Varză cu orez – rețetă + beneficii

Varza este una din cele mai populare legume de toamnă. Îndată ce se lasă frigul, gospodinele încep să își facă provizii de varză, castraveți, ardei, gogoșari – pe care le conservă sub diverse forme.

Plinius al II-lea scria despre varză că este un leeac bun pentru ochii încețoșați, pentru durerile de cap și mahmureală.

Varza cu orez: mycookingjourney.com

100 de grame de varză conțin doar 80 de calorii. Oamenii de știință au descoperit circa 20 de flavonoide și 15 polifenoli în varză, compuși cu efecte antioxidante puternice, care pot ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Studiile recente au arătat că varza are capacitatea de a preveni diabetul de tip 2, alături de alte alimente, precum pește, pâinea de secară, ovăzul, merele, perele și rădăcinoasele. Totodată, varza, la fel ca broccoli și conopida, are activitate detoxifiantă în corp.

Citește și VARZA, un medicament „bun la toate” – dr. Ovidiu Bojor (utilizări interne și externe)

Varza murată este mult mai hrănitoare și sănătoasă decât varza crudă. Procesul de fermentare îi potențează atât gustul, cât și conținutul nutrițional. Pe lângă vitamine, minerale, proteine și aminoacizi esențiali, varza murată conține și acid lactic și probiotice (bacterii bune care susțin sănătatea tractului gastrointestinal și imunitatea).

Varză cu orez – rețetă

Ingrediente

• 1 varză crudă sau murată
• 250 g de orez
• 2 roșii sau 4-5 linguri de bulion/pastă de tomate
• 1 ardei gras
• 2 linguri de frunze de țelină
• 5-6 linguri de ulei
• 300 ml de apă

Preparare

Dacă folosiți varz proaspătă, îndepărtați frunzele de la suprafață și tocați-o mărunt, fideluță. Dacă folosiți varză murată, scurgeți-o bine de zeamă înainte de a o tăia. Ardeiul și frunzele de țelină se taie și ele mărunt.

Puneți o cratiță pe foc. Adăugați uleiul, varza, ardeiul și țelina. Puneți și apa și lăsați totul să fiarbă 40 de minute. În cazul în care lichidul a scăzut foarte mult, se completează cu apă.

Adăugați apoi roșiile tocate mărunt sau pasta de roșii. După 10 minute de fierbere, se pune și orezul. Lăsați mâncarea pe foc încă un sfert de oră, timp în care trebuie să amestecați des.

După încă 10 minute, mâncarea va fi gata. Dacă ați folosi varză crudă, adăugați puțină zeamă de lămâie pentru a-i da un gust mai acrișor.

Surse:

1. Christa Raak, Thomas Ostermann, Katja Boehm, and Friedrich Molsberger, Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis, Glob Adv Health Med. 2014 Nov; 3(6): 12–18: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/
2. The World’s Healthiest Foods, Cabbage: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19
3. Tudor Osiac, Varză cu orez, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 78-79

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.