Vinete la cuptor cu usturoi și lămâie – rețetă săracă în calorii și carbohidrați

Această rețetă este recomandată de „Glycemic Index Foundation”, un site dedicat persoanelor care suferă de diabet și au nevoie de sprijin în ceea ce privește identificarea alimentelor cu un indice glicemic mic, incorporarea lor în dietă și prepararea de mese sănătoase.

Toate aceste lucruri pot constitui o adevărată provocare pentru diabetici și nu numai.

Vinete la cuptor cu usturoi si lamaie

Carbohidrații sunt nutrienți esențiali pentru alimentația noastră, însă nu toți sunt creați la fel și nu au același efect asupra zahărului din sânge.

Indicele Glicemic (IG) este o scală relativă care clasifică alimentele în funcție de conținutul de carbohidrați și de modul în care aceștia afectează nivelurile de glucoză din sânge.

Carbohidrații cu o valoare IG mică (55 și sub) au o rată mai lentă de digerare, absorbție și metabolizare. Aceștia determină o creștere și o scădere lentă a glucozei și a insulinei din sânge.

Vinetele au un indice glicemic foarte mic 

Rețeta pe care v-o prezentăm mai jos are ca ingredient principal vânăta. Această legumă are un indice glicemic foarte scăzut: 15. Alte legume cu aceeași valoare glicemică sunt morcovii, castraveții și ceapa.

Vinetele sunt bogate în fibre, vitamina C, acid folic și mangan. Au un gust deosebit când sunt gătite în cuptor. Capătă o textură foarte moale și o aromă dulceagă. Sunt și mai savuroase când le asociem cu roșii, usturoi sau lămâie.

Vinete la cuptor cu usturoi și lămâie – rețetă

Simplă, rapidă și delicioasă, așa poate fi descrisă această rețetă. Din ingredientele date rezultă 6 porții de mâncare.

Ingrediente

• 2 vinete mari
• 3 căței de usturoi
• 2 linguri de suc de lămâie
• 5-6 fire de pătrunjel verde
• 1 linguriță de oregano uscat
• 60 ml de ulei de măsline
• sare și piper, după gust

Preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei și așterneți hârtie de copt.

Tăiați vinetele în jumătate pe lungime, apoi încă o dată, tot pe lungime, apoi fiecare din cele 8 fâșii rezultate în jumătate transversal. Sau puteți tăia vinetele pur și simplu felii (rondele).

Puneți bucățile de vinete într-un bol. Adăugați uleiul, usturoiul zdrobit, oregano, sarea și piperul. Masați vinetele cu mâinile, acoperindu-le bine cu ulei și mirodenii.

Așezați vinetele în tavă. Introduceți-le în cuptorul încins și lăsați-le circa 25 de minute, sau până când devin moi și ușor maronii.

Scoateți tava din cuptor și transferați vinetele pe un platou. Stropiți-le cu sucul de lămâie proaspăt stors și decorați-le cu pătrunjelul tocat mărunt.

Vinetele se servesc imediat. Ce rămâne se păstrează într-o caserolă, în frigider.

Informații nutriționale per porție:

– 5 g de carbohidrați
– 130 de calorii
– 7 g de fibre
– 2 g de proteine
– 10 g de grăsimi

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. FoodStruct, Eggplant nutrition chart, glycemic index and rich nutrients: https://foodstruct.com/food/eggplant
2. Glycemic Index Foundation, Lemon-Laced Roasted Eggplant: https://www.gisymbol.com/recipes/lemon-laced-roasted-eggplant/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]