Varză călită, de post – rețetă + beneficii

Varza calita este una din cele mai gustoase garnituri românești. Cel mai des este preparată în sezonul rece, când oferta de legume este mai săracă.

Ieftină, ușor accesibilă și versatilă, varza este o legumă de bază în bucătăria europeană. Este foarte apreciată pentru beneficiile pentru sănătate.

Varza calita de post: culinar.timpul.md

Ce conține varza și ce beneficii are

Are puține calorii și carbohidrați. Este bogată în fibre (majoritatea carbohidraților provin din fibre), compuși antioxidanți și antiinflamatori. 

90 de grame de varză crudă conțin:

– 22 de calorii
– 0,1 g de grăsimi
– 16 mg de sodiu
– 5.2 g de carbohidrați
– 2.2 g de fibre
– 2.8 g de zaharuri
– 1.1 g de proteine

O porție de varză acoperă 85% din doza zilnică de vitamina K și 54% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina K este asociată cu beneficii pentru creier și oase. Iar vitamina C este importantă pentru sistemul imunitar și inflamator și pentru tensiunea arterială.

Consumul de varză nu produce creșteri periculoase ale zahărului din sânge. Are un indice glicemic redus și este o legumă non-amidonoasă. Din acest motiv este o alegere ideală pentru persoanele cu diabet sau cu hiperglicemie.

Studiile au arătat că 3-4 porții de legume crucifere (varză, conopidă, broccoli) pe săptămână pot preveni mai multe timpuri de cancer (de prostată, de sân, de colon, de stomac, de plămâni). Aceste legume activează anumite enzime din ficat care se leagă de compușii carcinogeni și îi elimină din corp.

Varza încetinește creșterea celulelor canceroase și datorită unui compus care se numește indole-3-carbinol. Bărbații care mănâncă varză o dată pe săptămână au un risc cu 66% mai mic de a dezvolta cancer de colon.

Sucul de varză crudă este un remediu eficient pentru tratarea ulcerelor stomacale. 1 pahar pe zi, timp de 10 zile poate duce la vindecarea completă a leziunilor.

Varză călită de post – rețetă

Secretul acestei rețete este să folosiți pastă de tomate de calitate și mirodenii diverse. Varza calita este buna doar atunci când este condimentată bine. Se servește caldă, cu pâine sau cu mămăligă. Dar este la fel de bună și rece.

Ingrediente

• 1 varză potrivită
• 1 ardei gras
• 2 cepe albe
• 2 roșii potrivite
• 3 linguri de pastă de roșii
• sare, piper și mirodenii după gust
• ulei

Cum se prepară varza călită

Curățați cepe și ardeiul și tocați-le mărunt. Puneți-le într-o cratiță cu ulei la călit. Lăsați focul la mic.

După ce legumele s-au înmuiat, puneți sare, piper și 1 roșie tăiată cubulețe mici. Lăsați pe foc 2 minute, apoi adăugați pasta de roșii. Amestecați și lăsați să fiarbă sub capac la foc mic.

Între timp, pregătiți varza. Spălați-o și tăiați-o fideluță, dar nu foarte mărunt. Adăugați-o în cratița de mai sus și lăsați-o să fiarbă la foc îngăduit până se înmoaie bine, sub capac. Amestecați ocazional.

Când este aproape gata, adăugați mirodenii: cimbru, busuioc, dafin, mărar, pătrunjel, boia de ardei etc.

Surse:

1. Barbie Cervoni, Richard N. Fogoros, Cabbage Nutrition Facts, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/cabbage-nutrition-facts-calories-and-health-benefit-4117541

2. Food Facts, Mercola, What Is Cabbage Good For? https://foodfacts.mercola.com/cabbage.html

3. Varza calita de post, Retete de Colectie, Unica: https://retete.unica.ro/recipes/varza-calita-de-post/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.