Tiropita – plăcintă grecească tradițională cu brânză feta

Tiropita este o plăcintă tradițională grecească, foarte cunoscută. Este la fel de populară ca și Spanakopita, plăcinta cu spanac.

Cu toate acestea, Tiropita este considerată favorita zilei, deoarece se poate servi atât la micul-dejun, cât și la prânz sau la cină.

Placinta cu branza feta

Placinta cu branza feta

Plăcinta se poate procura de la chișcurile cu mâncare stradală, însă la fel de bine se poate face în casă.

Rețeta este foarte simplă. Aveți nevoie de aluat filo și brânză. Grecii o prepară de regulă din brânză feta.

Citește și – Prasopita – plăcintă grecească din praz și brânză feta

Există mai multe versiuni ale reței, însă varianta originală conține aluat filo făcut în casă, feta, ouă și ulei de măsline.

Modul de asamblare a plăcintei poate fi de asemenea diferit. Unor le place să întindă aluatul în tavă și să taie plăcinta pătrate.

Altora le place să o ruleze. Alții preferă triunghiurile mici.

În urmă cu 60-70 de ani, era populară Tiropita din foietaj cumpărat.

Combinația dintre textura crocantă a aluatului și savoarea brânzei feta este cuceritoare.

Tiropita – plăcintă grecească tradițională cu brânză

Durată totală de preparare: 60 de minute
Număr de porții: 12

Ingrediente

  • 500 g de brânză feta
  • 250 g de ricotta
  • 3 ouă
  • 12 foi de aluat filo, decongelat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 linguri de mentă proaspătă (sau 1 lingură de mentă uscată)
  • 2 linguri de mărar verde (sau 1 linguriță de mărar uscat)
  • aluat filo subțire (fără grăsimi adăugate)
  • piper, după gust
  • semințe de susan

Mod de preparare

Mai întâi de toate, aprindeți cuptorul. Preîncălziți-l la 180 de grade Celsius.

Ungeți cu ulei de măsline o tavă sau un vas termorezistent cu diametrul de 25 x 35 cm.

Puneți ambele tipuri de brânză într-un bol și pasați-le cu o furculiță până se sfărâmă bine.

Adăugați apoi mărarul, menta și piperul. Adăugați ouăle bătute, 1 lingură de ulei de măsline și amestecați bine.

Puneți prima foaie de aluat în tavă, cu grijă. În cazul în care dimensiunea lui depășește dimensiunea tăvii/vasului, îl puteți încreți pe alocuri.

Puneți puțin ulei de măsline într-un bolișor. Ungeți prima foaie de aluat cu o pensulă înmuiată în ulei. Sau puteți folosi un spray cu ulei de măsline.

Așezați deasupra următoarea foaie de aluat și ungeți-o cu ulei. Procedați așa cu jumătate din foile de aluat (6 foi).

Răspândiți apoi compoziția de brânză peste aluat și nivelați.

Acoperiți apoi cu restul de foi (6 bucăți), ungându-le pe fiecare cu ulei pe măsură ce le așezați una peste alta.

Ultimele 2-3 foi trebuie să fie întinse bine.

Ungeți ultima foaie pe toată suprafața cu ulei de măsline. Tăiați apoi plăcinta în pătrățele, nu până la baza ei, ci doar până la jumătate.

Presărați deasupra semințe de susan. Stropiți aluatul cu puțină apă.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și lăsați Tiropita circa 40 de minute.

Este gata când s-a rumenit ușor la bază. În utimele 5 minute, pltava se mută pe fundul cuptorului.

Tiropita se lasă să se răcorească un sfert de oră, apoi se poate tăia.

Plăcinta se păstrează în frigider.

Citește și – Plăcintă tradițională cu brânză, ca la moldoveni – rețetă

Mod de servire

Tiropita poate fi servită la masa de dimineață, cu o ceașcă de iaurt, kefir sau cafea.

Este bună și la prânz, alături de o salată de legume sau verdeți. O puteți lua și la pachet, la școală ori la serviciu.

Poate fi reîncălzită la nevoie în cuptor, sau o puteți scoate din timp din frigider pentru a o consuma la temperatura camerei.

Sugestii

Dacă aluatul filo pe care îl folosiți conține grăsime, nu mai trebuie să ungeți foile cu ulei de măsline.

De asemenea, brânza feta este sărățică, de aceea nu este necesar să mai adăugați sare în compoziție.

Dacă vreți să folosiți doar feta sau doar ricotta, cântăriți brânza astfel încât să aveți 750 de grame în total.

Se poate folosi și alt tip de brânză, precum urdă, brânză de vaci, telemea, cașcaval.

Trebuie să știți însă că brânza feta este cea care dă acestei plăcinte gustul specific.

Citește și – Plăcintă dobrogeană cu brânză și iaurt – rețetă mănăstirească, fără zahăr

Sursă articol: Olive and Tomato, Traditional Tirpoita – Greek Feta Cheese Pie: https://www.olivetomato.com/traditional-tiropita-greek-cheese-pie/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]