REȚETE cu ȘTEVIE (salată, ciorbă, mâncărică)

Ștevia – după denumirea științifică Rumex patientia – este o plantă de primăvară foarte apreciată în bucătăria românilor. Datorită gustului acrișor și a bogăției de vitamine și minerale pe care o conține, este folosită în numeroase mâncăruri.

În continuare vă vom prezenta câteva rețete cu ștevie pe care le puteți încerca în acest sezon.

Retete Stevie (Rumex patientia)

Salată cu ștevie – rețetă

Se poate folosi în asociere cu alte legume frunzoase de primăvară, precum leurdă, păpădie, măcriș, spanac, salată verde, ceapă verde. Frunzele se spală, se rup bucăți mici și se amestecă într-un bol mare.

După gust, se pot adăuga ridichi, roșii, castraveți, ardei gras, măsline sau bucăți de ou fiert tare. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. La final se poate aromatiza cu mărar verde.

______________________________________

Mâncărică simplă de ștevie

Se spală câteva legături de ștevie (6-8) și se opăresc cu sare câteva minute. Frunzele se scurg de apă și după ce s-au răcorit, se taie mărunt.

Se toacă 3 cepe solzișori și se călesc în puțin ulei. După câteva minute se adaugă ștevia tocată și puțină sare. Spre final, se adaugă 3 roșii curățate de coajă și tocate. Se mai lasă puțin pe foc, apoi este gata. Se poate servi cu mămăliguță și mujdei.

Stevie cu ou

Mâncare de ștevie și ou – rețetă

La această mâncare puteți folosi doar ștevie, sau o combinație din mai multe plante: ștevie, spanac, urzici, în cantități egale, sau după gust.

Frunzele se spală bine, se taie mărunt (sau se rup cu mâna) și se călesc cu puțin ulei, ceapă și usturoi. Se adaugă spre final 2 linguri de smântână și un ou bătut. Se mai lasă să dea câteva clocote, apoi se oprește focul.

Mâncărica de ștevie se poate servi cu mămăliguță sau cu turte/pâine de casă.

Mancare stevie

Mâncare de ștevie cu orez – rețetă

Spălați 4 legături de ștevie și opăriți-le circa un minut în apă clocotită cu puțină sare. Scurgeți-le de apă și băgați-le într-o cratiță cu apă rece. Stoarceți-le bine cu mâna.

Spălați 150 g de orez în mai multe ape și puneți-l la fiert cu 2 căni de apă. Se lasă până când ajunge la etapa „al dente”.

Între timp, se toacă ștevia și se călește într-o cratiță cu puțin ulei și 2 cepe tocate mărunt. Se adaugă și 2-3 linguri de bulion sau suc de roșii și se lasă la fiert circa 4 minute.

Se adaugă apoi orezul fiert, se potrivește de sare și se mai lasă pe foc 2-3 minute.

Mâncarea de ștevie și orez este bună atât caldă, cât și rece.

______________________________________

Ciorbă de ștevie – rețetă

O altă rețetă simplă de sezon este ciorba cu ștevie, la care se adaugă leuștean (dacă vă place), ceapă, rădăcină de țelină, morcov, ardei gras, puțin orez, bulion și borș de tărâțe făcut în casă.

Legumele se toacă mărunt și se călesc în puțin ulei, după care se adaugă apa. Se lasă la fiert până sunt aproape moi, apoi se adaugă orezul. Spre final se adaugă ștevia tocată mărunt, borșul și leușteanul tocat mărunt.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. […] în vitamine şi în săruri minerale, ştevia (Rumex patientia) este folosită ca depurativ, tonic digestiv şi vitaminizant, întărind […]

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.