CLĂTITE de CARTOFI pentru DIABETICI
Cartofii fac parte din categoria legumelor amidonoase, la care diabeticii au anumite restricții. Însă atâta timp cât sunt consumați în cantități moderate, cartofii pot fi incluși în alimentația persoanelor cu diabet.
Asociația Americană a Diabetului recomandă legumele bogate în amidon în cadrul unei diete sănătoase.
Cuprins
Cartofii și diabetul
Amidonul este un carbohidrat complex care se descompune mai greu decât zaharurile simple și nu provoacă creșteri bruște ale glucozei din sânge. Carbohidrații complecși mențin sațietatea, reduc riscul de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Este foarte important pentru un diabetic să își calculeze aportul de carbohidrați la fiecare masă, pentru a nu depăși limita. Dacă ai diabet și vrei să mănânci cartofi, limitează-te la cantități mici, deoarece au un indice glicemic ridicat.
Citește și CLĂTITE fără ou, din NĂUT și SPANAC – hrănitoare, sățioase, dietetice
Evită să îi prăjești. Cel mai bine este să îi coci în cuptor, să îi fierbi în apă sau să îi prepari la aburi. Aceste metode ajută la conservarea conținutului de fibre, vitamine și minerale. Cartofii fierți sunt mai săraci în grăsimi, zaharuri și sodiu.
Clătite de cartofi – rețetă
Ai nevoie de o oră pentru a prepara aceste clătite.
Ingrediente
• 450 g de cartofi decojiți
• 3 ouă întregi
• 2 albușuri
• 50 g de făină
• 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriță de suc de lămâie
• sare, piper și nucșoară, după gust
Preparare
Cartofii se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun la fiert și când sunt gata, se scurge apa și se pasează cu instrumentul pentru piure. Lasă cartofii să se răcească. Bate ouăle întregi și amestecă-le cu cartofii. Adaugă apoi făina, bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lămâie și condimentele.
Citește și CLĂTITE fără ou, din NĂUT și SPANAC – hrănitoare, sățioase, dietetice
Albușurile se bat într-un bol separat până se fac spumă tare. Se incorporează în compoziția de mai sus, cu atenție să nu se lase spuma. După omogenizarea compoziției, puteți începe să coaceți clătitele de cartofi.
Puneți puțin ulei într-o tigaie anti-aderentă și puneți câte un polonic de compoziție. Clătitele se lasă 2-3 minute pe fiecare parte, până când se fac aurii sau se rumenesc puțin.
Clătitele se scot pe o farfurie întinsă tapetată cu un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Informații nutriționale
O porție de clătite cu cartofi de 54 de grame conține:
– 3,2 g de proteine
– 9 g de carbohidrați
– 67 kilocalorii
– 1,8 g de grăsimi (din care 0,4 g grăsimi saturate)
– 0,5 g de glucideCitește și CLĂTITE sănătoase și hrănitoare din HRIȘCĂ și BANANE
Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. Cathleen Crichton-Stuart, Reviewed Natalie Olsen, Can people with diabetes eat potatoes? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323449.php
2. Viața cu Diabet, Clătite de Cartofi: https://viatacudiabet.ro/nutritie/idei-retete-culinare/clatite-de-cartofi-94