Sfaturi folositoare de la Părintele Cleopa

Părintele Cleopa recomanda aceste două lucruri pe care trebuie să le păzim, ca să ne mântuim: să nu lăsăm niciodată rugăciunea, și să ne înfrânăm până la moarte de la vorbirea de rău.

Părintele Cleopa

Părintele Cleopa

Despre rugăciune, Părintele spunea că este mama tuturor faptelor bune. Dacă atunci când vine vremea rugăciunii (dimineața, seara, la masă) face altceva, suntem batjocoriți de diavol. Prima grijă să ne fie rugăciunea, apoi lucrul mâinilor. Iar în timpul rugăciunii, să nu preocupe altceva.

Nimic nu ne lipește mai mult de Dumnezeu ca sfânta rugăciune. Să nu ne lenevim nici o clipă în a vorbi cu Dumnezeu.

Un călugăr l-a întrebat pe Părintele Cleopa de ce nu se mai poate ruga cu aceeași râvnă ca în ziua în care a intrat în mănăstire. “Din pricina uitării”, i-a răspuns Părintele. Uităm de ceasul morții și de judecata lui Dumnezeu. Sfinții Părinți ne învață că așa cum apa stinge focul, tot așa uitarea stinge rugăciunea. Să ne întoarcem mereu la râvna cea dintâi, și ne vom mântui.

Cum să ne purtăm cu cei din jur

Să fii la arătare cu dragoste, iar în ascuns să ai lucrare duhovnicească, spunea Părintele Cleopa. Aceasta este taina vieții noastre. După cum spun Părinții pustiei, folosul fratelui este roada noastră. Ajutând, miluind, mângâind și iubind pe aproapele, ne mântuim pe noi. Mântuitorul poruncește să-i iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine.

Dragostea este mai înaltă decât rugăciunea. Căci dacă ne rugăm, dar pe fratele nostru îl urâm, îl vorbim de rău sau îl lipsim de ajutorul nostru, rugăciunea nu are nici un folos. Nimeni nu poate face o faptă bună dacă nu are dragoste. Căci dragostea pe toate faptele bune le cuprinde.

Împărăția lui Dumnezeu

Când cineva l-a întrebat pe Părintele Cleopa cum este Împărăția lui Dumnezeu, el a spus că aceasta nu stă în cuvânt, ci în putere, adică în lucrarea faptelor bune.

Împărăția lui Dumnezeu nu începe după moartea noastră, ci încă de aici. De îndată ce ieșim din apa Sfântului Botez, suntem considerați fii și moștenitori ai Împărăției cerurilor.

Nu trebuie să ne imaginăm că Împărăția lui Dumnezeu este un loc anume, ci este o stare a sufletului. Pacea, bucuria sfântă, dragostea, toate acestea sunt stări ale sufletului pe care le putem pregusta încă din această viață, dacă împlinim poruncile lui Dumnezeu.

Cum ne putem salva prin sfințenia vieții noastre

Odată s-a întrebat un sfânt: “Poate un om să mântuiască o cetate? Poate, a răspuns el. Avem de exemplu pe Împăratul David, față de care a zis Dumnezeu: Pentru David, robul Meu, nu voi pierde cetatea Ierusalimului”.

Părintele Cleopa spunea așa: „cu cât sunt mai mulți creștini aleși într-o țară, într-o localitate, cu atât mai mult țara sau localitatea aceea este cruțată de primejdii, de războaie, de cutremure, de foamete, și de tot răul. Cu cât se vor împuțina mai mult aleșii lui Dumnezeu, cu atât mai greu este lovită de certarea Domnului.”

Smerenia, cea mai importantă virtute

Așa cum spun Sfinții Părinți, nici o faptă bună nu este mai scumpă decât recunoașterea păcatelor. Și iarăși, nimic nu este mai primejdios pentru suflet decât nerecunoșterea sau nevederea propriilor noastre neputințe.

Cunoașterea neputinței noastre este cea mai înaltă cugetare a omului. Despre aceasta, le spune Mântuitorul astfel, ucenicilor Săi: “Când veți face toate câte am poruncit vouă, să ziceți că slugi netrebnice suntem, că ce eram datori să facem, aceea am făcut” (Luca 17, 10). Cu toate acestea, nimeni nu le face pe toate precum ne-a poruncit Hristos. Numai prin smerenie le putem face.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.