Borș de ștevie cu cartofi, de post – după rețeta veche a bunicii

Cine nu a mâncat vreodată borș sau ciorbă de ștevie cu cartofi?

Această minunată mâncare de buruieni este o delicatesă în vremea Postului Mare.

Bors de stevie cu cartofi - de post

Bors de stevie cu cartofi de post: Timolina

Verdețurile abundă în preajma sărbătorilor Pascale, de aceea gospodinele le include în aproape toate mâncăruri de post.

Sunt hrănitoare, sățioase și pline de vitamine și minerale.

Ajută corpul să se curețe și să se revigoreze după dieta de iarnă, bogată în cărnuri și grăsimi.

Ștevia – o plantă valoroasă în dieta de primăvară

Ștevia (Rumex patientia) este folosită la ciorbe acre și sărmăluțe, dar și la alte mâncăruri de legume.

Se poate pune și în salatele de verdețuri de primăvară.

Crește în mod spontan pe câmpuri, lângă păduri și râuri. Dar se găsește și în piețe, la legătură.

Ștevia este înrudită cu hrișca.

Este folosită nu doar în bucătărie, ci și în medicină.

Ajută la tratarea afecțiunilor pielii, ficatului și sângelui.

Studiile recente au arătat că planta are proprietăți antioxidante.

Din cauză că conține oxalați, frunzele nu trebuie consumate crude.

Opărirea lor câteva secunde reduce conținutul de acid oxalic, care poate afecta rinichii dacă este consumat în cantități mari.

Borș de ștevie cu cartofi – rețetă

Ingrediente pentru 3-4 litri de borș

Ingrediente

  • 4 cartofi mici
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapă mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • ¼ țelină mică
  • 1 ardei kapia sau ardei gras
  • 300 g de frunze de ștevie
  • 300 g de borș acru
  • 300 ml de suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • 4 fire de ceapă verde
  • 2 legături de leuștean verde
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 40 ml de ulei
  • 2 lingurițe de sare
  • ½ linguriță de piper
  • 3 litri de apă

Mod de preparare

Începeți cu ștevia. Spălați-le în mai multe ape, până sunt înlăturate toate firicelele de praf, insectele și buruienile de pe ele.

Autorul acestei rețete – Șef Paul Constantin, recomandă desprinderea frunzelor de pe nervura principală din mijloc.

Țineți de nervură și trageți de frunză pentru a o îndepărta.

La final trebuie să aveți circa 300 de grame de frunze de ștevie fără nervuri.

Puneți-o într-un bol încăpător.

Puneți puțină apă la înfierbântat într-o cratiță, cu 1 linguriță de sare.

Când a început să clocotească, stingeți focul. Luați cu un polonic și turnați apa fierbinte peste frunzele de ștevie.

Metoda opăririi este mai bună decât fierberea, deoarece ștevia își păstrează nutrienții și proprietățile.

Acoperiți bine frunzele cu apă clocotită și lăsați-le la înmuiat.

Spălați toate legumele celelalte.

Tocați mărunt ceapa verde, usturoiul verde și tulpinile de leuștean și pătrunjel.

Frunzele se toacă separat.

Scurgeți ștevia de apă, tocați-o fideluță și dați-o deoparte. Nu aruncați apa în care au stat frunzele.

Dați rădăcinile prin răzătoarea cu găuri mari.

Puneți uleiul într-o cratiță. Adăugați ceapa tocată mărunt și rădăcinoasele rase.

Amestecați cu o lingură de lemn. Adăugați tot acum și tulpinile de leuștean și pătrunjel.

Puneți 1 linguriță de sare și amestecați des.

Adăugați cartofii tăiați cubulețe.

Lăsați la călit 4-5 minute.

Adăugați apoi ceapa și usturoiul verde.

Amestecați des să nu se lipească de fundul cratiței.

După 5 minute, turnați sucul de roșii și amestecați.

Peste 3 minute, adăuga apa în care a stat ștevia la înmuiat, circa 2 litri.

Completați cu apă fierbinte, încă 1 litru.

Lăsați ciorba să fiarbă circa jumătate de oră.

Când cartofii au fiert bine, adăugați ardeiul kapia tocat mărunt.

Adăugați borșul acru și amestecați.

Gustați de sare și piper.

Dacă este bun, stingeți focul.

Acum trebuie să adăugați frunzele tocate de ștevie.

Acestea se pun musai după ce ați oprit aragazul.

Ultimul ingredient pe care trebuie să-l puneți în ciorbă sunt frunzele de la leuștean și pătrunjel.

Amestecați și puneți capacul.

Lăsați borșul la infuzat câteva minute, apoi se poate servi.

Puneți-l în boluri sau farfurii. Merge cu pâine, lipie sau mămăliguță.

Are un gust și mai bun dacă îl asociați cu un ardei iute.

Surse articol:

1. Adina Dosan, Patience Dock: a unique and versatile spring green, Dave’s Garden: https://davesgarden.com/guides/articles/view/3741
2. Rețetă preluată din: Șef Paul Constantin, Borș de ștevie cu cartofi de post: https://www.youtube.com/watch?v=q0K7RzWd9m4

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.