Cremă de ciocolată pe bază de avocado – foarte sănătoasă pentru inimă

Această cremă de cicolată pe bază de avocado este recomandată de un nutriționist din Noua Zeelandă pe nume Lauren Glucina.

Este diferită de versiunile clasice prin aceea că tipul de grăsime folosit în această rețetă este avocado.

Crema de ciocolata pe baza de avocado

Crema de ciocolata pe baza de avocado: Freepik.com

În ciuda aparențelor, crema din avocado este delicioasă și foarte reușită.

Poate fi întrebuințată atât ca cremă, cât și ca glazură. O puteți folosi așadar la umplerea torturilor și prăjiturilor cu foi, dar și la decorarea lor.

Dat fiind că este o cremă vegetală, se poate utiliza și la deserturile de post. Nu este exclus nici să o folosiți ca cremă tartinabilă pe pâine sau biscuiți, în locul cremelor din comerț bogate în zahăr, precum Nutella.

Citește și – Tort de ciocolată din avocado – desert „la rece” (fără zahăr, fără făină, fără ouă, fără lactate)

Cremă de cicolată pe bază de avocado – rețetă

Ingrediente

  • 1 avocado copt bine
  • ½ cană de cacao neagră
  • ¼ cană de ulei de cocos topit
  • ½ cană de miere sau sirop de arțar
  • ½ linguriță de esență de vanilie sau rom
  • 1 praf de sare

Metodă de preparare

Tăiați avocado în două și îndepărtați sâmburele.

Cu o lingură, scobiți jumătățile de avocado, scoțând toată pulpa, cât mai aproape de coajă, deoarece acea porțiune are cantitatea cea mai mare de nutrienți.

Puneți pulpa de avocado într-un blender de viteză mare.

Adăugați apoi uleiul de cocos topit, mierea sau siropul de arțar, pudra de cacao, sarea și vanilia.

Mixați câteva secunde, până când ingredientele s-au măcint și ați obținut o compoziție fină, cremoasă.

Crema are gust de ciocolată, chiar dacă este făcută din avocado. Acest fruct are un gust neutru, cu o aromă blândă de nuci.

De aceea se pretează foarte bine la deserturi.

Crema de avocado poate fi păstrată într-o caserolă la frigider, câteva zile.

Citește și – Trufe cu avocado – un desert de casă sănătos

Beneficiile consumului de avocado

Nutriționiștii includ avocado între sursele cele mai bune de grăsimi.

În ciuda faptului că este un fruct în toată regula, avocado este foarte gras. Conține grăsimi mononesaturate, care susțin sănătatea inimii și a creierului.

Uleiul de avocado are o concentrație de grăsimi similară uleiului de măsline.

Aceste grăsimi ajută corpul să absoarbă vitaminelor liposolubile, precum vitaminele A, E și K. Așadar, dacă îl veți consuma alături de alimente care conțin aceste vitamine, asimilarea lor este garantată.

Un studiu publicat în 2020 în „The Journal of Nutrition” a arătat că includerea acestui fruct în cadrul unei diete cu un conținut moderat de grăsimi are efecte benefice la nivel cardio-metabolic.

Un avocado pe zi a redus oxidarea colesterolului LDL și markerii de stres la persoanele supraponderale sau obeze.

Colesterolul LDL oxidat mărește riscul apariției bolilor de inimă.

Sunt cel puțin 8 studii care susțin beneficiile consumului de avocado asupra sistemului cardiovascular.

Cercetările de tip explorator arată că avocado susține de asemenea controlul greutății corporale și o îmbătrânire sănătoasă a organismului.

Avocado este o sursă bună de fibre. Conține cantități bune de potasiu, tocoferol, retinol, acid ascorbic, vitamine din grupul B și acid folic.

Impresionant este de asemenea conținutului de antioxidanți din avocado:

  • carotenoide (luteină, zeaxantină, afla-caroten, beta-caroten)
  • compuși fenolici (acid fenolic, acid hidroxicinamic, acid clorogenic, acid quinic, acid ferulic, acid galic, acid benzoic, flavonoide, taninuri, quercetină, catechine, epicatechine, pocianidine).
Crema de ciocolata de post din avocado

Crema de ciocolata de post din avocado: Valeria Aksakova – Freepik.com

Antioxidanții prezenți în avocado reduc procesele de oxidare, inflamare și agregare plachetară.

Previn bolile degenerative. Susțin sănătatea vasculară. Încetinesc progresia bolilor de ochi asociate cu vârsta, precum degenerescența maculară și cataractă.

Încetinesc de asemenea deteriorarea cartilajului, protejează pielea de inflamații și radiațiile ultraviolete.

Fitosterolii (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol) din avocado contribuie și ei la scăderea riscului de boli coronariene.

Beta-sitosterolul ajută la scăderea colesterolului, inhibă producția de substanțe cancerigene și întărește sistemul imunitar.

Citește și – 20 de moduri de a folosi avocado în rețete

Surse articol:

1. Lauren Glucina, Chocolate Beet Cake with Avocado Frosting, Ascension Kitchen: https://ascensionkitchen.com/chocolate-beet-cake-with-avocado-frosting/
2. Li Wang, Ling Tao, Lei Hao, Todd H Stanley, Kuan-Hsun Huang, Joshua D Lambert, Penny M Kris-Etherton,A Moderate-Fat Diet with One Avocado per Day Increases Plasma Antioxidants and Decreases the Oxidation of Small, Dense LDL in Adults with Overweight and Obesity: A Randomized Controlled Trial, J Nutr. 2020 Feb 1;150(2):276-284: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31616932/
3. Mark L Dreher, Adrienne J Davenport, Hass avocado composition and potential health effects, Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23638933/
4. Deep Jyoti Bhuyan,Muhammad A. Alsherbiny, Saumya Perera, Mitchell Low, Amrita Basu, Okram Abemsana Devi, Mridula Saikia Barooah, Chun Guang Li, and Konstantinos Papoutsis, The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits, Antioxidants (Basel). 2019 Oct; 8(10): 426: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.