Adevărata și singura cauză a întristărilor și mâhnirii

Adevărata și fireasca stare a creștinului este bucuria. Primele cuvinte pe care Hristos le-a spus femeilor mironosițe când li s-a arătat după scularea Sa din morți au fost acestea: „Bucurați-vă!” (Matei 28, 9)

Așadar, bucuria la care facem referire este bucuria Învierii. Ce altă bucurie poate fi mai mare și mai întregitoare decât aceasta?

Adevarata cauza a intristarii

Adevarata cauza a intristarii

Cu toții putem simți în parte acest fel de bucurie în noaptea Învierii, când mergem la Biserică, luăm Lumină și cântăm cu toții „Hristos a Înviat!”

Pentru creștini, această stare sufletească din noaptea Învierii nu poate fi comparată, nici înlocuită cu altă bucurie.

Pentru că este o bucurie cerească și nu pământească. Este duhovnicească și nu trupească.

Nu este produsă nici de vreo plăcere materială, nici de un alt om drag nouă, ci este dată de Însuși Domnul, Care atinge inima noastră cu dulceața Duhului Sfânt.

Citește și – Alungați descurajarea, căci ea duce la întristare adâncă! Starețul Iosif Vatopedinul

Sfântul Apostol Pavel le spune filipenilor, și printr-înșii și nouă, tuturor:

„Bucurați-vă pururea întru Domnul”

Nu spune să ne bucurăm în altceva, ci „întru Domnul”.

„Și iarăși zic: Bucurați-vă”.

Și spune mai departe: „Domnul este aproape. Nu vă împovărați cu nicio grijă.

Ci întru toate, prin închinăciune și prin rugă cu mulțumire, cererile voastre să fie arătate lui Dumnezeu.

Și pacea lui Dumnezeu, care covârșește orice minte, să păzească inimile voastre și cugetele voastre, întru Hristos Iisus” (Filipeni 4, 4-7).

În alt loc, același sfânt Apostol le spune romanilor: „Bucurați-vă cu cei ce se bucură; plângeți cu cei ce plâng” (Romani 12, 15).

Chiar și acest plâns, la care ne îndeamnă Sfântul Pavel este spre dobânirea bucuriei celei veșnice.

A plânge cu cei ce plâng înseamnă a te face părtaș la durerea lui și a-l ajuta prin compătimirea, empatia și sprijinul tău.

Iar această lacrimă, spune Arhimandritul Emilianos Simonopetritul, este lacrima lepădării de propriul sine.

Prin acest fel de plâns „participi la viața altuia, lacrima aceasta devine sămânță, arvună a veșnicei bucurii”.

„Astfel chiar și acel „a plânge cu cei ce plâng” țintește tot să fii bucuros, iar nu să plângi”.

Împlinirea poruncilor lui Dumnezeu este singurul lucru care ne aduce bucuria cea adevărată. Orice poruncă pe care o facem cu inima bună și curată, ne va aduce negreșit mângâierea dumnezeiască.

Pentru că Dumnezeu este ascuns în poruncile Lui. Și a împlini poruncile Lui înseamnă a-L afla pe Dumnezeu.

Bucuria este starea îngerilor, la care suntem și noi chemați. Îngerii încer se desfătează stând înaintea Domnului, cu frică dar cu veselie.

Bucuria lor vine tocmai din slujirea lor plină de credincioșie, de evlavie și de devotament.

„Ridică-ți mintea și vezi starea îngerească, dacă acestora li se potrivește vreo altă stare decât a se bucuria și a se veseli”, spune Sfântul Vasile cel Mare.

Îngerii nu plâng, ci se bucură pururea, aducând slavă lui Dumnezeu neîncetat.

Chiar dacă au acest privilegiu de a sta lângă Dumnezeu și a se desfăta de frumusețea și dragostea Lui, ei au ca și noi voie liberă.

Este alegerea lor să Îl slujească pe Dumnezeu cu frică și cutremur.

Am văzut că îngerul cel mai strălucitor a căzut din cer și s-a prefăcut în diavol în momentul în care a vrut să se înalțe mai sus de Dumnezeu.

La fel pățim și noi, oamenii, când ne mândrim, ori ne semețim și ne trufim cu ceea ce nu este al nostru. Ne despărțim de Domnul și urâtul se instalează înlăuntrul nostru.

Când suntem triști, mâhniți sau amărâți, trebuie să ne cercetăm cu atenție și să vedem care este pricina.

Pentru că, de cele mai multe ori, cauza mâhnirii nu este exterioară nouă, ci interioară.

Să cercetăm „ascunzișurile inimii” și să vedem că supărarea noastră se datorează iubirii de sine.

„Singura pricină a oricărei întristări, mâhniciuni, melancolii și amărăciuni este întotdeauna egoismul, individualismul, autoizolarea noastră și lipsa comuniunii cu Dumnezeu”.

Pentru ca inima să se încălzească și să se umple de bucurie, trebuie să ne rugăm cât de mult putem. Să vorbim cu Dumnezeu în toate clipele vieții noastre. Să îi destăinuim greșelile, neputințele și dorințele noastre.

Și atunci viața noastră se va umple de lumina Lui și vom simți prezența Lui cea aducătoare de bucurie.

Citește și – Rugăciunea preface orice întristare în bucurie – Sfântul Porfirie

Când omul simte că Dumnezeu există cu adevărat și că El vine să locuiască în inima Lui, nu mai poate fi trist nici întristat de vreo pricină exterioară. Bucuria cea dumnezeiască se statornicește în ființa lui și orice necaz ar veni peste el, nu se deznădăjduiește, ci crede în ajutorul și pronia lui Dumnezeu.

Sfântul Paisie Aghioritul spune că bucuria lumească este trecătoare și de aceea nu poate fi numită o bucurie adevărată.

Este materială și nu duhovnicească. De aceea nu are cum să dureze mai mult de câteva clipe.

„Iar cu bucuriile lumești nu se umple sufletul omului, ci mai degrabă îl umplu cu balast. Atunci când simțim bucuria duhovnicească, nu o mai dorim pe cea materială. Sătura-mă-voi când se va arăta slava Ta” (Ps. 16, 15).

Sufletul trebuie să se învețe să facă deosebirea între plăcere și bucurie, între bucuria dată de materie și bucuria dată de Creatorul materiei.

„Bucuria lumească nu odihnește pe omul duhovnicesc, ci îl obosește”.

Bucuria din materie ne poate bucura în aparență, însă lăuntric nu ne mulțumește, nici nu ne împlinește. Ci mai tare ne determină să căutăm bucuria cea adevărată și să însetăm după Dumnezeul cel viu, Singurul Care poate umple sufletul.

Citește și – Să fim atenți la duhul străin care seamănă în suflet gândurile răutății

Surse articol:

1. Sfântul Paisie Aghioritul, Bucuria duhovnicească, Urcuș Spre Înviere: https://www.urcusspreinviere.ro/311/bucuria-duhovniceasca/
2. Arhim Emilianos Simonopetritul, Pricina întristărilor, mâhniciunilor, melancoliilor și amărăciunilor, Urcuș Spre Înviere: https://www.urcusspreinviere.ro/273/pricina-intristarilor-mahniciunilor-melancoliilor-si-amaraciunilor/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.