HUMMUS cu DOVLEAC – rețetă de sezon cu beneficii

Rețeta clasică de hummus poate fi îmbunătățită cu numeroase ingrediente adiționale – sfeclă roșie, ardei copți, măsline, verdețuri sau diferite nuci și semințe care pot înlocui pasta de susan (tahini).

În acest articol vă prezentăm o variantă de hummus de sezon cu dovleac. Adaosul de dovleac sporește calitățile nutriționale și terapeutice ale acestui preparat.

Hummus cu Dovleac – Rețetă

Experții în nutriție susțin că dovleacul este un aliment cu un conținut redus de calorii, dar foarte hrănitor. Conține vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți benefici pentru sănătatea ochilor, pielii, a oaselor, a dinților și a prostatei.

Culoarea sa portocalie intensă se datorează conținutului bogat în beta-caroten, un antioxidant care face parte dintr-o familie de pigmenți numiți carotenoide.

Acesta protejează celulele organismului de daunele radicalilor liberi și îmbunătățește funcția sistemului imunitar. Scade riscul de boli cronice – cardiace sau oculare (cataractă și degenerescență maculară) și a celor degenerative. Pe lângă beta-caroten, dovleacul conține și afla-caroten și beta-criptoxantină.

Fibrele pe care le conține sunt importante pentru susținerea nivelurilor normale de glicemie și colesterol. Totodată, acestea ajută sistemul digestiv, pierderea în greutate și combat dezvoltarea cancerului.

__________________________________________________________________________________________________________

Hummus cu dovleac – rețetă

Ingrediente

• 400 g de năut fiert
• 200 g piure de dovleac copt
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2 căței de usturoi
• ½ linguriță de boia dulce sau paprika
• ½ linguriță de rozmarin
• 60 ml de suc de lămâie
• sare, după gust

Preparare

Este recomandat să cumpărați năut uscat și să-l fierbeți singuri acasă. Cel din conservă conține aditivi de care trebuie să ne ferim pe cât posibil.

Lăsați-l la înmuiat 24 de ore sau chiar mai mult. Dacă vă grăbiți, puteți fierbe năutul la oala sub presiune. În 40 de minute este gata. urmați instrucțiunile detaliate în acest articol.

Tăiați câteva felii de dovleac și coaceți-le în cuptor. Dovleacul este mult mai sănătos și gustos copt decât fiert. Scoateți miezul și pasați-l cu un blender, până se face pastă sau piure.

Puneți năutul fiert și scurs bine de apă în robotul cu lama S și mixați-l câteva secunde, până se face pastă. Adăugați apoi restul ingredientelor: piureul de dovleac, sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul și condimentele și mai mixați câteva secunde, până la omogenizare.
Dacă mai este nevoie, mai adăugați puțin din apa în care a fiert năutul, sau puțin ulei, până ce hummus-ul atinge consistența dorită.

Se servește cu pâine, cu pită sau cu lipie.

Rețeta poate fi transformată ușor într-una dulce dacă în locul condimentelor și a usturoiului se folosește miere și mirodenii precum scorțișoară și nucșoară.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Tasty, Savory Pumpkin Hummus: https://tasty.co/recipe/savory-pumpkin-hummus

2. LIVE STRONG, The Benefits of Pumpkin: https://www.livestrong.com/article/478218-the-benefits-of-pumpkin/

3. The Alternative Daily, 11 Reasons To Eat More Pumpkin And How To Do It: http://www.thealternativedaily.com/pumpkin-health-benefits/ 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.