Cele mai pufoase chifle, cu un ingredient secret
Există un mic ingredient secret care poate transforma un aluat obișnuit într-un aluat super-pufos și moale ca un nor.
Dacă obișnuiți să faceți pâine în casă, vă recomandăm să încercați rețeta de chifle pufoase de mai jos.
Chiflele se modelează foarte ușor și se mănâncă la fel de ușor!
Dispar rapid din tavă, mai ales dacă le serviți calde.
Chiflele sunt dulci, de aceea veți găsi zahărul în rețeta de mai jos.
Citește și – Ce înseamnă făina tip 000, 450, 550 sau 1050? Este esențial să cunoașteți diferența
Cuprins
Ingredientul secret
Ingredientul secret care dă aluatului frăgezime este oțetul.
Cu siguranță și lactatele contribuie la aceasta, însă oțetul este cheia reușitei.
Comparați aceste chifle cu chiflele făcute doar cu lapte și unt și vedeți dacă există vreo diferență.
Chifle super-pufoase – rețetă
Ingrediente
- 500 ml de lapte cald
- 2 ouă + 1 gălbenuș crud
- 50 g de unt
- 80 ml de ulei
- 950 g de făină albă
- 100 g de zahăr
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 10 g de drojdie uscată
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 lingură de oțet
- 1 lingură de praf de copt
Mod de preparare
Amestecați laptele și ouăle cu telul într-un bol încăpător.
Adăugați apoi sarea, zahărul, zahărul vanilat și uleiul.
Omogenizați și puneți drojdia uscată, praful de copt și făina.
Amestecați până la incorporare.
Frământați apoi aluatul cu mâinile.
Spre final, adăugați oțetul și untul. Continuați să frământați până obțineți un aluat omogen.
Chiar dacă se lipește de mâini, nu trebuie să mai puneți făină. Așa trebuie să fie aluatul super-pufos pe care urmează să-l obțineți, moale și lipicios.
Dacă mai adăugați făină chiflele nu vor ieși mai ieși la fel de fragede.
Acoperiți vasul cu o folie de plastic apoi cu un prosop. Așteptați ca aluatul să crească.
Este gata după circa o oră, când și-a dulat volumul.
Ungeți tava cuptorului cu ulei. Dacă tava este veche și se prinde de ea, puneți și hârtie de copt.
Puneți-l pe masa de lucru. Presărați făină și frământați-l ușor pentru a se așeza.
Rulați-l într-un sul și tăiați-l în 12 bucăți egale.
Luați fiecare bucată de aluat și modați-o o formă rotundă.
Așezați bilele modelate în tavă, una lângă alta.
Citește și – Pâinici cu lapte şi unt – moi, pufoase şi delicioase (reţetă)
Nu sunt încă gata de mers în cuptor. Trebuie să le mai lăsați la dospit încă 10 minute. Acoperiți-le cu un prosop și așteptați.
Aprindeți cuptorul și lăsați-l la preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Bateți gălbenușul crud și amestecați-l cu o lingură de lapte.
După cele 10 minute, ungeți chiflele cu această glazură, folosind o pensulă.
Introduceți tava în cuptor. În circa 20-25 de minute chiflele sunt gata. Dar depinde de cuptorul fiecăruia.
Amestecul la ou și lapte le va da o culoare arămie deasupra.
Scoateți tava din cuptor și acoperiți-o cu un prosop.
După 5-10 minute le puteți scoate din tavă.
Așteptăm să ne spuneți dacă ați încercat rețeta și dacă v-au plăcut aceste bulcuțe pufoase.
Citește și – Cea mai fragedă pâine, coaptă în tigaie, pe aragaz
Sugestii
Folosiți un oțet cât mai bun, preferabil natural. Puteți folosi oțet de vin, oțet de mere sau oțet din alte fructe ori plante.
În compoziția acestor chifle dulci puteți pune stafide sau bucăți de ciocolată neagră.
De asemenea, le puteți presăra pe deasupra cu semințe de susan sau de mac.
Dacă vreți să le folosiți pe post de pâine la masă, excludeți zahărul sau reduceți cantitatea la 1-2 linguri.
Rețetă preluată din: Rețete Ușoare, Cu ajutorul unui singur truc, aluatul va ieși pufos ca norul: https://retete-usoare.info/cu-ajutorul-unui-singur-truc-aluatul-va-iesi-pufos-ca-norul-pur-si-simplu-adaugati-acest-ingredient/