Sfânta Gorgonia (23 februarie) – Sora Sfântului Grigorie Teologul

La data de 23 februarie facem pomenirea unei sfinte mai puţin cunoscute, şi anume Sfânta Gorgonia.

Numele ei poate nu ne spune nimic, însă el este strâns legat de Sfântul Grigorie de Nazians, cel care a fost fratele acesteia.

Sfânta Gorgonia

Sfânta Gorgonia – Radio Renașterea.ro

Gorgonia s-a născut în cetatea Nazians, oraşul Arianz, la anul 335 şi a avut o viaţă relativ scurtă, de numai 38 de ani.

Sfântul Grigorie Teologul vorbeşte cu multă evalvie şi dragoste despre sora sa Gorgonia, apreciind viaţa ei simplă, care ascundea o frumuseţe autentică.

„Gorgonia era ca o arcă plină de hărnicie, de pudoare şi înţelepciune, întrecând prin frumuseţea puţin comună a sufletului său majoritatea femeilor”.

Căsătoria cu un păgân

Cuvioasa Gorgonia avea o ţinută morală înaltă şi o nădeje de strămutat în Hristos. Pământul Gorgoniei era Ierusalimul de sus, acea cetate care nu se vede cu ochii trupului, dar spre care se tinde cu ochii sufleteşti.

S-a aseamănat mamei ei întru totul: întru credinţă, stăruinţă în rugăciune şi putere de caracter.

Gorgonia se căsătoreşte, întocmai ca şi mama ei, cu un bărbat păgân. Minunea cea mare este că fericita reuşeşte, cu ajutorul lui Dumnezeu, să-l întoarcă pe acesta la credinţa creştină, la fel cum s-a petrecut şi cu tatăl ei.

„Lucrul cel mai frumos şi mai nobil a fost că ea şi-a atras şi soţul în preocupările sale, făcându-şi-l nu stăpân absurd, ci un bun şi împreună-slujitor.

Nu numai atât, dar însuşi rodul trupului ei, copiii – i-a făcut rod al Duhului, afierosind lui Dumnezeu întreaga lor casă, ca pe un singur suflet.

Ea şi-a făcut din căsătorie un monument de laudă, prin felul frumos şi graţia în care a trăit-o.” – Sfântul Grigorie.

Smerenia de aur

Gorgonia era o femeie frumoasă şi bine educată. Ştia să citească şi să tâlcuiască Sfintele Scripturi şi era de neîntrecut în cântarea Psalmilor lui David.

Deşi era atât de bogată sufleteşte şi materialiceşte, fericita a ales vieţuirea smerită, departe de robia luxului.

„Cunoştea atâtea şi atâtea podoabe exterioare de ale femeilor, şi totuşi nu cunoştea nici una mai preţioasă decât caracterul şi decât strălucirea ei interioară.

O singură roşeaţă îi plăcea: aceea a pudorii, o singură albeaţă: aceea a cumpătării. Sulemeneala şi dresurile le lăsa pe seama celor de la răspântii şi pe seama tuturor acelora de care pe drept cuvânt se cuvine să roşeşti”  – Sfântul Grigorie.

„În pacea Ta, Doamne, vreau să dorm şi să mă odihnesc!”

Fericita Gorgonia a primit Sfântul Botez târziu, aproape de finalul vieţii sale, nesimţindu-se niciodată pregătită pentru această taină.

Moare în urma unei paralizii, cu multă seninătate şi pace în suflet. Nu se temea de necunoscutul care o aştepta, pentru că ştia foarte bine că merge în cetatea pe care şi-a dorit-o dintotdeauna, Ierusalimul de sus.

A fost o învingătoare până în ultima clipă, vorbind cu dragoste şi dor despre viaţa veşnică.

Troparul Sfintei Gorgonia

Cu virtutea împodobindu-te mai mult decât cu ostenelile pământeşti,
Te-ai învrednicit a fi sălăşluită în corturile cele dumnezeieşti,
Cu îngerii te veseleşti acum, aducând tămâia laudelor cereşti,
Roagă-te să ne izbăvim şi noi de valurile patimilor lumeşti!

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.