Puneți accentul pe lucrurile importante pentru suflet – Părintele Visarion Alexa

Cu adevărat deșertăciuni sunt toate și viața noastră este ca un vis, spune în cântările din slujba înmormântării.

„Iată, cu palma ai măsurat zilele mele și statul meu ca nimic înaintea Ta. Dar toate sunt deșertăciuni, tot omul ce viază.

Deși ca o umbră trece omul, dar în zadar se tulbură. Strânge comori și nu știe cui le adună pe ele” (Ps. 38, 7-10).

Puneti accentul pe lucrurile importante pentru suflet – Parintele Visarion Alexa

Puneti accentul pe lucrurile importante pentru suflet – Parintele Visarion Alexa

Ce rămâne după moarte? Nu luăm nimic cu noi, căci goi am ieșit din pântecele maicii noastre și goi ne întoarcem în pământ.

Dumnezeu nu l-a creat pe om ca acesta să piară, ci să aibă viață veșnică.

Sufletul din noi este nemuritor. El nu poate muri niciodată. De aceea pentru el trebuie să ne străduim în această viață.

Trupul este stricăcios și muritor, și totuși pentru el ne îngrijim cel mai mult.

Pentru bunăstarea trupului ne ostenim de dimineață până seara. Pentru el adunăm și hrană și îmbrăcăminte, iar pentru suflet nimic.

Și cei tineri și cei frumoși și cei bogați și cei puternici mor.

Citește și – Grijile excesive – boala sufletului „modern”

Privind la cei de lângă noi care se duc și nu mai sunt, ar trebui să cugetăm mai serios scopul vieții noastre pe pământ și să ieșim din superficialitatea care ne caracterizează pe toți.

„Nu avem nevoie de adânci filosofii, ci doar să privim lumea atent și să ne dăm seama de modul nostru bicisnic și limitat de a gândi, de a exista”.

Omul de azi se străduiește să arate bine pe dinafară, să fie prezentabil, să fie „la modă”.

Poate că în lumea aceasta haina îl face pe om, după cum spune proverbul. Însă în lumea duhovnicească ceea ce contează este haina sufletului.

Dumnezeu caută la inima omului, nu la trupul lui. De aceea omul duhovnicesc are o frumusețe inexplicabilă, chiar dacă este îmbrăcat smerit.

În timp ce un om elegant poate fi respingător, din cauză că sufletul lui nu este împodobit cu virtuți.

Primii oameni, spune Părintele Visarion, nici nu aveau nevoie de haine, pentru că toată atenția lor era îndreptată spre Dumnezeu.

Trăirea lor era una duhovnicească și nu trupească, pătimașă.

„Adam și Eva umblau prin rai goi, pentru că sufletul lor era atât de puternic, de evident, încât trupul era îmbrăcat în suflet, în Lumină”.

Puțini sunt cei dintre noi care reușim să depășim nevoile trupului și să trăim pentru suflet.

„Puneți accentele cum trebuie, puneți-L pe Dumnezeu în sufletul dumneavoastră”.

Din păcate, cuvântul lui Dumnezeu nu mai atinge inimile oamenilor. Televizorul este cel care a preluat controlul asupra minților, a dorințelor și a emoțiilor noastre.

„Accentele se pun în viață pe lucrurile importante pentru suflet, asta ne arată Evanghelia. Of, dar Evanghelia este atât de slabă în a striga, pentru că noi oamenii ne pierdem toată ziua la televizor și de acolo ne inspirăm în a ne construi viața”.

Citirea Sfintei Scripturi ne poate ajuta să ne întoarcem la adevăratul sens al vieții noastre. Ne poate ajuta să deosebim binele de rău, adevărul de minciună și lumina de întuneric.

Citește și – Dacă vrei să înțelegi pe cineva, nu privi la trupul lui, ci privește în sufletul lui – Sfântul Nicolae Velimirovici

Oamenii care s-au sfințit au înțeles deșertăciunea acestei lumi. De aceea ei au lepădat toate grijile, toate desfătările și toate lucrurile nefolositoare și s-au ostenit pentru a câștiga slava cerească și viața cea veșnică.

Sursă articol: Părintele Visarion Alexa, „Oricât de puternici ne-am crede și oricâte planuri am avea, dincolo de ele stă doar voia lui Dumnezeu”, Altarul Credinței: https://altarulcredintei.md/oricat-de-puternici-ne-am-crede-si-oricate-planuri-am-avea-dincolo-de-ele-sta-doar-voia-lui-dumnezeu-parintele-visarion-alexa/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.