Gogoșari copți, cu telemea și smântână – rețetă cu beneficii!
Această rețetă de gogoșari copți cu telemea și smântână poate fi preparată toamna, în sezonul ardeilor.
Legumele fac întotdeauna o combinație bună cu produsele de origine animală, precum carnea, ouăle, lactatele sau brânzeturile.
Asocierea dintre gogoșari, telemea și smântână este așadar „aprobată” de nutriționiști.
Grupa ardeilor se remarcă printr-un conținut bogat în vitamine și minerale.
De pildă, ardeiul gras are cea mai mare concentrație de vitamina C dintre toate legumele.
Cuprins
Ardeii grași – nutrienți și beneficii
Un ardei gras acoperă doza zilnică recomandată de vitamina C.
Ardeii grași conțin carbohidrați, fibre și proteine, cupru, potasiu, fosfor, vitamina A și vitamina E.
Sunt surse bune de vitamina B6 și alte vitamine din grupul B, precum și de aminoacizi: triptofan, treonină, isoleucină, leucină, lizină, metionină, cisteină și fenilalanină.
Consumul ardeilor grași aduce beneficii sănătății oculare. Antioxidanții (luteina, zeaxantina, vitamina C) pe care îi conțin ajută la prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei.
Au de asemenea proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Pot preveni îndeosebi cancerul gastric și esofagian, cancerul vezical, cervical, pancreatic și de prostată.
Ardeiul gras este recomandat în anemie. Acesta oferă atât fier, cât și vitamina care ajută la absorbția lui, și anume vitamina C. Din aceste considerente, remediază și problema căderii părului.
Cantitatea mare de vitamina C pe care o furnizează este importantă pentru producția de colagen necesară oaselor și pielii, la fel ca vitamina K.
Nu mai puțin adevărat este că ardeii susțin imunitatea, tot datorită vitaminei C.
Flavonoidele din ardei contribuie la prevenirea bolilor coronariene.
Aceste legume au efecte vasodilalatoare. Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac crescut.
Fiind săraci și calorii, grăsimi și colesterol, sunt utili în curele de slăbire. Pot fi consumați ca gustare, sau ca adaos în mesele principale.
Taninurile pe care îi conțin au efect astringent și pot fi folosiți în diaree și dizenterie.
Alte rețete cu gogoșari
Salată de gogoșari, cu oțet și miere, la borcan
Gogoșari umpluți cu ou și brânză, la cuptor
Gogoșari cu telemea și smântână – rețetă
Puteți folosi și ardei kapia sau ardei gras în locul gogoșarilor.
Ingrediente
- 6-7 gogoșari
- 250 g de telemea
- 200 g de unt sau unt clarificat (ghee)
- 200 g de smântână
Mod de preparare
Spălați și curățați gogoșarii de semințe. Coaceți-i apoi în cuptor, pe grătar sau pe grill.
Cât încă sunt calzi, decojiți-i și lăsați-i să se răcească. Tăiați-i apoi fâșii.
Tăiați untul cubulețe și puneți-l într-o cratiță, la încins. Când acesta s-a topit, se adaugă bucățile de gogoșari și telemeaua dată pe răzătoare.
Se lasă puțin, cât să se topească brânza, apoi se ia vasul de pe foc.
Se pun într-o farfurie și se adaugă smântâna.
Gogoșarii copți, cu telemea și smântână se servesc calzi.
Surse articol:
1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Gogoșarii, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 122-123
2. Health Benefits Times, Bell Peppers Facts and Health Benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-bell-peppers/