Tort de biscuiți cu mere și budincă de vanilie – desert de post

Tortul de biscuiți și mere este un desert clasic, pe care îl pregătim mai ales în perioadele de post. Este o rețetă simplă, rapidă și foarte ieftină, preparată din ingrediente ușor accesibile.

Se folosesc de regulă biscuiți obișnuiți, dar puteți opta pentru alt tip de biscuiți: digestivi, cu cacao sau cu roșcove, petit-beure etc. Ajustați cantitatea de zahăr în funcție de gust și dietă. În rețeta originală, postată de Alina pe site-ul Bucătăraș.ro, ea a folosit 400 g de zahăr, dar puteți reduce la jumătate. 

Tort de biscuiti si mere de post

Tort de biscuiți de post – rețetă

Ingrediente

• 1,5 – 2 kg de mere
• 400 g de biscuiți obișnuiți
• 4 plicuri de budincă de vanilie
• 200 g de zahăr brut
• 1 litru de apă sau lapte vegetal
• 150 g de stafide
• 100 ml de esență de rom
• 1 lingură de esență de vanilie
• scorțișoară, după gust

Preparare

Puneți stafidele la înmuiat în esența de rom, într-un bol.

Puneți apa într-o cratiță mică, pe foc. Adăugați zahărul și așteptați să se dizolve complet.

Decojiți merele, scoateți cotoarele și tăiați-le cubulețe cât mai mici, sau dați-le pe răzătoare.

După ce zahărul s-a topit, adăugați merele în siropul dulce și fierbeți câteva minute, până când fructele se înmoaie puțin. Nu trebuie să se terciuiască.

Într-un bol încăpător, puneți conținutul plicurilor de budincă. Adăugați 200 ml de apă sau lapte vegetal și amestecați bine.

După ce merele s-au înmuiat, adăugați budinca dizolvată în apă și amestecați. Lăsați compoziția la fiert câteva minute, amestecând în continuu.

După ce s-a îngroșat, adăugați stafidele scurse de rom (păstrați romul), puțină scorțișoară, esența de vanilie și un praf de sare.

Începeți să asamblați tortul. Așezați un rând de biscuiți într-o tavă dreptunghiulară sau pătrată. Ungeți biscuiții cu esența de rom rămasă după înmuierea stafidelor, folosind o pensulă de bucătărie.

Adăugați câteva linguri din compoziția de mere, cât este fierbinte. Întindeți și nivelați. Adăugați un alt strat de biscuiți, însiropați cu rom și din nou un strat de cremă. Continuați așa până aveți trei straturi de biscuiți și trei straturi de cremă. Ultimul strat trebuie să fie de cremă.

Așteptați să se răcească de tot crema de mere, apoi dați tava la frigider și lăsați tortul un minim de 3 ore. Astfel biscuiții se vor înmuia, iar crema se va închega mai bine. Ideal ar fi să îl lăsați la rece până a doua zi, pentru a-l putea tăia mai bine. Se poate porționa în pătrățele sau bucăți mai lungi.

Pentru a scoate tortul mai ușor din tavă, puteți pune o folie de plastic în tavă, care să vină și peste pereți. Când tortul s-a închegat, trageți de marginile foliei și scoateți tortul.

Sursă: Bucătăraș, Prajitura de post cu biscuiti si mere, fara coacere: https://www.bucataras.ro/retete/prajitura-de-post-cu-biscuiti-si-mere-fara-coacere-44777.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.