Dracu’ nu fuge nici de tămâie, nici de agheasmă, ci doar de smerenie – Pr. Visarion Alexa

Există în popor o vorbă care zice că dracii fug de agheasmă și de tămâie.

Deși Agheasma poartă în ea Duhul Sfânt, iar tămâia este adusă ca ofrandă în slujbele închinate lui Dumnezeu, ei nu se tem de aceste materii în sine.

Demonii nu fug nici de tamaie, nici de agheasma, ci numai de smerenie

Demonii nu fug nici de tamaie, nici de agheasma, ci numai de smerenie

Diavolul crede în Dumnezeu și se înfricoșează de El. Vedem acest lucru din vindecarea demonizatului din Ținutul Ghenizaret.

Demonii care intraseră în acel om L-au cunoscut pe Mântuitorul de departe și alergând înaintea Lui, I s-au închinat și I-au cerut să nu îi chinuiască.

Deși diavolul se teme de Dumnezeu, el nu vrea să facă voia Lui. Un singur lucru îl împiedică să se mântuiască: mândria. Din pricina mândriei nu se poate pocăi.

Deci, demonii nu fug atât de lucrurile sfinte, cât de oamenii care au în ei pe Duhul Sfânt.

O dată, un diavol i s-a arătat Sfântului Macarie cel Mare și i-a mărturisit de ce nu îl poate birui pe dânsul.

„Trecând odată de la luncă la chilia sa, avva Macarie ducea zmicele de finic, și iată l-a întâmpinat pe el diavolul pe cale cu secerea și vrând să-l lovească n-a putut. Și i-a zis lui: multă silă am de tine, Macarie, căci nu pot asupra ta.

Iată orice faci și eu fac. Tu postești, dar eu nicidecum nu mănânc. Priveghezi, dar eu nicidecum nu dorm. Numai una este cu care mă biruiești. I-a zis lui avva Macarie: Care este? Iar el a zis: smerenia ta, și pentru aceasta nu pot asupra ta”.

Agheasma nu este o licoare „magică” sau o apă cu care poți rezolva orice.

Citește și – Postul nu este înfricoșător pentru noi, ci pentru diavoli – Sfântul Ioan Gură de Aur

Părintele Visarion Alexa spune că unii oameni o folosesc „în mod vrăjitoresc: spui o formulă, dai cu apă sfințită și gata”.

Este nevoie de un anumit efort din partea noastră pentru ca această apă să devină într-adevăr sfințitoare pentru viața noastră.

„Dacă nu există o acțiune lăuntrică de pocăință și de chemare a sfințeniei lui Dumnezeu asupra noastră, apa această rămâne doar o simplă apă”.

Materiile sfințite lucrează în sufletul nostru și ne aduc folos pe măsura contribuției noastre la această sfințire.

Ele sunt ca niște semințe pe care Dumnezeu le presară în noi. De noi depinde mai departe dacă vor crește și vor aduce rod.

Puterea lor este „activată” prin credința noastră, prin rugăciunile pe care le facem.

Citește și – Omul dă voință și Dumnezeu îi dă putere

„Mai aud uneori vorba aceasta: „Fuge ca dracu’ de tămâie!” Aceasta este doar o zicală, să știți”.

Diavolul fuge cu adevărat de omul care se roagă cu smerenie, și a cărui rugăciune se înalță la Dumnezeu ca o tămâie binemirositoare.

După cum spune în Psalmi:  „Să se îndrepteze rugăciunea mea, ca tămâia înaintea Ta”.

Citește și – Cine se roagă cu Psaltirea îi arde pe diavoli ca și cu o sabie de foc – Părintele Ioanichie Bălan

„Ca să lucreze și tămâia, și apa sfințită, și uleiul sfințit de la Maslu este nevoie de fundamentul credinței noastre, de strigătul nostru către Dumnezeu: „Doamne, trimite Duhul Tău cel Sfânt și sfințește viața mea!”

Așadar, nu este suficient să bem litri întregi de Agheasmă și să stropim toată casa cu ea, dacă sufletul nostru nu participă prin pocăință și rugăciune.

„Dacă nu există și o străduință din partea noastră, o împreună-lucrare, Agheasma nu-și va împlini rostul. Dracu’ nu fuge nici de tămâie, nici de Agheasmă, ci doar de smerenie”.

Citește și – Diavolii nu se tem de nimeni mai mult ca de Maica Domnului

Surse articol:

1. Pateric.ro, Pentru Avva Macarie Egipteanul: http://www.pateric.ro/pentru-avva-macarie-egipteanul/
2. Visarion Alexa, Dracu’ nu fuge nici de tămâie, nici de agheasmă, ci doar de smerenie…”, Produse Mănăstirești: https://www.produsemanastiresti.ro/blog/articole-duhovnicesti/dracu-nu-fuge-nici-de-tamaie-nici-de-aghiazma-ci-doar-de-smerenie

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.