Orez grecesc cu lămâie (Rizi Lemonato)

Orezul este o mâncare confortabilă pe care o gătim în special în anotimpul rece. Împlinește nevoia de carbohidrați și potolește foamea.

În bucătăria greceasc se gătește de obicei cu diverse legume sau verdețuri, astfel încât mâncarea respectivă să fie completă.

Orez grecesc cu lamaie

Orez grecesc cu lamaie: missy

Câteva exemple sunt orezul cu spanac (Spanakorizo), orezul cu roșii, orezul cu praz (Prasorizo) sau orezul cu varză.

Orezul grecesc cu lămâie face parte din categoria rețetelor selecte. Se servește de regulă la masa de prânz din duminici.

Orez grecesc cu lămâie (Rizi Lemonato) – rețetă

Nr. de porții: 4
Durată totală de preparare: 25 minute

Ingrediente

  • 1 cană de orez cu bob lung, crud
  • 500 ml de apă sau supă de legume
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 1 ½ linguri de pătrunjel
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spălați orezul și scurgeți-l de apă.

Decojiți și tăiați ceapa mărunt.

Puneți uleiul într-o cratiță, la foc potrivit. Când s-a încins, adăugați ceapa.

Se călește 5 minute, sau până când devine transparentă.

Adăugați apoi orezul și amestecați continuu cu o lingură de lemn. Căliți orezul un minut. Scopul este să se rumenească puțin.

Turnați apa sau supa de legume. Adăugați sare și piper după gust. Amestecați ușor și puneți capacul.

Dați focul la mic. Fierbeți orezul 10-15 minute, sau până când bobul se înmoaie și lichidul a scăzut.

Depinde de tipul de orez folosit. Nu trebuie să mai existe multă apă în cratiță.

Stingeți focul și lăsați orezul să stea sub capac încă 10 minute.

Tocați pătrunjelul mărunt. Stoarceți lămâia.

Adăugați lămâia și pătrunjelul în orez și amestecați ușor, cu o furculiță.

Dacă doriți, puteți pune și puțină coajă rasă de lămâie. Aroma va fi și mai intensă.

Orezul grecesc cu lămâie se servește cald. Dar este bun și rece.

Rețete similare

Orez cu roșii – rețetă portugheză

Orez cu praz, în stil grecesc (Prasorizo)

Orez cu roșii și ardei copți – un deliciu de post

Orez cu varză la cuptor – rețetă din Sfântul Munte

Sugestii

Autoarea recomandă să folosiți orez lung pentru această rețetă. Nu trebuie să devină lipicios.

Orezul basmati nu este potrivit pentru această mâncare.

Orezul grecesc cu lămâie se poate servi ca atare. La ocaziile speciale poate fi acompaniat de pui sau pește la cuptor, chiftele de carne etc.

Este suficient de gustos și aromat încât să poată fi servit cu o salată simplă de legume sau verdețuri.

Restaurentele din Grecia servesc orezul cu lămâie ca garnitură la pește sau carne.

Sursă articol: Elena Paravantes, Authentic Greek Lemon Rice – Rizi Lemonato, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/authentic-greek-lemon-rice/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]