CARTOFI la cuptor cu VINETE și CIUPERCI

Cartofii cu vinete și ciuperci este o rețetă potrivită pentru zilele reci și umede de toamnă. Americanii numesc acest tip de mâncăruri „comfort food”, adică mâncăruri care dau un anumit confort trupului și psihicului.

Mâncărurile gătite la cuptor sunt foarte hrănitoare și sănătoase. Coacerea în cuptor și fierberea la aburi sunt cele mai sănătoase metode de preparare termică a alimentelor, mai ales a legumelor, datorită faptului că nu le alterează conținutul nutrițional.

Cartofi la cuptor cu vinete si ciuperci

Ce beneficii au ciupercile?

Ciupercile sunt un adaos important la mâncărurile de post deoarece vin cu un aport valoros de proteine. Vegetarienii le folosesc ca substitut pentru carne.

Au un conținut redus de calorii, dar conțin multe fibre, vitamine din complexul B, vitamina D, seleniu, cupru și potasiu. În ciuda culorii lor albe, ciupercile sunt o sursă mult mai bogată în antioxidanți decât alte alimente colorate.

Acești antioxidanți au capacitatea de a ne apăra de boli cronice, precum cancer, și de a crește speranța de viață. Dietele bogate în compuși antioxidanți protejează celulele de radicalii liberi și ajută organismul să lupte cu stresul oxidativ.

Consumul de ciuperci este benefic pentru sistemul imunitar. Un studiu publicat în jurnalul „Nutrition” a arătat că acestea ajută inclusiv la prevenirea infecțiilor respiratorii.

Citește și Ruladă de cartofi cu ciuperci – rețetă + beneficii

Ciupercile prebiotice. Acest lucru înseamnă că ele hrănesc bacteriile bune din intestin. Totodată, echilibrează bacterii importante din microbiom, precum Bifidobacterium și Acidophilus.

Prin faptului că modifică bacteriile intestinale, ele ar putea ajuta inclusiv la combaterea obezității, după cum sugerează un studiu apărut în anul 2015 în jurnalul „Nature”.

Fibrele pe care le conțin (beta-glucani și chitină) măresc senzația de sațietate și inhibă apetitul.

Un studiu a arătat că persoanele care au mâncat mai multe ciuperci în loc de carne timp de un an au raportat o îmbunătățire a sănătății generale și au pierdut mai mult în greutate. Au avut de asemenea un risc mai mic de diabet și niveluri scăzute de colesterol și tensiune arterială.

Cartofi la cuptor cu vinete și ciuperci – rețetă

Ingrediente

• 4 cartofi mari
• 2 vinete mari
• 250 g de ciuperci crude (sau 1 cutie de ciuperci la conservă)
• 1 ceapă mare
• 7-8 linguri de ulei
• sare și piper, după gust
• foi de dafin, pătrunjel verde

Mod de preparare

Curățați cartofii de coajă, spălați-i și tăiați-i bucăți potrivit de mari. Tăiați și vinetele în aceleași dimensiuni. Puneți-le într-o tavă.

Dacă folosiți ciuperci crude, spălați-le și tăiați-le bucăți (dacă sunt mari). Dacă folosiți ciuperci din conservă, scurgeți apa, clătiți-le și așezați-le direct în tavă.

Adăugați ceapa tăiată solzișori, apoi uleiul, foile de dafin, sare și piper și apă, cât să fiarbă legumele. Amestecați toate ingredientele și introduceți tava în cuptorul încins.

Citește și BROCCOLI la cuptor cu cartofi – rețetă de post

Lăsați mâncarea la fiert circa 40-50 de minute. Scoateți ocazional tava și amestecați legumele. Verificați cu o furculiță dacă legumele sunt fierte.

După ce se scoate tava din cuptor se presară deasupra pătrunjelul tocat mărunt.

Surse:

1. Food Revolution Network, Mushrooms Have Stunning Powers to Heal People and the Planet: https://foodrevolution.org/blog/health-benefits-of-mushrooms/
2. Tudor Osiac, Cartofi cu vinete și ciuperci la cuptor, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 73-74

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.