Ce spunea Sfântul Porfirie despre Antihrist și 666

Venirea Antihristului în lume este o temă arzătoare, care îi preocupă pe mulți în zilele noastre.

Deși ni se spune în Sfânta Scriptură că la sfârșitul veacurilor antihristul va lua chipul unui prooroc mincinos și va face mult rău, lucrarea lui în lume este deja vădită.

Despre antihrist

Despre antihrist

Să nu uităm că îngerii luminoși care s-au împotrivit lui Dumnezeu au căzut din cer și s-au transformat în îngeri întunecați, adică în diavoli.

De atunci Lucifer și slujitorii lui au pus stăpânire pe pământ și se silesc prin felurite vicleșuguri să îi despartă pe oameni de Dumnezeu și să îi ducă la pierzare.

Citelte și – Care sunt semnele vremurilor din urmă, descrise în Biblie: războaie, epidemii, cutremure, înmulțirea fărădelegilor, răcirea dragostei dintre oameni

Duhurile necurate locuiesc în văzduhuri, după cum spune în Cartea lui Iov.

Sfântul Ignatie Briancianinov spune că duhurile căzute îi ispitesc pe oameni prin gânduri și simțiri păcătoase.

Puțini sunt cei care cunosc lucrarea diavolilor, dar și mai puțini sunt cei care „ajung să vadă duhurile”.

Cu toții însă le vom vedea atunci când ne vom despărți de trup. Căci în acea clipă „intrăm din nou în rândul și în lumea duhurilor”.

Potrivnicul lui Dumnezeu, diavolul, și-a început lucrarea cea rea încă de la întemeierea lumii.

Despre el ne vorbește Sfântul Apostol Ioan în prima sa epistolă sobornicească:

„Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume” (I Ioan 4, 3).

Dacă în urmă cu câteva mii de ani Sfântul Pavel vorbea despre duhul lui antihrist, cu atât mai mult astăzi suntem încredințați de prezența lui în lume.

La lucrarea lui trebuie să fim cu luare aminte în toate clipele vieții noastre.

Starețul Efrem Vatopedinul îi sfătuiește pe creștini să fie atenți să nu se preocupe mai mult de antihrist decât de Hristos.

Să nu își irosească timpul cu discuții și certuri pe tema cipurilor, a pecetluirii și a altor lucruri apocaliptice.

Numai Dumnezeu știe când va veni sfârșitul lumii. Până atunci, fiecare trebuie să se îngrijească de propriul său sfârșit. Să lucreze la propria mântuire.

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spunea:

„Știu că va veni antihrist, că va avea loc a Doua Venire a Domnului, dar când vor fi acestea, nu știu. Mâine? Peste 1000 de ani? Nu știu. Dar nu mă neliniștesc din pricina asta, căci știu că ceasul morții înseamnă pentru fiecare din noi a Doua Venire a Domnului. Iar ceasul acesta este foarte aproape”.

Oamenii sunt astăzi îngrijorați, neliniștiți din pricina a fel de fel de zvonuri. Se frământă gândind la viitor. Nu mai pot dormi. Cad în depresie. Ce se va întâmpla cu ei. Se tem de pecetluire, de antihrist.

Părintele Emilianos Simonopetritul îi sfătuia pe oameni să nu se neliniștească. Să țină ochii ațintiți asupra lui Hristos, ca să nu își piardă nădejdea și să se scufunde în vâltoarea grijilor și a păcatelor.

„Noi să ne îngrijim să avem o relație vie cu Hristos, iar lui antihrist să nu îi dăm multă însemnătate, căci altfel, acela va deveni centrul vieții noastre, iar nu Hristos”.

Dumnezeu nu vrea ca noi să se ocupăm de antihrist și să ne îmbunătățim relație cu El. Căci aceasta contează cel mai mult atunci când vom fi încercați în credința noastră.

Citește și – Profeția Starețului Varsanufie de la Optina despre vremurile din urmă

Un creștin adevărat nu are în mintea lui nimic altceva decât pe Dumnezeu. Singura lui preocupare este să împlinească pe cât poate poruncile Lui.

Hristos Domnul ne întinde mâna să ne ridicăm din păcat. Ne iartă, ne curăță. Ne hrănește cu Trupul și Sângele Lui. Ne mângâie prin Duhul Sfânt. Ne ajută să ne ducem crucea.

La ce altceva să cugetăm dacă nu la marea și nespusa iubire a lui Dumnezeu față de noi?

Sfântul Porfirie spunea:

„Pentru noi, creștinii, atunci când Îl trăim pe Hristos, nu există antihrist”.

Când inima noastră este ocupată de Dumnezeu, nu mai poate încăpea nimeni acolo. Nici păcatul, nici duhurile cele rele.

„Când avem în noi pe Hristosul nostru, poate veni antihrist? Poate intra vreo altă ființă potrivnică în sufletul nostru?”

Neliniștea pe care o au oamenii acum cu privire la antihrist se datorează faptului că nu Îl au pe Hristos în inima lor.

„Când Îl punem pe Hristos în noi, toate devin Rai. Hristos este totul […]”.

Dacă ne temem de antihrist înseamnă că nu credem în Dumnezeu. Nu suntem vrednici de pătimirile Fiului Său. Nu vrem să ne luăm crucea. Nu vrem să-I urmăm.

Părintele Porfirie îi îndemna pe preoți să le spună credincioșilor să nu se teamă de antihrist, nici de „666”.

„Suntem fii ai lui Hristos, suntem copii ai Bisericii”.

Să fim cu luare aminte la cum interpretăm lucrurile. Părintele Porfirie dădea un exemplu în acest sens.

Dacă patriarhul Greciei călătorește cu un pașaport turcesc care are pe el semiluna – care este semn al antihristului, nu înseamnă că patriarhul este antihrist.

„Să nu îngrădim atât de mult mesajul Evangheliei! Hristos nu este atât de îngust la minte pe cât suntem noi, oamenii, pe care nu ne interesează decât să ne apărăm drepturile”.

Citește și – Rugăciune împotriva pecetluirii cu semnul lui Antihrist

Surse articol:

1. Pemptousia.ro, Cuviosul Porfirie – Despre antihrist și 666: https://www.pemptousia.ro/2013/12/cuviosul-porfirie-despre-antihrist-si-666/
2. Părintele Mitrofan, Duhurile Văzduhului, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/duhurile-vazduhului
3. Ieromonah Serafim Rose, Sălașul din văzduh al duhurilor, Sfaturi Ortodoxe: https://www.sfaturiortodoxe.ro/sufletul-dupa-moarte/sufletul-dupa-moarte-salasul-duhurilor-vazduh.htm

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.