CLĂTITE de CARTOFI pentru DIABETICI

Cartofii fac parte din categoria legumelor amidonoase, la care diabeticii au anumite restricții. Însă atâta timp cât sunt consumați în cantități moderate, cartofii pot fi incluși în alimentația persoanelor cu diabet.

Asociația Americană a Diabetului recomandă legumele bogate în amidon în cadrul unei diete sănătoase.

Clatite de cartofi reteta

Cartofii și diabetul

Amidonul este un carbohidrat complex care se descompune mai greu decât zaharurile simple și nu provoacă creșteri bruște ale glucozei din sânge. Carbohidrații complecși mențin sațietatea, reduc riscul de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.

Este foarte important pentru un diabetic să își calculeze aportul de carbohidrați la fiecare masă, pentru a nu depăși limita. Dacă ai diabet și vrei să mănânci cartofi, limitează-te la cantități mici, deoarece au un indice glicemic ridicat.

Citește și CLĂTITE fără ou, din NĂUT și SPANAC – hrănitoare, sățioase, dietetice

Evită să îi prăjești. Cel mai bine este să îi coci în cuptor, să îi fierbi în apă sau să îi prepari la aburi. Aceste metode ajută la conservarea conținutului de fibre, vitamine și minerale. Cartofii fierți sunt mai săraci în grăsimi, zaharuri și sodiu.

Clătite de cartofi – rețetă

Ai nevoie de o oră pentru a prepara aceste clătite.

Ingrediente

• 450 g de cartofi decojiți
• 3 ouă întregi
• 2 albușuri
• 50 g de făină
• 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriță de suc de lămâie
• sare, piper și nucșoară, după gust

Preparare

Cartofii se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun la fiert și când sunt gata, se scurge apa și se pasează cu instrumentul pentru piure. Lasă cartofii să se răcească. Bate ouăle întregi și amestecă-le cu cartofii. Adaugă apoi făina, bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lămâie și condimentele.

Citește și CLĂTITE fără ou, din NĂUT și SPANAC – hrănitoare, sățioase, dietetice

Albușurile se bat într-un bol separat până se fac spumă tare. Se incorporează în compoziția de mai sus, cu atenție să nu se lase spuma. După omogenizarea compoziției, puteți începe să coaceți clătitele de cartofi.

Puneți puțin ulei într-o tigaie anti-aderentă și puneți câte un polonic de compoziție. Clătitele se lasă 2-3 minute pe fiecare parte, până când se fac aurii sau se rumenesc puțin.

Clătitele se scot pe o farfurie întinsă tapetată cu un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Informații nutriționale

O porție de clătite cu cartofi de 54 de grame conține:

– 3,2 g de proteine
– 9 g de carbohidrați
– 67 kilocalorii
– 1,8 g de grăsimi (din care 0,4 g grăsimi saturate)
– 0,5 g de glucide

Citește și CLĂTITE sănătoase și hrănitoare din HRIȘCĂ și BANANE

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Cathleen Crichton-Stuart, Reviewed Natalie Olsen, Can people with diabetes eat potatoes? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323449.php
2. Viața cu Diabet, Clătite de Cartofi: https://viatacudiabet.ro/nutritie/idei-retete-culinare/clatite-de-cartofi-94

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.