Pe femeie o face plăcută și dorită nu frumusețea trupului, ci blândețea, bunătatea, cumințenia

O femeie se face plăcută nu atât prin frumusețea feței și a trupului, ci mai cu seamă prin frumusețea sufletului ei.

Prima impresie trece repede. Frumusețea fizică nu poate ascunde mult timp un caracter neplăcut.

Frumusetea unei femei este data de blandetea ei

Frumusetea unei femei este data de blandetea ei

O femeie frumoasă fizic va păli în ochii celorlalți dacă este înfumurată, superficială, lipsită de profunzime sau infidelă.

Dimpotrivă, o femeie care nu atrage prin fumusețea chipului ei va cuceri prin frumusețea sa lăuntrică.

Oamenii sunt atrași de regulă de persoanele cu suflet bun. Blândețea și răbdarea lor, dragostea și grija pe care o arată celor din jur îi face doritori să stea în preajma lor.

Femeile au fost create să fie mame. Adică să fie blânde, iubitoare, protectoare.

Aceste însușiri trebuie să le caute un bărbat la femeia pe care o vor lua de soție.

Citește și – 10 sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbați

Frumusețea exterioară este mai înșelătoare decât visul.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că atracția față de frumusețea exterioară a unei femei se estompează în timp.

Pe măsură ce ochii se obișnuiesc cu o priveliște încântătoare, gradul de admirație scade.

Nimic nu este mai strălucitor pe lume decât stelele cerului și razele soarelui.

Și totuși, frumusețea lor nu ne mai uimește, pentru că ne-am obișnuit cu ele.

„Când Dumnezeu a zidit stelele, îngerii le-au admirat plini de uimire. Și noi acum le admirăm, însă nu atât de mult, așa cum o făceam când le-am văzut pentru prima oară. Aceasta este obișnuința. Micșorează uimirea și prin urmare și admirația și atracția”.

Același lucru se întâmplă și cu o femeie frumoasă. Ea poate să rămână întotdeauna frumoasă la înfățișare, dar ochii noștri vor obosi să o admire.

Ce s-ar petrece însă dacă ar cuprinde-o vreo boală? Frumusețea ei îndată ar pieri.

„Iată de ce de la femeie trebuie să cerem bunătate, cumpătare, responsabilitate și sinceritate. Acestea sunt însușirile frumuseții. Frumusețe trupească să nu cerem”.

Sfântul Ioan Gură de Aur dă exemplu pe bărbații care și-au luat femei frumoase și și-au distrus viața. În timp ce bărbații fără femei frumoase au trăit fericiți împreună.

Citește și – Cum se poate mântui o femeie căsătorită

Frumusețea trupului îndeamnă la desfrânare și păcat, pe când frumusețea sufletului atrage iubirea lui Dumnezeu cea părintească.

„Așa și-au luat adevărații bărbați de odinioară neveste: căutând la noblețea sufletului soțiilor”.

Lângă o femeie smerită, cuminte și sfântă ai șanse mari să trăiești în pace și unire.

Lângă ea te îndeamnă sufletul să trăiești.

„Frumusețea trupului și boala o vestejește, iar trecerea timpului o strică, și bătrânețea o stinge, și moartea când vine, o pierde de tot; dar frumusețea sufletului n-o poate poci nici vremea, nici boala, nici bătrânețea, nici moartea, nici altceva din unele ca acestea, ci continuă să fie veșnic în floare”.

Pe măsură ce îmbătrânesc, blândețea și virtuțile lor se coc și mai mult, făcându-se nespus de dulci pentru cei din jur.

„Femeile care strălucesc cu frumusețea sufletului, cu cât înaintează timpul și își vădesc prin încercare noblețea lor, cu atât produc soților lor dorire mai caldă și își aprind dinlăuntru dragostea cea pentru ei”.

Calitățile unei femei nu trebuie să fie podoabele ei, ci faptele bune și frica de Dumnezeu, întru care se lucrează toate virtuțile, precum zice Sfântul Apostol Pavel.

„Pe femeie o face plăcută și dorită nu frumusețea trupului, ci virtutea sufletului, nu sulimanurile și fardurile, nici aurul și hainele cele scumpe, ci cumințenia, bunătatea și frica tainică de Dumnezeu”.

Asemenea îndeamnă și Sfântul Apostol Petru pe femei, să își înfrumusețeze sufletul, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu.

„Omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit” (1 Petru, 3-4).

Dar nici iubirea peste măsură a femeii bune nu este plăcută lui Dumnezeu.

Inima noastră plină de virtuți trebuie să o dăm lui Dumnezeu și pe nimeni să nu iubim mai mult decât pe El.

Frumusețea spre care Domnul privește cu drag este curăția inimii.

„Să curățăm pata cea dinlăuntru, să tămăduim zbârciturile cele lăuntrice, să pierdem necurățiile ce se pun pe suflet. Acest fel de frumusețe caută Dumnezeu. S-o gătim pe femeie să fie frumoasă pentru Dumnezeu, nu pentru noi”.

Să cugetăm atent la cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care deopotrivă îi sfătuiește pe bărbați și pe femei să lucreze la zidirea și împodobirea omului lăuntric.

„Să căutăm la femeie (sau la bărbat) mintea și inima binevoitoare, cugetarea măsurată, blândețea. Acestea sunt însemnele frumuseții lăuntrice”.

Citește și – Ce înseamnă păcatul săvârșit cu inima?

Surse articol:

1. Sfântul Ioan Gură de Aur, Caută frumusețea sufletului, aceasta nu se ofilește niciodată, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/femeia-cu-sufletul-frumos-este-binecuvantarea-barbatului
2. Sfântul Ioan Gură de Aur, Caută noblețea sufletului ei, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/frumusetea-sufletului-femeii
3. Prof. univ. dr. Ioan C. Teșu, Pe femeie o face plăcută și dorită nu frumusețea trupului, ci virtutea sufletului, Doxologia: https://doxologia.ro/familie/sfaturi-utile/criteriul-frumusetii-fizice-alegerea-sufletului-pereche
4. Sfântul Ioan Gură de Aur, Frumusețea sufletului ori a trupului, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/frumusetea-sufletului-trupului

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]