Prăjitură cu URZICI și MIERE – rețetă + beneficii

Vă propunem o rețetă inedită, poate puțin controversată pentru cei care nu obișnuiesc să consume verdețuri.

Acest desert „verde” conține un ingredient neobișnuit, dar foarte benefic sănătății: urzici proaspete.

Prăjitură cu Urzici și Miere

Autorul rețetei a afirmat că este una din cele mai bune prăjituri pe care le-a gustat. Este un desert excelent pentru cei mici, care vor permanent să mănânce ceva dulce, deoarece urzicile sunt deosebit de hrănitoare.

Nici nu trebuie să le spuneți că prăjitura conține urzici, pentru a nu-i descuraja. Datorită bogăției de nutrienți conținuți, urzicile sunt folosite ca tonic de primăvară.

Conținutul de fier (și vitamina C – care favorizează absorbția fierului) ajută la formarea sângelui și combaterea anemiei și oboselii, îndeosebi la copii și femei. Datorită conținutului de minerale, sunt benefice pe perioada sarcinii. Vitamina K previne sângerările excesive.

Urzicile curăță corpul de toxine, are efecte stimulente asupra sistemului limfatic, întăresc oasele (datorită conținutului de bor), ajută la reglarea sistemului endocrin (hormonal).

Prăjitură cu urzici și miere

Ingrediente

• 300 g de făină integrală
• 225 g de unt
• 3 ouă
• 2 mâini de urzici crude
• 250 g de miere sau melasă
• 100 g de zahăr brut (muscovado)

Preparare

Cântăriți toate ingredientele. Aprindeți cuptorul la 140-160 de grade Celsius. Ungeți o tavă/formă detașabilă rotundă cu diametrul de 20 cm cu puțin ulei sau unt, inclusiv pereții. Așezați apoi în ea o hârtie de copt.

Alegeți și spălați urzicile cu apă rece. Puneți-le într-o cratiță cu puțină apă și fierbeți-le înăbușit 5 minute. Scurgeți-le de apă printr-o sită, storcându-le bine. Mixați-le cu un blender, apoi scurgeți din nou excesul de lichid.

Într-o cratiță, puneți untul tăiat bucăți, zahărul și miere de albine. Lăsați focul la mic și amestecați până când amestecul se topește și devine lichid.

Transferați amestecul într-un bol mare. Adăugați pasta de urzici și amestecați. Lăsați totul la răcit circa 15-20 de minute.

Bateți ouăle cu mixerul și adăugați mixtura în compoziția de mai sus, răcorită. Incorporați făină și amestecați cu mixerul până la omogenizare.

Turnați compoziția în formă și coaceți-o în cuptorul încins circa o oră, sau mai mult, până când capătă o culoare ușor maronie. Verificați dacă prăjitura este gata înfigând o scobitoare în mijloc. Dacă este gata, scobitoarea va ieși curată.

Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o tăiați. O puteți porționa ca pe tort.
____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Christopher’s Herbal Legacy, THE BENEFITS OF THE USE OF STINGING NETTLE IN HERBAL PREPARATIONS: http://www.herballegacy.com/Vance_Medicinal.html

2. Wild Walks, Nettle & Honey Cake – Possibly the Best Cake I’ve Ever Had! http://wildwalks-southwest.co.uk/blog/nettle-cake-possibly-the-best-cake-ive-ever-had/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.