apă. După ce s-a răcit, se taie în jumătate, apoi în bucăți mai mici, cu tot cu coajă. Puneți bucățile de portocală în paharul blenderului vertical și pasați-le bine. Trebuie să obțineți o compoziție fină.

Turnați pasta obținută în bolul cu semințe de susan. Adăugați mierea și amestecați bine. Compoziția trebuie să fie bine legată. 

Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei. Transferați compoziția în ea și distribuiți-o uniform. Trebuie să aibă un strat de ½ cm.

Nivelați frumos la suprafață pentru a arăta cât mai uniform. Tăiați blatul în pătrate. Introduceți apoi tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 30-35 de minute.

Stați cu ochii pe biscuiți ca să nu îi ardeți. Sunt gata când au devenit ușor rumeni. Chiar dacă sunt calzi când îi scoateți din cuptor, se vor mai întări după răcire.

Păstrați biscuiții de susan și portocală într-o caserolă la frigider.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite cu semințe de susan:

Sărățele cu susan de post (fără gluten)
Pâinici din ovăz și susan – fără gluten
Biscuiți din susan și banane – fără zahăr și făină
Pateu de susan – o rețetă de post care îți aduce mult calciu, magneziu, seleniu și fier!

Surse articol:

1. Pathak N, Rai AK, Kumari R, Bhat KV. Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacogn Rev. 2014 Jul;8(16):147-55. doi: 10.4103/0973-7847.134249. PMID: 25125886; PMCID: PMC4127822.
2. Gătit Acasă, Biscuiți din trei ingrediente utile, fără unt, ouă și făină: https://www.youtube.com/watch?v=VHoj2Hh2Tn4&ab_channel=KochenzuHause
3. Martinchik AN. [Nutritional value of sesame seeds]. Vopr Pitan. 2011;80(3):41-3. Russian. PMID: 21842753.
4. Wei P, Zhao F, Wang Z, Wang Q, Chai X, Hou G, Meng Q. Sesame (Sesamum indicum): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. Nutrients. 2022 Sep 30;14(19):4079. doi: 10.3390/nu14194079. PMID: 36235731; PMCID: PMC9573514.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.