Sfânta Sofia – ocrotitoarea mamelor și povățuitoarea copiilor

Lumea în care trăim astăzi ne oferă tot mai puține modele demne de urmat. Pentru copii, părinții ar trebui să reprezinte exemplul cel mai bun de viețuire virtuoasă.

Însă câte mame își mai cresc fiii și fiicele în frica de Dumnezeu? Cea mai importantă piatră din temelia unei educații bune este credința în Dumnezeu.

Sfanta Sofia, Pistis, Elpis si Agapis

Sfanta Sofia, Pistis, Elpis si Agapis

Pe aceasta părinții trebuie să le-o insufle copiilor lor, ca aceștia să poată înțelege care este sensul vieții lor pe pământ și care este ținta spre care merg.

Sfânta Sofia este un astfel de exemplu, o mamă care și-a crescut cele trei fete în credință. Toate s-au învrednicit de cununa mucenicească, mărturisind credința cu prețul vieții lor.

Aceste sfinte au trăit pe vremea împăratului păgân Adrian (anii 117-138), în Italia.

Sofia a dăruit fiicelor sale numele celor mai mari virtuți creștinești:

Pistis – care înseamnă credință, Elpis – care înseamnă nădejde și Agapis – care înseamnă dragoste.

Rămase orfane de tată din copilărie, fetele au fost crescute de mama lor, care le-a insuflat dragostea de Dumnezeu și de Biserică.

Erau atât de înțelepte și frumoase încât vestea lor a ajuns până la urechile prefectului orașului, și apoi până la împărat.

Acesta a poruncit ca fetele să fie aduse la palatul său, propunându-le să se lepede de credința în Hristos și să jertfească zeiței „Artemis”.

Dar fetele nu s-au lăsat momite de promisiunile împăratului, ci au mărturisit că sunt creștine, nevrând să se închine zeilor păgâni.

Văzând statornica lor în credința creștină și mâniindu-se de refuzul lor, împăratul a poruncit să fie bătute și chinuite cumplit.

Pistis avea doisprezece ani când a fost bătută cu toiege. Tăindu-i-se sânii, din ei au curs lapte spre mirarea tuturor. În cele din urmă, slujitorii împăratului au decapitat-o.

A doua a fost Elpis, care avea zece ani. După ce au chinuit-o cumplit, i-au și ei tăiat capul.

Cea din urmă a fost Agapis, care a urmat surorilor ei suferind aceeași moarte mucenicească. Ea avea doar nouă ani când a fost martirizată.

Mama lor, care mersese cu ele la curtea împăratului, a luat trupurile lor și le-a îngropat în afara cetății. Fiind străpunsă de durerea pierderii fiicelor sale, a plâns trei zile rugându-se deasupra mormântului lor până și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Sfintele Mucenițe Sofia, Pistis, Elpis și Agapis sunt prăznuite de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 septembrie.

Datorită mărturisii lor de credință, au fost numite „bine-biruitoare”, căci nimic din bunătățile acestei lumi nu le-au putut îndupleca să se lepede de credință.

Copiii de azi sunt expuși unei sumedenii de tentații, care apar prin intermediul jocurilor, a videoclipurilor, a muzicilor „la modă”. Sunt crescuți de mici într-un spirit concurențial.

Sunt deprinși de la o vârstă fragedă cu noile tehnologii, care le acaparează mintea și dorințele, le influențează gândirea și comportamentului.

Din ceea ce văd și aud învață să fie egoiști, iubitori de sine, iubitori de plăceri, mofturoși, impunători.

Este vital ca părinții să își educe copiii în duhul lui Dumnezeu, adică în duhul blândeții, al smereniei, al cumințeniei, al ascultării, al răbdării, al dragostei. Trebuie să cultive în sufletele lor curate aspirația spre cele sfinte și veșnice.

Toate lucrurile bune copiii le preiau de la părinți. Cei mici trebuie să vadă la părinți dragoste, răbdare, bunătate.

Copiii trebuie să învețe să fie iubitori, milostivi și darnici. Trebuie duși la Biserică de mici și împărtășiți, pentru ca în ei să lucreze Duhul Sfânt și nu duhul acestei lumi.

Fie ca prin rugăciunile și mijlocirea lor sfintelor mucenițe Pistis, Elpis și Agapis, părinții să își poată crește copiii în înțelepciune, sădind în inimile lor dragostea și dorul de Dumnezeu.

Citește și – De ce este bine să împărtășim copiii în fiecare duminică

Surse articol:

1. Calendar Ortodox, Sinaxar 17 sptembrie: https://www.calendar-ortodox.ro/luna/septembrie/septembrie17.htm
2. Byzanticons Art, Sofia, Sfânta Ocrotitoare a mamelor și a fiicelor: https://www.bizanticons.ro/ro/

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.