Gogoșari copți, cu telemea și smântână – rețetă cu beneficii!

Această rețetă de gogoșari copți cu telemea și smântână poate fi preparată toamna, în sezonul ardeilor.

Legumele fac întotdeauna o combinație bună cu produsele de origine animală, precum carnea, ouăle, lactatele sau brânzeturile.

Gogosari cu telemea si smantana

Gogosari cu telemea si smantana: Personal Creations

Asocierea dintre gogoșari, telemea și smântână este așadar „aprobată” de nutriționiști.

Grupa ardeilor se remarcă printr-un conținut bogat în vitamine și minerale.

De pildă, ardeiul gras are cea mai mare concentrație de vitamina C dintre toate legumele.

Ardeii grași – nutrienți și beneficii

Un ardei gras acoperă doza zilnică recomandată de vitamina C.

Ardeii grași conțin carbohidrați, fibre și proteine, cupru, potasiu, fosfor, vitamina A și vitamina E.

Sunt surse bune de vitamina B6 și alte vitamine din grupul B, precum și de aminoacizi: triptofan, treonină, isoleucină, leucină, lizină, metionină, cisteină și fenilalanină.

Consumul ardeilor grași aduce beneficii sănătății oculare. Antioxidanții (luteina, zeaxantina, vitamina C) pe care îi conțin ajută la prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei.

Au de asemenea proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Pot preveni îndeosebi cancerul gastric și esofagian, cancerul vezical, cervical, pancreatic și de prostată.

Ardeiul gras este recomandat în anemie. Acesta oferă atât fier, cât și vitamina care ajută la absorbția lui, și anume vitamina C. Din aceste considerente, remediază și problema căderii părului.

Cantitatea mare de vitamina C pe care o furnizează este importantă pentru producția de colagen necesară oaselor și pielii, la fel ca vitamina K.

Nu mai puțin adevărat este că ardeii susțin imunitatea, tot datorită vitaminei C.

Flavonoidele din ardei contribuie la prevenirea bolilor coronariene.

Aceste legume au efecte vasodilalatoare. Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac crescut.

Fiind săraci și calorii, grăsimi și colesterol, sunt utili în curele de slăbire. Pot fi consumați ca gustare, sau ca adaos în mesele principale.

Taninurile pe care îi conțin au efect astringent și pot fi folosiți în diaree și dizenterie.

Alte rețete cu gogoșari

Salată de gogoșari, cu oțet și miere, la borcan

Gogoșari umpluți cu ou și brânză, la cuptor

Gogoșari în sos de muștar

Gogoșari cu telemea și smântână – rețetă

Puteți folosi și ardei kapia sau ardei gras în locul gogoșarilor.

Ingrediente

  • 6-7 gogoșari
  • 250 g de telemea
  • 200 g de unt sau unt clarificat (ghee)
  • 200 g de smântână

Mod de preparare

Spălați și curățați gogoșarii de semințe. Coaceți-i apoi în cuptor, pe grătar sau pe grill.

Cât încă sunt calzi, decojiți-i și lăsați-i să se răcească. Tăiați-i apoi fâșii.

Tăiați untul cubulețe și puneți-l într-o cratiță, la încins. Când acesta s-a topit, se adaugă bucățile de gogoșari și telemeaua dată pe răzătoare.

Se lasă puțin, cât să se topească brânza, apoi se ia vasul de pe foc.

Se pun într-o farfurie și se adaugă smântâna.

Gogoșarii copți, cu telemea și smântână se servesc calzi.

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Gogoșarii, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 122-123
2. Health Benefits Times, Bell Peppers Facts and Health Benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-bell-peppers/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.