MIERE cu SUSAN – rețetă și beneficii

Susanul este una din cele mai vechi specii de plante (Sesamum) din lume. A fost cultivată încă de la început pentru semințe și ulei.

Puțini dintre noi cunosc valoarea nutrițională a semințelor de susan. Pe lângă calciu, conțin cantități mari de acizi grași esențiali (sesamin și sesamolin) din ulei (55%) și aminoacizi (lizină, triptofan și metionină) din proteine (20%).

Miere cu Susan

1 lingură de semințe de susan integral conțin:

• 87 mg de calciu
• 57 mg de fosfor
• 31 mg de magneziu
• 4 g de grăsimi bune
• 2 g de proteine

_____________________

Semințele de susan – beneficii

Studiile recente au arătat că acizii grași esențiali și antioxidanții din semințele de susan au efecte hipocolesterolemiante.

Dintre toate tipurile de semințe, nuci și cereale, susanul conține cele mai mari cantități de fitosteroli, care ajută la scăderea colesterolului. Fitosterolii sunt steroli din plante cu o structură asemănătoare colesterolului care ajută la scăderea absorbției intestinale de colesterol.

200 g de semințe de susan conțin 400 g de fitosteroli, îndeosebi beta-sitosterol, asociat cu îmbunătățirea sănătății prostatei și a funcției arteriale.

_____________________

Studiile au arătat că lignanii din susan ajută la normalizarea colesterolului și a tensiunii arteriale50 de grame de semințe de susan măcinat pe zi, timp de 5 săptămâni, a produs efecte pozitive asupra colesterolului total și LDL.

Un studiu din 2006, publicat în Jurnalul Yale de Medicină Biologică a arătat că uleiul de susan, administrat pe o perioadă de 45 de zile a redus în mod natural tensiunea arterială.

_____________________

Datorită conținutului de enterolacton și enterodioli (tipuri de lignani), susanul poate ajuta la prevenirea cancerului de sân și de colon.

Alți compuși fitochimici parte din aceeași familia a lignanilor au efecte benefice asupra metabolismului. Mai precis, aceștia îmbunătățesc activitatea unor enzime din ficat care ajută la descompunerea/arderea grăsimilor.

_____________________

Nu în ultimul rând, lignanii din susan ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, precum vitamina A, vitamina D și a altor antioxidanți.

_____________________

♣ Miere cu susan – rețetă

Un mod simplu de a ne bucura de beneficiile susanului este să îl amestecăm cu miere și să-l consumăm ca atare. Amestecați semințe de susan cu miere de albine într-un borcan.

Cantitatea de susan depinde de cât de groasă vreți să fie pasta obținută. Consumați câte 1 linguriță de mai multe ori pe zi.

_____________________

Sursă: Dr. Axe, Sesame Seeds Benefit the Heart & Lower Cholesterol: https://draxe.com/sesame-seeds/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.