Sfântul Grigorie Palama (14 noiembrie) – Viața

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonoicului, prăznuit în 14 noiembrie, a trăit în secolul al XIV-lea, iar astăzi este recunoscut ca unul din cei mai original sfinți părinți și teologi ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Grigorie Palama (14 noiembrie) – Viața

Sfântul Grigorie Palama (14 noiembrie) – Viața

Viața Sfâtului Grigorie Palama

Sfântul Grigorie Palama s-a născut în Constantinopol, în anul 1296, iar tatăl său avea o funcție de demnitar la curtea împăratului Andronic de la aceea vreme. După ce a murit tatăl său, Sfântul Grigorie a rămas în grija lui împăratului.

Văzându-l pe acesta crescând înțelept în toate, ambițios și iubitor de știință, împăratul dorea ca acesta să rămână la curtea lui, pentru a conduce guvernul. Însă Sfântul Grigorie, pe când avea numai 20 de ani, și-a ascultat chemarea inimii, și s-a retras în Muntele Athos, fiind tuns în călugărie la Mănăstirea Vatoped.

Aici a fost ucenicul părintelui Nicodim de la Vatoped, urmând calea sfințeniei cu pași siguri. Însăși mama și surorile sfântului au ales calea mănăstirii.

La un an de la intrarea în cinul îngeresc, așa cum se numește mănăstirea, sfântul s-a învrednicit de cercetarea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, care apărându-i în vis, i-a spus că va fi protectorul lui pe calea aceasta pe care a ales-o.

Rugăciunea minții și isihasmul

După câțiva ani de petrecere în Muntele Athos, Sfântul Grigorie, rămânând fără părinții săi duhovnici care s-au mutat la Domnul, a plecat la Marea Lavră a Sfântului Atanasie cel Mare, nevoindu-se cu și mai multă osârdie la cunoașterea lui Dumnezeu și curățarea ființei sale prin practicarea rugăciunea minții, după modelul transmis monahilor de marii părinți ai pustiului Egiptului Evgarie Ponticul și Sfântul Macarie Egipteanul.

Fiind foarte atras de acest spirit al isihiei, care înseamnă liniștirea minții și dobândirea păcii sufletești prin rugăciune neîncetată în singurătate, Sfântul Grigorie a deprins cele mai tainice căi ale atingerii perfecțiunii duhovnicești.

În anul 1326 a fost hirotonit preot în Tesalonic, dar această nouă îndatorire nu l-a împiedicat de la viețuirea sfântă ca pustnic. Căci în toată vremea postea, se ruga și petrecea în liniște. Doar sâmbăta și duminica ieșea și săvârșea dumnezeieștile slujbe, predicând din izvorul înțelepciunii sale oamenilor. Cu timpul, Sfântul Grigorie a devenit unul din cei mai renumiți și apreciați profesori ai isihasmului autentic.

Combaterea ereticului Varlaam

În anul 1330, a început disputa dintre Sfântul Grigorie Palama și călugărul Varlaam, un renumit orator și autor de tratate de astronomie și logică. Varlaam a studiat scrierile apofatice ale Sfântului Dionisie Areopagitul, și susținea că Dumnezeu nu poate fi cunoscut în esența Sa. Mergând în Muntele Athos și aflându-i pe călugări practicând rugăciunea minții, spunea despre aceasta că este o eroare eretică. El ridiculiza teoria călugărilor atoniți cu privire la metoda lor de rugăciune. El spunea de asemenea că lumina de pe Tabor care s-a văzut la Schimbarea la Față a Mântuitorului era una creată, materială, și nu una necreată, așa cum o văd unii călugări îmbunătățiți.

Rugat fiind de călugării athoniți, Sfântul Sfântul Grigorie Palama a încercat să-l combată pe rătăcitul Varlaam. Mai târziu, sfântul a început să scrie tratate cu argumentele sale în apărarea sfinților părinți care au practicat rugăciunea minții.

În anul 1341, Sinodul a acceptat argumentarea sfântului Grigorie Palama cu privire la modul în care Dumnezeu, deși de neatins prin esența Sa, poate fi experimentat prin felul în care El Însuși vine către noi cu energiile Sale nevăzute, care este harul Duhului Sfânt. Astfel Varlaam a fost considerat anatema și a fost izgonit în Calabria.

În anul 1344, Sfântul Grigorie Palama a fost condamnat la 4 ani de închisoare de către împăratul Andronicus III Paleologul, care a crezut în doctina Varlaamiților. Trei ani mai târziu, Sfântul Grigorie Palama a fost eliberat și făcut Arhiepiscop al Tesalonicului.

Mutarea sa spre înălțimi

În ultimii ani ai vieții sale pământești, sfântul primise de la Dumnezeu darul facerii de minuni, prin care a vindecat pe mulți bolnavi. Iar în ziua dinaintea mutării sale la Domnul, însuși Sfântul Ioan Gură de Aur a fost trimis ca sol la dânsul, spre a-l călăuzi către limanurile cerești. Acesta i s-a arătat lui spunându-i: „Spre înălțimi! Spre înălțimi!”

Sfântul Grigore Palama a adormit întru Domnul la vârsta de numai 53 de ani, după o viață plină de prezența și lucrarea Duhului Sfânt.

9 ani mai târziu, Sinodul de la Constantinopol l-a canonizat pe Sfântul Grigorie Palama pentru combaterea ereziilor vremii, și pentru bogăția scrierilor sale teologice de mare profunzime. În anul 1386, a fost proclamat Sfânt, fiind cinstit întocmai ca un al doilea Atanasie (cel Mare).

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.