Părintele Iosif Vatopedinul a zâmbit la 45 de minute după moarte

Multe sunt minunile petrecute cu monahii care trăiesc izolați de oameni în Sfântul Munte, aproape doar de îngeri și de Dumnezeu.

Viața lor este cu totul îngerească, iar traiul lor depășește mult legile firescului. Zâmbetului de dincolo de moarte al starețului Iosif Vatopedinul mărturisește singur despre aceasta. Minunea s-a petrecut în anul 2009.

Părintele Iosif Vatopedinul a zâmbit la 45 de minute după moarte

Părintele Iosif Vatopedinul a zâmbit la 45 de minute după moarte: Ascetic Experience

Zâmbetul de după moarte

Starețul Iosif Vatopendiul a cucerit întreaga lume cu zâmbetul său de după moarte. Fotografiile pe care frații de mănăstire le-au făcut imediat după adormire și după îmbrăcarea în schima călugărească pentru îngropare, dovedesc realitatea acestui fenomen miraculos.

Dacă unii au înviat din morți, sau s-au mișcat și au arătat semne ale vieții de după moarte, părintele Iosif a zâmbit din eternitate, dovedindu-ne încă o dată că există viață veșnică pentru suflet, că există rai și iad.

Iosif Vatopedinul a fost unul din marii ucenici ai Starețului Iosif Isihastul din Sfântul Munte, un titan al vieții ascetice, un munte de sfințenie renumit pretutindeni în lume.

Iosif Vatopedinul a intrat în mănăstire la vârsta de 25 de ani și a petrecut multă vreme binecuvântată în preajma lui Gheronda Iosif Isihastul. El însuși mărturisea despre asprimea vieții starețului Iosif, care nu l-a înspăimântat:

“Nici severitatea programului, nici privațiunea de cele strict necesare, nici locul abrupt și neodihnitor, nici munca necesară pentru întreţinerea a 7-8 persoane nu ne-a micșorat râvna, deoarece ne mângâia mila lui Dumnezeu și Harul, împreună cu rugăciunile Bătrânilor”.

Așa cum au relatat părinții Mânăstirii Vatopedini, părintele Iosif Vatopedinul s-a stins cu pace, după o perioadă lungă de boală și suferință trupească.

Simțindu-și moartea, i-a anunțat pe toți de sfârșitul lui.

Frații de chilie mărturisesc că în ultima zi a vieții sale pământești, părintele Iosif i-a întrebat ceva despre niște demoni veniți la el, apoi le-a spus despre niște sfinți care vor rămâne cu el să-l ajute.

În cursul nopții, pe la ora 2, starețul Iosif Vatopedinul a respirat adânc de trei ori și a adormit. Cauza a fost insuficiență cardiacă.

Un fenomen unic în istoria creștinismului, în fotografii

Minunea care a uimit întreaga lume petrecută cu Starețul Iosif Vatopedinul a avut loc la 45 de minute de la adormirea sa. Pe site-ul vatopaidi.wordpress.com au apărut primele mărturii și imagini cu acest eveniment supranatural, într-un articol numit “Funeraliile Bătrânului Iosif Vatopedinul – Zâmbet din eternitate”.

Așa cum arată și fotografiile, zâmbetul părintelui Iosif nu este un simplu zâmbet cu buzele, ci este unul amplu, cu toată fața, și mai ales cu expresia ochilor, care ne vorbește despre o bucurie nepământească.

După 

Starețul Iosif Vatopedinul - Care A Zâmbit la 45 de Minute După Moarte

Starețul Iosif Vatopedinul – Care A Zâmbit la 45 de Minute După Moarte

Înainte 

v

Părintele Iosif Vatopedinul la Adormirea sa

Cel mai adesea suntem bucuroși să vedem părinți sfinți adormiți cu chipul luminat, cu expresii de pace și semne de odihnă veșnică, însă apariția unui zâmbet de după moarte, când toate funcțiile musculare ale corpului s-au oprit, este cu adevărat un eveniment unic.

Cu toții ne temem de moarte și ne cutremurăm citind în Pateric că până și cei mai mari sfinți ai lumii erau cuprinși de un sentiment de frică în fața acestei mari treceri, din pricina întâlnirii cu Dumnezeu, Cel căruia i-au slujit o viață întreagă.

Cum s-a petrecut minunea – declarațiile părinților din mănăstire

Starețul Iosif Vatopedinul era bolnav cu inima și avea multe suferințe din această pricină. Prima întrebare a fost: Cum de a adormit zâmbind?

Însă părinții care au avut grijă de el și care l-au pregătit pentru înmormântare au declarat că bătrânul nu a adormit zâmbind, ci a zâmbit după moarte.

Doi călugări au fost cu starețul Iosif până în ultima clipă, și au spus că acesta a dormit cu gura întredeschisă, cu o expresie care arată mai degrabă semnele unei suferințe trupești.

Deși s-au chinuit să-i închidă gura, ea nu putea fi deloc mișcată, din cauza rigidității musculare și a imobilității care survine în mod firesc după moarte.

Egumenul Efrem, având parcă un îndemn dumnezeiesc, nu a fost de acord să-i acopere fața bătrânului.

“- Gheronda, o să arate urât așa cu gura deschisă, ce să facem?
– Așa cum este, nu-i acoperiţi fața!”

După ce l-au cusut în mantie și au aranjat materialul în jurul feței, l-au descoperit pe stareț zâmbind. Întreaga operațiune de coasere a durat 45 de minute.

Așa cum au declarat părinții din mănăstire, zâmbetul supranatural al Starețului Iosif Vatopendinul le-a adus tuturor o mângâiere din Rai.

Din punct de vedere medical și științific, este imposibil ca o persoană decedată să mai poată mișca vreunul din mușchii corpului, din cauză că toate funcțiile acestuia au încetat și nu se mai pot contracta.

Cu atât mai mult cu părinții s-au ostenit zadarnic să apropie buzele starețului care a adormit cu gura întredeschisă și n-au reușit.

Minunea săvârșită a fost cea care a alăturat buzele starețului Iosif și l-au făcut să zâmbească apoi cu toate expresiile feței.

Starețul Iosif Vatopedinul - Care A Zâmbit la 45 de Minute După Moarte

Starețul Iosif Vatopedinul – Care A Zâmbit la 45 de Minute După Moarte

Părintele Iosif Vatopedinul Zâmbet

Mai multe imagini se pot vedea pe site-ul Mânăstirii Vatopedini.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. dumnezeu sal odihneasca ìn pace amin

  2. bunicul meu Dumnezeu sa-l odihneasca a murit in 1987 si la fel a zimbit la cateva ore dupa ce a murit.si nu s-a schimbat deloc pana i s-a pus capacul si ingropart,

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.