Cartofi înăbușiți ca în Muntele Athos – simplitatea care cucerește
Genialitatea se află de multe ori în lucrurile simple. Alimentația viețuitorilor din mănăstiri este bazată tocmai pe simplitate și pe naturalețe.
Hrana are menirea de a întări organismul și a-l ajuta să se mențină activ.
De aceea trebuie să primeze calitatea și nu cantitatea alimentelor consumate.
Acestea trebuie să fie cât mai naturale. Preparatele prea sofisticate pot fi apetisante, dar dăunătoare sănătății.
Cartofii înăbușiți sunt un exemplu de mâncare simplă, fără multe ingrediente.
Secretul ei stă în mirodeniile folosite.
Citește și – Cartofi noi cu usturoi la ceaun – rețetă de sezon
Cartofi înăbușiți – rețetă din Muntele Athos
Rețeta prezentată mai jos este preluată din bucătăria aghiorită.
Autorul ei este renumitul „bucătar-șef” monahul Epifanie Mylopotamitul, care are și o carte numită „Arta culinară a Sfântului Munte”.
Ingrediente
- 500 g de cartofi
- 1-2 cepe uscate
- 2-3 căței de usturoi
- 60 ml de ulei de măsline
- 1 lingură de pastă de tomate sau bulion
- 2 frunze de dafin
- sare, piper, chimen, boia de ardei dulce, oregano, scorțișoară
Mod de preparare
Curățați cartofii de coajă, spălați-i și tăiați-i în sferturi – bucăți mai mici sau mai mari, după plac.
Decojiți apoi ceapa și usturoiul. Tăiați-le mărunt, fâșii.
Puneți uleiul într-o tigaie mai adâncă sau într-o cratiță.
Adăugați ceapa și lăsați-o să se călească la foc redus. Când a început să se rumenească, adăugați cartofii.
Amestecați acum de câteva ori, apoi nu mai umblați deloc în mâncare.
Acoperiți cartofii cu apă. Puneți dafinul rupt bucăți mărișoare, sare și piper.
Dați focul mai mare și lăsați să fiarbă jumătate de oră.
După această perioadă, adăugați pasta de roșii subțiată cu puțină apă.
Puneți tot acum este restul de mirodenii.
Dacă vă displace una din ele, renunțați la ea. Folosiți doar ce vă place. Usturoiul și dafinul sunt suficiente pentru condimentarea acestui preparat.
Citește și – Cartofi cu ceapă la ceaun – cel mai gustos mod de a găti cartofii
Amestecați ușor și dați focul la mediu.
Mai lăsați cartofii pe foc încă un sfert de oră, apoi dați focul la mic.
De acum nu mai amestecați, ca să nu zdrobiți cartofii. Scuturați vasul energic.
Mai durează un sfert de oră, și cartofii înăbușiți sunt gata.
Mâncarea la mănăstire este mult mai bună deoarece călugării o pregătesc în liniște și rugăciune.
Fac cruce peste mâncare și cer binecuvântarea lui Dumnezeu.
Ingredientele folosite sunt cât mai curate și proaspete.
Chiar dacă este simplă, orice mâncare trebuie servită oaspeților într-o formă cât mai elegantă. Aceasta arată dragostea și cinstea ta față de ei.
„Cu cât iubești și prețuiești mai mult pe cei din jurul tău, cu atât mai bună va fi mâncarea pe care o gătești pentru ei”.
Citește și – Cum să faci cartofi pai fără nici un pic de fără ulei
Surse articol:
1. Pemptousia.ro, Rețete aghiorite: cartofi înăbușiți: https://www.pemptousia.ro/2012/12/retete-aghiorite-cartofi-inabusiti/
2. Laurențiu Dumitru, Din rețetele aghiorite ale Părintelui Epifanie Mylopotamitul, Sfântul Munte Athos: https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2016/09/19/din-retetele-aghiorite-ale-parintelui-epifanie-mylopotamitul-4-6/