Cum se instalează DEPRESIA – un dezechilibru emoțional auto-distructiv

Depresia este o boală gravă a sufletului, și nu o simplă tristețe, așa cum o percep mulți dintre cei care au de-a face cu cei depresivi. Din acest motiv este nevoie de o intervenție de specialitate. O simplă discuție cu prietenii nu poate rezolva întotdeauna această problemă deosebit de gravă.

Depresia - Simptome, Cauze, Soluții

Depresia – Simptome, Cauze, Soluții

Depresia este o boală afectivă invalidantă pentru cel afectat. Depresia nu apare brusc, ci se instalează treptat. Ea reduce încet și sigur legătura celui depresiv cu cei din jur, până când nimic din ceea ce vede și face nu mai are valoare în ochii lui.

Cel depresiv pornește de la ideea că nu mai este bun de nimic, nu mai înseamnă nimic pentru nimeni, și nici măcar pentru el. Astfel, această idee capătă amploare, și se instalează convingerea că totul este zadarnic și lipsit de sens.

Cum se ajunge la acest punct limită?

Trăim într-o societate care cere mereu ceva de la noi. Anturajul ne cere să fim într-un anumit fel, să ținem pasul cu moda și cu tendințele actuale, chiar dacă nu rezonăm cu ele. Locul de muncă ne cere să fim mai buni decât ceilalți, făcându-ne să ne simțim mereu încordați, într-o competiție din care trebuie să ieșim întotdeauna învingători. Astfel, viața ne amăgește crezând în perfecțiunea ei.

Decepțiile în dragoste sau în viața de familie, lipsa succesului la serviciu, datoriile și lipsa de credință în Dumnezeu sunt principalii factori care pot duce la instalarea depresiei.

Cel depresiv are convingerea că este singurul vinovat pentru ceea ce se întâmplă, și nu vede nici o soluție de a ieși din criza în care se află. Acesta își spune adesea: “din cauza mea nu pot fi fericit”. Așa arată o convingere disfuncțională. Cel care a ajuns în acest punct nu mai are puterea de a gândi obiectiv, și începe să se devalorizeze din ce în ce mai mult. Ajunge să creadă cu tărie că este un zero, indiferent ce ar face. Cel mai mic incident poate face ca această coardă sensibilă a echilibrului emoțional să se rupă.

Depresia cronică:  simptome

Simptomele depresiei evoluează și cuprind în scurt timp toate planurile: psihic, afectiv, comportamental, motivațional și somatic. Depresia îi răpește omului toată energia, optimismul, motivația și credința. Acesta nu mai poate munci, studia, mânca, dormi sau întreține relații sociale cu cei apropiați. Sentimentul de descurajare, neajutorare, deznădejde și inutilitate sunt extrem de intense și greu de îndepărtat.

• Insomnie sau hipersomnie (somnolență excesivă)
• Probleme de concentrare, inclusiv asupra sarcinilor ușoare
• Lipsă de speranță, pesimism
• Gânduri negative despre viață, greu de controlat
• Ideea că totul este pierdut, și nu se poate face nimic pentru ameliorarea situației
• Lipsa de interes pentru activitățile zilnice, sociale, întâlniri cu prietenii
• Pierderea abilității de a simți plăcere sau bucurie
• Lipsă de energie, oboseală, surmenaj psihic
• Sentimente de vinovăție, perceperea greșelilor ca fiind iremediabile
• Lipsa de apetit sau apetit exagerat
• Agitație, iritabilitate, mânie, furie, anxietate
• Consumul excesiv de alcool, comportament agresiv
• Comportamente necugetate: jocurile de noroc, consumul de substanțe narcotice, alcoolismul, condusul cu viteză, sporturi periculoase, pariuri
• Dureri de cap, dureri de spate, dureri de stomac inexplicabile

Multe din aceste simptome fac parte din viața oricărui om la un moment dat, însă atunci când ele devin copleșitoare și constante, trebuie căutat ajutor specializat de urgență.

Depresia la bărbați. Bărbații asociază în mod greșit depresia cu un semn de slăbiciune sau emoție excesivă. Bărbații depresivi se plâng adesea de oboseală, iritabilitate, probleme cu somnul și lipsa de interes în muncă. Alte simptome ale depresiei la bărbați sunt: mânie, agresivitate, violență, comportament vulgar, abuzul de alcool, tutun sau narcotice.

Depresia la femei. Rata depresiei la femei este de două ori mai mare decât la bărbați. Acest lucru se datorează în mare parte factorilor hormonali (sindromul premenstrual, depresia postpartum, depresia la menopauză. Spre deosebire de bărbați femeile pot experimenta sentimente acute de vină, tulburări afective, somnolență excesivă, mâncatul excesiv, îngrășarea.

Depresia la tineri. Unii tineri depresivi par triști, alții sunt foarte iritabili. De altfel, iritabilitatea este simptomul predominant la adolescenții depresivi. Aceștia pot manifesta semne de ostilitate, pot fi morocănoși sau își pot ieși din fire foarte ușor. Netratată la timp, depresia la tineri poate duce la consumul de droguri, probleme la școală, violență, omucidere sau suicid. Depresia la tineri este tratabilă.

Depresia la adulți. Schimbările prin care adulții trec uneori (probleme de sănătate, probleme cu locul de muncă, datoriile, divorțul, pierderea cuiva drag) pot conduce la depresie, mai ales la cei foarte sensibili. Depresia nu este o parte normală a procesului de înaintare în vârstă, așa cum o percep unii. Cei maturi care suferă de depresie se plâng de semne fizice mai mult decât de semne emoționale: probleme de sănătate, dureri, oboseală, insomnie. Riscul de suicid este foarte mare la bărbații în vârstă.

Depresia postpartum. Multe femei care nasc suferă de un fel de melancolie. Depresia postpartum (după naștere) este de multe ori cauzată de schimbări hormonale asociate care apare la primele 6 luni de la nașterea bebelușului.

Soluții

Cei cuprinși de deznădejde trebuie să meargă de urgență la un medic specialist pentru a primi un tratament adecvat. Nu trebuie omis factorul religios. Foarte importantă este discuția cu un duhovnic, spovedania, împărtășania, participarea la slujbe (în special Sfântul Maslu), citirea de rugăciuni speciale pentru a trece peste această încercare cu bine și pentru a recăpăta încredere în ajutorul lui Dumnezeu.

Depresia prezintă un risc mare de suicid. În contextul disperării cumplite și a stării de deznădejde și neajutorare în care se află cel depresiv, suicidul apare ca singura cale de scăpare. Gândurile la moarte sau suicid sunt un simptom grav de depresie. Acesta este un strigăt de ajutor pe care cei din jur trebuie să învețe să-l audă și să ia măsuri în acest sens.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.