Bomboane fără zahăr, bogate în Omega-3 – pentru copiii în creștere și nu numai

Aceste bomboane sunt o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega-3.

De ce este important să consumăm alimente bogate în Omega-3? Deoarece aceste grăsimi susțin sănătatea organismului în toate etapele vieții. Sunt recomandate de la naștere și până la maturitate.

Bomboane fara zahar, bogate în Omega-3 – pentru copiii in crestere si nu numai

Imagine sugestiva: Bomboane fara zahar, bogate în Omega-3 – pentru copiii in crestere si nu numai

Peștele gras și uleiul de pește sunt cele mai bune surse de Omega-3. Dacă nu vă place gustul peștelui sau sunteți vegetarieni, puteți lua aceste grăsimi din fructele oleaginoase.

Rețeta de mai jos cuprinde o combinație de nuci și semințe bogate în Omega-3. Bomboanele obținute pot constitui un desert sau o gustare sănătoasă pentru copii și adulți deopotrivă.

Dau energie, îmbunătățesc concentrarea și combat inflamația sistemică.

Nu conțin zahăr, nici făină sau ulei. Inclusiv diabeticii le pot include în dieta lor, servindu-le cu moderație.

Bomboane bogate în Omega-3 – rețetă

Ingrediente

• 1 lingură de semințe de in
• 1 lingură de semințe de chia
• 2 linguri de semințe de cânepă
• 100 g de nuci
• 6 curmale sau caise uscate
• 1 praf de sare

Mod de preparare

Scoateți sâmburii de la curmale. Dacă folosiți curmale mari și moi, le puteți da direct prin robot împreună cu restul ingredientelor.

Dacă aveți curmale mici și uscate, trebuie să le hidratați în apă înainte de a le măcina. Dacă nu le înmuiați, nu se vor măcina bine.

Mixați până rezultă o compoziție omogenă. Dacă doriți, puteți adăuga și 1 lingură de pudră de roșcove sau cacao.

Luați câte o bucățică de compoziție și modelați-o între palme sub formă de bilă. Procedați astfel până terminați compoziția.

Dați bomboanele prin pudră de cacao, fulgi de cocos, nucă măcinată sau alte ingrediente.

Puneți-le într-o caserolă în frigider. Lăsați-le să stea la rece câteva ore să se întărească. Acest bomboane bogate în Omega-3 pot fi consumate într-o săptămână.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de bomboane fără zahăr:

Bomboane din prune uscate, mac și cacao – fără zahăr
Bomboane fără foc, din banane și semințe de in
Bomboane din semințe de floarea-soarelui – desert de post, fără foc, fără zahăr sau făină
Bomboane din nuci, miere și cacao – delicioase și sănătoase

Omega-3 – beneficii

Omega-3 este denumirea unei categorii de grăsimi pe care corpul nu le poate produce singur. De aceea se numesc acizi grași esențiali.

Aceștia se găsesc atât în organismele terestre, cât și în cele marine. Sunt implicați în diverse funcții celulare, precum semnalizarea celulară, fluiditatea membranelor celulare sau menținerea structurală.

Omega-3 reglează sistemul nervos, tensiunea arterială, coagularea hematică, toleranța la glucoză și procesele inflamatorii.

Aceste grăsimi au un rol nutritiv în toate etapele vieții. Sunt importante pentru femeile gravide, pentru copiii mici și pentru copiii aflați în perioada de creștere.

Copiii au nevoie de mulți nutrienți, dar mai ales de grăsimi. În intervalul de 1-3 ani, aproape 40% din caloriile pe care le consumă trebuie să provină din grăsimi.

Nu toate grăsimile sunt bune. Grăsimile trans, uleiurile rafinate, margarina și produsele procesate fac parte din tagma celor rele.

Omega-3 sunt cele mai bune grăsimi pentru copii. Ajută la buna lor dezvoltare și la prevenirea alergiilor, precum rinită, astm sau eczeme.

La adulți, Omega-3 previn depresia, susțin sănătatea inimii, ajută la scăderea colesterolului și au un rol important în bolile inflamatorii.

Surse articol:

1. Gammone MA, Riccioni G, Parrinello G, D’Orazio N. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. Nutrients. 2018 Dec 27;11(1):46. doi: 10.3390/nu11010046. PMID: 30591639; PMCID: PMC6357022.
2. Plateful Nutrition, Omega-3 rich energy balls: https://platefulnutrition.co/omega-3-rich-energy-balls/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.