SUPĂ de NĂUT și ROȘII – rețetă + beneficii

Năutul a ajuns rapid un aliment preferat de mulți români datorită unei rețete faimoase, și anume hummus. La fel ca fasolea, mazărea, soia și alte leguminoase, năutul este bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Pe lângă hummus, boabele de năut fierte sunt folosite deseori la salate sau supe. Mai jos veți găsi o rețetă simplă de supă de năut care se prepară în mănăstiri. 

Supa de naut reteta si beneficii: themediteraneandish.com

Ce conține năutul

175 de grame de năut conțin:

• 269 de calorii
• 45 g de carbohidrați
• 15 g de proteine
• 13 g de fibre
• 4 g de grăsimi

În năut găsim cantități bune de vitamina K, fier, vitamina B6, magneziu, zinc, fosfor, cupru, acid folic, mangan, colină și seleniu. Năutul crud conține o serie de anti-nutrienți și toxine, de aceea trebuie fiert întotdeauna înainte de a-l consuma.

Ce beneficii are năutul?

Consumul de năut este recomandat în dieta persoanelor care suferă de diabet de tip 1 sau 2, datorită conținutului bogat în fibre. Aceste substanțe ajută la scăderea sau controlul nivelului de zahăr, de insulină și de lipide din sânge.

Citește și CHIFTELE de NĂUT cu crustă de SUSAN

Fibrele din năut sunt importante și pentru digestie (prevenirea constipației), controlul sațietății și scăderea în greutate. Femeile trebuie să își asigure un aport minim de 21-25 g de fibre pe zi, iar bărbații 30-38 g pe zi.

Năutul este o sursă excelentă de minerale (calciu, fosfor, magneziu, zinc), care împreună cu vitamina K și manganul contribuie la construirea și menținerea structurii și a rezistenței oaselor.

Năutul susțin sănătatea inimii prin conținutul de potasiu, vitamine B și fibre, care ajută la reducerea colesterolului total din sânge și a riscului de deces din cauza unei boli de inimă ischemice.

Năutul este o sursă prețioasă de seleniu, un mineral important pentru eliminarea compușilor cu potențial cancerigen din corp. Totodată, seleniul susține funcția glandei tiroide și a sistemului imunitar, previne inflamațiile și reduce rata de creștere a tumorilor.

Supă de năut – rețetă

Ingrediente

• 500 g de năut
• 4 cepe mari
• 2-3 linguri de pastă de tomate
• 3-4 linguri de ulei
• 3 linguri de sare
• 2-3 litri de apă caldă
• 1 lingură de bicarbonat de sodiu
• rozmarin

Mod de preparare

Alegeți boabele de năut înlăturându-le pe cele afectate. Se spală ușor și se apoi se pun într-o cratiță cu apa caldă, sarea și bicarbonatul. Amestecați pentru ca sarea să se dizolve bine, apoi lăsați năutul la înmuiat cel puțin 8 ore (de seara până a doua zi).

Scurgeți apa și spălați năutul de 5-6 ori, apoi puneți-l din nou în cratiță. Adăugați 3,5 litri de apă caldă și puneți la fiert. Dacă năutul face spumă la suprafață, colectați-o și îndepărtați-o cu o spumieră. Tăiați apoi ceapa mărunt și puneți-o în cratiță.

Citește și Mâncare de NĂUT cu TURMERIC – bogată în PROTEINE și compuși ANTIINFLAMATORI

Năutul este fiert bine când boabele se sfărâmă ușor între degete. Dacă năutul este fiert, adăugați rozmarinul, uleiul și pasta de tomate pe care ați subțiat-o mai întâi cu puțină apă. Lăsați supa să fiarbă încă un sfert de oră, apoi stingeți focul.

Supa de năut este foarte bună caldă.

Surse:
1. Megan Ware, Natalie Butler, What are the benefits of chickpeas? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244.php
2. Tudor Osiac, Supă de năut, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 47

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.