Gogoși cu dovleac plăcintar

Pe trotuare pașii noștri încep să foșnească de frunzele uscate. Este semn că toamna a venit la noi.

Acest anotimp nu vine însă niciodată cu mâinile goale. Piețele și aprozarele abundă în gogoșari, gogonele verzi, struguri și dovleac plăcintar. Câte delicatese nu pot face gospodinele din aceste bunătăți: zacuscă, tocană, murături, plăcinte!

Gogosi cu dovleac

Gogosi cu dovleac

Dovleacul este un simbol mult îndrăgit al toamnei. Acesta poate fi folosit atât la deserturi, cât și la mâncăruri.

Dacă ați mâncat deja sezonul acesta tradiționala plăcintă cu dovleac, vă recomandăm să încercați gogoșile cu dovleac!

Cu siguranță le vor plăcea și celor mai mofturoși, care nu sunt mari fani ai dovleacului.

Rețeta este simplă și merită încercată cu proxima ocazie când faceți rost de dovleac.

Citește și – Salată de dovleac – ajută la scăderea colesterolului și greutății corporale

Gogoși cu dovleac – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de dovleac copt
  • 650 g de făină
  • 3 gălbenușuri crude
  • 150 ml de lapte dulce
  • 12 g de drojdie uscată
  • 50 g de unt
  • 50 g de zahăr
  • 1 praf de sare
  • esență de vanilie

Cum se fac gogoșile cu dovleac

Dovleacul se coace în cuptor și se extrage pulpa moale. Aceasta se pasează cu ajutorul unui blender vertical (manual).

Pentru aluat, trebuie să dizolvați drojdia într-un bol cu 4 linguri de lapte cald și 1 linguriță de zahăr. Lăsați 10 minute la hidratat.

Separați ouăle și păstrați gălbenușurile. Adăugați peste ele restul de zahăr și frecați-le cu lingura până se deschid la culoare.

Cerneți făina într-un lighean și faceți o gaură în centru. Turnați în ea drojdia și amestecați cu puțină făină. Adăugați apoi piureul de dovleac, gălbenușurile frecate cu zahărul, sarea și restul de lapte.

Amestecați la început cu o lingură, apoi adăugați untul moale și începeți să frământați aluatul cu mâinile.

Citește și – Hummus cu dovleac – rețetă de sezon cu beneficii

După 10 minute aluatul trebuie să fie suficient de maleabil încât să îl puteți modela ușor.

Puneți-l înapoi în lighean și ungeți-l cu puțin ulei. Acoperiți ligheanul cu un prosop gros și lăsați-l la dospit circa un ceas.

După ce coca și-a dublat volumul, puneți-o pe masă și frământați-o puțin.

Rupeți-le în mai multe bucăți și întindeți-le în foi grosuțe.

Faceți gogoși cu gura unui pahar sau a unei căni.

Tapetați o tavă cu hârtie de copt și așezați gogoșile în ea. Acoperiți-o cu un prosop și mai lăsați gogoșile la crescut încă 30 de minute.

Citește și – Tartă de post cu dovleac, fără coacere în cuptor

Puneți 300 ml de ulei într-o cratiță mare sau într-un ceaun, pe foc.

Când a început să sfârâie, introduceți în cratiță câte 2-3 gogoși. Focul trebuie să fie potrivit, nu mare.

Când s-au rumenit pe ambele părți, scoateți-le cu o paletă pe o farfurie așternută cu șervețele.

După ce șervețelele au absorbit excesul de ulei, le puteți servi. Dacă aveți musafiri, pudrați-le cu zahăr vanilat.

Sunt bune și calde și reci. Dacă vreți să le încălziți puteți folosi timp de câteva secunde cuptorul cu microunde. Vor deveni din nou moi și pufoase.

Citește și – Dovleac la cuptor cu mere și mirodenii

Sursă articol: Andreea Jugănaru, Food Retail AgroIntel.ro: Sezonul dovleacului: cum faceți cele mai bune și pufoase gogoși cu dovleac: https://food-retail.agrointel.ro/sezonul-dovleacului-cum-faceti-cele-mai-bune-si-pufoase-gogosi-cu-dovleac/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.