Legume de vară la cuptor, în stil grecesc

Rețeta de legume la cuptor în stil grecesc pe care v-o prezentăm se numește „Briam”.

Și francezii au o rețetă similară, pe care o numesc „Ratatouille”.

Legume la cuptor in stil grecesc

Legume la cuptor in stil grecesc: AVID Vines

Sunt și alte țări care au mâncăruri similare. De pildă, la noi Briam poate fi echivalată cu ghiveciul românesc sau bulgăresc.

Catalonii o numesc „Samfaina”, spaniolii „Pisto”, ungurii „Lecso” și italienii „Caponata”.

Briam se face din legume de vară coapte. Este un preparat vegetarian tradițional în Grecia și în dieta mediteraneană.

Se servește ca fel principal.

Legume la cuptor în stil grecesc – rețetă

Durată totală de preparare: 2 ½ ore
Număr de porți: 6

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 4 roșii ferme
  • 3 roșii moi
  • 4 cartofi
  • 4 cepe
  • 3 dovlecei
  • 2 ardei grași
  • 15 măsline Kalamata
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de pătrunjel tocat
  • 2 linguri de mărar tocat
  • 2 linguri de oregano
  • ¾ cană de ulei de măsline
  • 1 cană de apă
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spălați și tăiați vinetele, dovleceii, cartofii și roșiile ferme rondele. Ardeii se taie fâșii.

Puneți toate aceste legume într-un bol încăpător. Presărați peste ele sare și piper, oregano, pătrunjelul și mărarul.

Puneți 170 ml de linguri de ulei de măsline și apa și amestecați legumele cu mâinile sau cu o lingură de lemn.

Aprindeți cuptorul la 170 de grade Celsius și lăsați-l la preîncălzit.

Puneți 4-5 linguri de ulei de măsline într-o cratiță, pe foc. Adăugați ceapa tăiată fâșii. Căliți-o la foc potrivit timp de 5 minute.

Adăugați apoi usturoiul dat prin presă. Presărați sare și piper. Amestecați și mai lăsați legumele 3 minute, amestecând des. Stingeți apoi focul.

Puneți jumătate din cantitatea de ceapă călită în tava cuptorului și întindeți-o pe toată suprafața. Adăugați și jumătate din cantitatea de roșii moi pasate.

Așezați deasupra legumele tăiate felii, înșirându-le una după alta, ca în imagine.

Deasupra lor puneți restul de compoziție de ceapă și roșii pasate. Turnați și sucul care a rămas de la legume.

Așezați și măslinele, din loc în loc.

Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați legumele să stea circa o oră și jumătate.

Este indicat să întoarceți sau să amestecați ușor legumele la jumătatea timpului de preparare.

Rețete similare

Pateu de post, din legume coapte – hrănitor și sănătos!

Legume aromate, coapte pe grătar

Rădăcinoase la cuptor – delicatese de toamnă

Sugestii

Legumele pot fi servite calde sau reci.

Mirosul lor este grozav! Combinația de legume cu usturoi este absolut delicioasă.

Orice legumă capătă un gust mai bogat și o aromă desăvârșită atunci când este gătită la cuptor.

Însă nu este o idee bună să le serviți imediat cum le scoateți din cuptor.

Autoarea rețetei spune că legumele sunt mult mai bune la gust dacă sunt lăsate să stea o zi înainte de a le servi. Astfel aromele lor se vor dezvolta complet și se vor armoniza.

Legumele folosite sunt cele întâlnite la rețeta clasică. Însă puteți folosi și alte sortimente, orice este în sezon.

Bucătăria grecească este bazată pe preparate simple, dar foarte aromate și savuroase.

Specificul mediteranean constă în utilizarea uleiului de măsline în cantități mari, a legumelor proaspete, a brânzeturilor și a plantelor aromatice.

Sursă articol: Vera Abitbol, Briam, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/greece-briam/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.