Țelină cu lămâie – tonică, antireumatică, diuretică

Articol documentat

Țelina face parte din legumele recomandate în curele de slăbire, alături de dovlecei, morcovi și verdețuri. Asta deoarece este foarte săracă în calorii, mai ales frunzele.

Vă propunem o rețetă simplă de țelină cu lămâie pe care o puteți prepara în zilele de post sau de regim alimentar. Este recomandată de dr. Marc Bosqeut.

Telina cu lamaie

Telina cu lamaie

Țelină cu lămâie – rețetă

Ingrediente

  • 1 țelină mare
  • ½ lămâie
  • sare, piper și nucșoară

Preparare

Țelina se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun într-o cratiță și se toarnă peste ele apă clocotită.

Se pune capacul și se lasă la „infuzat” până când țelina se înmoaie.

Se scoate apoi pe un platou acoperit cu prosoape absorbante și se lasă la scurs.

În momentul servirii se stoarce sucul de lămâie și se adaugă peste țelină. Se presară sare, piper și nucșoară.

Această mâncare poate fi servită și rece.

Citește și – Sirop de țelină și scorțișoară pentru balonare

Ce proprietăți și beneficii are țelina

Dr. Marc Bosquet spune în una din cărțile sale că țelina este diuretică și antireumatică. Poate fi utilă în pietre la rinichi, neurastenie, dureri reumatice și artrită.

Inclusiv frunzele ei au beneficii și pot fi folosite în scop culinar sau terapeutic. Ceaiul din frunze de țelină este indicat în reumatism și detoxifierea organismului.

În rădăcina cărnoasă se găsesc vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina K, fibre și minerale.

La fel ca alte rădăcinoase, precum morcovul, țelina este bogată în antioxidanți unici, precum falcarinol, falcarindiol, panaxidiol și metil-falcarindiol.

Studiile au arătat că acești compuși au proprietăți anticancerigene, în special împotriva cancerelor de colon și de sânge (leucemia limfoblastică).

Datorită conținutului ridicat în vitamina K, țelina susține buna mineralizare a oaselor și poate atenua daunele neuronale la pacienții cu maladia Alzheimer.

Citește și – Macerat de țelină, hrean și lămâie pentru curățarea ficatului

În rădăcina de țelină se găsesc minerale importante, precum fosfor, calciu, fier, cupru și mangan. Și acestea contribuie la menținerea sănătății oaselor.

Fibrele solubile și insolubile pe care le conține susțin buna funcționare a digestiei. Fibrele solubile hrănesc bacteriile bune din intestin și previn creșterea zahărului din sânge și a colesterolului.

Pe de altă parte, fibrele insolubile facilitează eliminarea scaunului. Acestea au fost asociate și cu un risc mai mic de diabet.

Consumul de țelină este util și în anemie, datorită conținutului de fier. Acest oligoelement este important și pentru buna coordonare a mușchilor și susținerea funcțiilor creierului.

Cuprul și potasiul din rădăcina de țelină pot reduce durerile și rigiditatea articulațiilor, grație proprietăților lor antiinflamatoare. Potasiul susține funcția tuturor țesuturilor, celulelor și organelor din corp.

Nu în ultimul rând, țelina ne oferă vitamina B5, care menține pielea hidratată, netedă și sănătoasă.

Citește și – Sucul de țelină – întărește nervii, elimină toxinele, protejează inima, susține oasele

Pentru a beneficia de toate calitățile terapeutice ale țelinei, este indicat să o consumați, pe cât posibil, în stare crudă. În acest sens, puteți da rădăcina pe răzătoare urmând să o amestecați apoi cu suc de lămâie, pătrunjel, nuci sau migdale.

Este o rețetă foarte bună în curele de slăbire sau în zilele de post ori de detoxifiere.

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Țelină, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 96
2. Nutrition and You, Celeriac (root celery) nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html
3. Health Benefits Times, Celeriac – Apium graveolens var. rapaceum: https://www.healthbenefitstimes.com/celeriac/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.